Chcete žít navždycky? Nechte si odstranit "senescentní" buňky

8. 10. 2018

čas čtení 4 minuty
Foto: Tzv. "senescentní" buňky, které se přestaly rozmnožovat, ale neodumřou a šíří do organismu jedovaté substance, způsobující stárnutí

S míjením času roste počet poškozených, "senescentních", "stárnoucích" buněk v lidském těle. Ty způsobují mnoho příčin stárnutí. Vědci nyní pracují na metodách jak je odstranit

"Stárnoucí", "senescentní" buňky jsou poškozené, přestaly se dělit, ale nikdy neodumřou. Jsou to buňky zombie.  Vývoj terapií jak zklikvidovat tyto poškozené, "stárnoucí" buňky v lidském těle, je zintenzivňujícím se vědeckým úsilím, jehož cílem je bojovat proti stárnutí a udržet lidi delší dobu při zdraví. 

Sanfranciská firma Unity Biotechnology získala například pro tento výzkum investice ve výši více než 386 milonů dolarů a zaměstnává 90 vědců. Tento obor vědeckého výzkumu roste velmi rychle, protože "nejde jen o zpomalení stárnutí, ale o jeho zvrácení a o omlazování lidí," říká Aubrey de Greyová z aktivistické charitativní organizace Strategies for Engineered Negligible Senescence (Sens) Research Foundation.

 
Stárnoucí, "senescentní" buňky byly poprvé popsány koncem padesátých let dvacátého století, ale zůstávaly v podstatě jen kuriozitou, než jejich záporný dopad odhalila r. 2008 Judith Campisi a další. Tehdy vědci zjistili, že tyto buňky produkují koktajl jedovatých substancí, které otravují jejich okolí. Vědci to přirovnávají k shnilé jahodě, která nakazí všechny jahody kolem. Jde o substance, které vyvolávají záněty, jež jsou hlavním motorem téměř všech zásadních nemocí.

V roce 2011 dokázal Jan Van Deursen a kolegové v Mayo Clinic, že odstranění senescentních buněk u myší prostřednictvím genetického triku zastavilo vznik určitých chorob stáří u předčasně zestárlých myší. V roce 2016 byl tento experiment opakován, tentokrát u přirozeně zestárlých myší. Fungovalo to také.

V současnosti existuje asi deset různých léků, které dokáží zlikvidovat buňky zombie. Odstranění senescentních buněk u myší vedlo k zlepšení jejich zdravotního stavu v mnoha ohledech - odstranila se kardivaskulární disfunkce, zlikvidovala se osteoporóza a v poslední době i neurologické choroby. Jenže je otázkou, zda odstranění senescentních buněk prodlouží život. U myší odstraňování senescentních buněk prodlužují období jejich zdraví, i když ze studií, vydaných v červenci a v září 2018 vyplývá, že došlo k prodloužení života velmi starých myší, když jim byly odstraněny senescentní buňky.

Vědecké instituce nyní mezi sebou soutěží, kdo co nejrychleji dokáže, že jejich terapie fungují bezpečně u lidí. Začíná se tím, že se léky proti senescentním buňkám používají jen izolovaně, aby se jimi neotrávilo celé lidské tělo. Letos v červnu například firma Unity zahájila klinické zkoušky léků proti senescentním buňkám v kolenou, u pacientů s mírnou až vážnou osteoartritidou, věkem vývolanou chronickou chorobu, která způsobuje bolesti kloubů. Pak se mají zkoušet léky na odstranění nemocí očí a dále léky na odstranění nemocí plic. (V každém tělesném orgánu jsou senescentní buňky jiné a je třeba proti nim použít jiného léku.)

Firma Oisín Biotechnologies se snaží usmrtit všechny zombiovské buňky najednou. Chce včlenit do lidské těla nanosoučástky, které by do všech buněk umístily "sebevražedný gen". Ten by buňku usmrtil teprve, když bude mít množství určité bílkoviny (p16), která je charakteristickým rysem senescentních buněk. Budou to od příštího roku zkoušet na lidech s velmi pokročilou, nevyléčitelnou rakovinou.

Není ovšem naprosto zaručeno, že co funguje na myších, bude fungovat i u lidí. Mnohokrát se prokázalo, že to neplatí.

Kdyby to však fungovalo, zajímavé je, že by stačilo se podrobit proceduře odstraňování zombiovských buněk od středního věku jen jednou za rok nebo za dva roky. Z práce na myších také vyplývá, že není třeba odstranit všechny senescentní buňky - není to jako při léčbě rakoviny, kdy je nutno zlikvidovat všechny rakovinové buňky. Stačí odstranit jen tak třicet procent senescentních buněk a mělo by to vést k omládnutí.


Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
11414

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2018