Proti populistickým nesmyslům musíme ve vlastním zájmu nyní opravdu rázně vystupovat

1. 4. 2019

čas čtení 4 minuty
Vy, já i skoro všichni občas pociťujeme frustraci, trpkost a sebelítost, píše Nick Cohen. To nejsou výjimečné emoce. Žijeme ale v mimořádné situaci, kdy mocní plánovitě u občanů pěstují paranoiu a zneužívají ji. Proměňují ji z běžné každodenní frustrace v globální ideologii. Nehovoří se o tom, že pěstování frustrace vede k rozkladu obyčejné morálky. Deprimující série experimentů, které provedl Daniel Jolley a jeho kolegové na Staffordshire a na Kent University, dokázala, že víra v konspirační teorie vede postiženého člověka k větší ochotě páchat trestné činy. Nikoliv děsivé trestné činy proti lidskosti, jaké páchá bělošský supremacista, který masakruje muslimy, protože se dočetl na internetu, že globalistická elita chce bělochy v jejich vlastních zemích proměnit v menšiny, anebo islamistický konspirační teoretik, který masakruje Pařížany, protože je přesvědčen, že sionisté a křižáci připravují spiknutí za účelem zničení islámu.



Ne, jde o drzé drobné trestné činy na druhé straně spektra: o ježdění na červenou, o podvodnou žádost o vrácení peněz v supermarketu, o prodávání nekvalitních předmětů na Ebay.

Osoby, které věřily v konkrétní konspirační teorie, že "establishment" zavraždil princeznu Dianu, protože ztrapňovala britskou královskou rodinu, anebo byli obětí podezření, že skryté síly manipulují jejich životy, častěji lžou a podvádějí.

Když dostali k přečtení účastníci testů paranoidní texty, jejich tendence podvádět se zvýšila. A proč by neměli podvádět, slyším, jak se ptají. Když existuje jeden zákon pro ně a druhý pro ostatní, dodržování pravidel a předpisů je pro zoufalce a chytří lidí podvádějí dřív, než jsou sami podvedeni.

V dobrých časech je konspirační uvažování považováno za pasivní strategii, jíž používají zmatení jedinci ve snaze orientovat se v matoucím světě.

V dnešní době je to aktivní nebezpečí jednotlivcům i zemím. V Británii, v USA i v mnoha zemích Evropy vznikla smyčka zpětné vazby. Lidé, kteří by kdysi potlačovali předsudky o ženách, židech či muslimech, anebo si sotva uvědomovali, že je mají, najednou vidí, že se na scéně objeví Trump nebo Corbyn a očekávají, že čestní, poctiví a bezúhonní jedinci potvrdí své hodnoty tím, že Trumpa a Corbyna ostře zkritizují. Čestní, poctiví a bezúhonní jedinci se o to pokusí, ale nepodaří se jim to. Trump se stane nejmocnějším člověkem na této planetě. Corbyn se stane šéfem Labouristické strany. Lidé, kteří normálně byli považováni za šílence a tajné rasisty, pak roztrhají Británii na kusy, když začnou blábolit o "europeanizovaných elitách, které se spikly proti lidu".

Jakmile začnou být takovéto názory schvalovány zeshora, lidé, kteří dosud tajně pěstovali své předsudky, je začnou šířit zcela otevřeně a totéž dělají i ti, kdo dosud nenáviděli druhé lidi jen vskrytu. Pravicoví násilníci v Británii pak zavraždí jednu poslankyni a vyhrožují mnoha dalším poslancům a poslankyním. Levicoví násilníci vedou kampaň proti židovským ženám, které se ozvaly proti rasismu. Nesmíme uspořádat druhé referendum o brexitu, tvrdí nám konvenční politikové a novináři, kteří nám kdysi kázali, že se nesmíme vzdát vůči terorismu, protože by to vedlo k vzestupu ultrapravice.

Boj proti této katastrofě vyžaduje opustit kmenovou loajalitu na pravici i na levici. Jak přemýšlíte je stejně důležité jako CO si myslíte - nikdy to nebylo závažnější než dnes.

Konspirační uvažování musí být zlikvidováno ve své rané etapě, a to tvrdě, a to dřív, než se stane příliš mocým na to, aby se proti němu dalo bojovat.

Musíme poukázat na to, v jak obrovské krizi se nyní octla Británie - bez koherentní vlády schopné vládnout, bez kompetentní opozice, která by byla schopna převzít moc a bez jediné představy co dál.

Tak populismus vždycky končí.

A jestliže na vás lidi budou křičet, že s nimi zacházíte, jako by to byli zblbnutí pitomci, musíte mít sebedůvěru jim říct, že se to skutečně stalo, že jsou skutečně zblbnutí, a jestliže o tom pochybují, stačí jen pohlédnout na katastrofu, která je obklopuje.


Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8273

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2019