PACE bude hlasovat o rezoluci ohledně havárie polského vládního speciálu u Smolenska

10. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) v pátek projedná a bude hlasovat o rezoluci vyzývající Moskvu, aby vrátila trosky polského vládního speciálu Tu-154M. Letoun havaroval 10. dubna 2010 nedaleko Smolenska.


Návrh rezoluce byl jednohlasně schválen v červnu. Uvádí se v něm, že podle Dodatku 13 Úmluvy o mezinárodním civilním letectví známé jako Chicagská úmluva, země, na jejíž půdě dojde k nehodě, má povinnost vrátit trosky a všechny nezbytné důkazy zemi, kde bylo letadlo registrováno, jakmile skončí technické vyšetřování. Návrh říká, že toto šetření skončilo v lednu 2011, po zveřejnění závěrečné zprávy ruským Výborem pro mezistátní letectví.

"Trvalé ruské odmítání vrátit trosky a další důkazy je porušením zákona a živí spekulaci, že Ruská federace má co skrývat," uvádí se v dokumentu.

Rezoluce vyzve Rusko, aby trosky vrátilo bez zbytečného prodlení, způsobem, který zabrání jakékoliv další degradaci důkazů, a do návratu trosky náležitě zajistilo, stejně jako zabránilo jakýmkoliv aktivitám, které mohou být považovány za zneuctění místa dopadu, "které má pro mnoho Poláků silný emocionální význam".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6529

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2018