Kritická část Muellerovy zprávy, o níž se ministr Barr nezmínil

27. 3. 2019

čas čtení 5 minut
Nejzajímavější zjištění zvláštního vyšetřovatele o Trumpovi a Rusku se mohou nacházet v části zprávy věnované otázkám kontrašpionáže, napsala Natasha Bertrandová.


V neděli odpoledne ministr spravedlnosti Bill Barr předložil shrnutí závěrů zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, která obsahovala pár vět z Muellerovy závěrečné zprávy, z nichž jedna se přímo týká otázky spiknutí mezi Trumpovou kampaní a Ruskem: "Vyšetřování nezjistilo, že členové Trumpovy kampaně konspirovali nebo koordinovali s ruskou vládou při jejích aktivitách týkajících se vměšování do voleb." V poznámce Barr vysvětluje, že Mueller definoval "koordinaci" jako "dohodu - faktickou nebo výslovnou - mezi Trumpovou kampaní a ruskou vládou o vměšování do voleb."

Celá Muellerova zpráva ještě nebyla zpřístupněna veřejnosti, takže není jasné, zda předkládá vše, co kancelář vyšetřovatele zjistila během takřka dvouletého vyšetřování, nebo zda je více střižena na míru a vysvětluje jen Muellerovo vyšetřování. Avšak národněbezpečnostní a zpravodajští experti mi sdělili, že Muellerovo rozhodnutí neobvinit Trumpa nebo jeho kampaň z konspirace má daleko k tomu být definitivní - a že důkazy, které shromáždil během dvou let, se mohou ukázat užitečnými v rámci pochopení celého rozsahu ruského vměšování do voleb v roce 2016.

Kontrarozvědné vyšetřování, tvrdí David Kris, bývalý náměstek ministra spravedlnosti, by se ptalo na víc, než zda sebrané důkazy postačují k usvědčení z trestného činu - mohlo by veřejnosti poskytnout nezbytnou informaci o tom, proč prezident přijímá určitá politická rozhodnutí. "Americký lid by právem očekával od svých veřejných zaměstnanců více, než pouhé vyhnutí se kriminálnímu obvinění," tvrdí Kris.

V květnu 2017, právě když Trump propustil bývalého ředitele FBI Jamese Comeyho, zahájila FBI plné kontrarozvědné vyšetřování prezidenta, aby zjistila, zda jednal jako ruský agent. Není dosud jasné, co se s tímto vyšetřováním stalo po Muellerově jmenování a Barr neindikoval, do jaké míry jej Mueller následoval.

Jeremy Bash, který sloužil jako personální šéf na ministerstvu obrany a CIA, tvrdí, že je přesvědčen, že Muellerovým "hlavním zájmem" bylo zjistit, zda došlo k porušení federálních zákonů. "Pokud Mueller interpretoval svůj mandát jako kriminální, rozhodnutí provést vyšetřování takto je cosi, co by měl vysvětlit Kongresu," říká Bash.

Muellerův mandát od náměstka ministra spravedlnosti Roda Rosensteina mu umožňoval vyšetřovat nejen "koordinaci" mezi Tumpovou kampaní a Ruskem, ale také jakékoliv "spojení" mezi nimi. Barrovo shrnutí nepopisuje, jak Mueller vyšetřoval nebo vysvětlil mnohé interakce mezi pracovníky kampaně a různými Rusy během voleb.

"Normálně by [FBI] vyšetřovala - a pokud by se objevily kriminální záležitosti, požádala by vyšetřovatele, aby se zapojili," říká Bash. "Ale pokud je to jen otázka národněbezpečnostní hrozby, FBI by to ohlásila řediteli národních bezpečnostních služeb, který by poté informoval prezidenta. Ale co když je hrozbou prezident? Pro tohle nemáme scénář."

Obecně řečeno, široký rozsah kontrašpionážního šetření může být klíčem k pochopení některých z největších záhad kolem kontaktů Trumpovy kampaně s Rusy v roce 2016 - záhad, které, pokud by byly vyřešeny, mohou vysvětlit pokračující prezidentovu úslužnost vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi i skepsi k jeho jednání na straně americké zpravodajské komunity.

Například, stačil Rusům fakt, že Trump během voleb usiloval v Moskvě o realitní smlouvu v hodnotě mnoha milionů dolarů - a nepřiznal to veřejnosti - k tomu, aby ho zkompromitovali? Proč se administrativa počátkem Trumpova funkčního období pokoušela zrušit protiruské sankce, dokonce i poté, co bylo odhaleno, že Rusko útočilo na volby v roce 2016? A co data z interních průzkumů, která šéf kampaně Paul Manafort v srpnu 2016 předal podezřelému ruskému agentovi Konstantinu Kilimnikovi - což je epizoda, která podle jednoho z předních vyšetřovatelů Muellerova týmu sahala "velmi hluboko k jádru toho, co kancelář zvláštního vyšetřovatele zkoumala"?

Mueller se zřejmě rozhodl, že žádný z důkazů nepostačuje k tvrzení, že došlo ke kriminálnímu spiknutí, což je dost nepřekvapivé, pokud Boba Muellera znáte, říká John MaLaughlin, bývalý úřadující ředitel FBI. Z hlediska trestního zákona je spiknutí dohodou mezi dvěma nebo více osobami o spáchání zločinu.

Mueller "vždy říkal, že pojem důkaz znamená něco jiného pro zpravodajské analytiky, kteří musejí pracovat se spektrem zdrojů o různé spolehlivosti, zatímco důstojník FBI potřebuje něco nezpochybnitelného," sdělil mi McLaughlin s odkazem na rozhovory s Muellerem, které vedl jako ředitel FBI. Ale jak mi řekl bývalý zástupce ředitele CIA Michael Morell: "Dosud nechápeme, proč prezident Trump má tuto afinitu k Putinovi. To co se stalo... je, že Mueller sebral ze stolu jednu možnost - že zde došlo ke kriminálnímu spiknutí. Ale dosud nevíme, co se mezi těmito dvěma lídry děje, a co tento vztah pohání."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11616

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2019