Komický převlek levičáctví v populismu

8. 10. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Když kdysi Karl Marx studoval buržoazní revoluce, dobře si všiml, že lidé, pakliže "dělají dějiny", aniž by jim sami rozuměli, se často navlékají do zděděných historických kostýmů. Anglická revoluce tak oprášila starozákonní patos, zatímco francouzská opřela sebeporozumění o špatné čtení Tita Livia. Ti kdo nevědí co činí zkrátka dodávají svému chování smyslu zvnějšku, ze starých zaprášených, nadbytečných zásob označujícího, aniž by se příliš pokoušeli vniknout do věci samé. Občas sice bývá brikoláž plodná, častěji však z podobné praxe vzniká katastrofální neporozumění vlastní situaci.


V epoše českého populismu se mezi troskami někdejší levice vžil velmi zábavný názor, že miliardář Babiš zbohatlý díky kontaktům z minulého režimu a oligopolistickým praktikám je prý v jakémsi nepochopitelném smyslu slova "levicový". Tím se zdánlivě zabily dvě mouchy jednou ranou: Jednak i nová epocha populistické politiky mohla být zcela tradičně vyprávěna coby příběh "věčného" souboje levice s pravicí (ačkoliv ve skutečnosti téměř všude po světě tato dichotomie ztrácí na významu), za druhé vzniklo uspokojivé, byť zcela fiktivní zdůvodnění kolaborace ČSSD a KSČ(M) s Babišem.

Populista Babiš kolaborantům z Lidového domu a ulice Politických vězňů za odměnu vyluxoval podstatnou část elektorátu - a hned po letošních komunálních volbách, jež v Praze a ještě na několika dalších místech nedopadly podle premiérových představ, výslovně zdůraznil, že jeho osobní politická formace, ANO, není levicová - protože jde o partaj "pro všechny".

Jistěže se Babiš nepotřeboval tak vehementně postavit mýtům, které o něm až dosud k veliké vlastní škodě šířili zemanovci i paroubkovci v sociální demokracii či filipovci mezi komunisty, jen kvůli něčemu pro něj tak bezcennému, jako je pravda. Velmi rád si bývalé levicové voliče ponechá - jenže mu už nestačí a potřebuje také další. A k tomu musí předsedovi ODS rozbít zatím úspěšnou hru, již proti němu rozehrál.

Také Petr Fiala účelově pracuje s iluzí, podle níž je ANO "levicové". Dělá to však ze zcela jiných důvodů než mýtopoétové z ČSSD a KSČ(M). Sděluje svým příznivcům, že v ANO se údajně utkávají s tradičním nepřítelem, proti němuž je třeba mobilizovat jako obvykle.

Babiš nyní musí usilovně zapracovat na tom, aby Fialovi tuto převelice snadnou identifikaci "tradičního levicového nepřítele" co nejvíce zkomplikoval.

Mimoděk přitom zničí mytologii, s jejíž pomocí česká takylevice zalhává svůj probíhající zánik.

A mimochodem řečeno - jde o zánik, jaký si ti, pro něž je nekonečně důležitější "bojovat proti pravici" než bránit demokracii, stoprocentně zaslouží.

0
Vytisknout
10857

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2018