Zdrojem podpory pro Donalda Trumpa je potěšení z krutosti

8. 10. 2018

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Muzeum afroamerické historie a kultury je částečně katalogem krutosti, píše v časopise Atlantic Monthly Adam Serwer. Jsou tam vystavená pouta a železa pro děti, ostře rudé hábity kouzelníků z Ku-klux-klanu a nahrávky aktivistů za lidská práva brutalizovaných policií.

Nejsilněji působí fotografie lynčování. Ne ale spálená a zohavená těla. Nejvíce působí tváře diváků v davu sledující lynčování. Na fotografii lynčování Thomase Shippa a Abrama Smithe v Indianě v roce 1930 stojí běloch, drží za ruku svou dívku nebo manželku, a nadšeně se do fotoaparátu směje. Stejné obrovské potěšení z lynčování vyjadřují muži, kteří byli svědky obdobných masakrů v městě Duluth v Minnesotě - smějí se při pohledu na zohavená, polonahá těla dvou mužů přivázaných na ulici ke kandelábru. V muzeu je také fotografie davu bělochů za doutnající mrtvolou upáleného muže, i oni se smějí od ucha k uchu.



 
Tito lidé měli potěšení z krutosti, byli na ni hrdi, byli v jejím důsledku šťastní. A stmelilo je to.

Trumpova éra je takovou smrští krutosti, že je obtížné s tím držet krok. Jen tento týden přišla zpráva, že Trumpova vláda chce etnicky očistit více než 193 000 amerických dětí imigrantů, jejichž dočasně chráněný status tato vláda zrušila, že americké ministerstvo vnitra lhalo, že vytvořilo databázi dětí, které měla umožnit jejich návrat do rodin, které Trumpova vláda svévolně rozbila, že Bílý dům uvažuje o totálním zákazu vydávání víz pro čínské studenty a že nebude vydávat víza pro partnery zahraničních diplomatů, pokud jsou stejného pohlaví jako oni. Na shromáždění v Mississippi nadšeně hlaholil dav Trumpových stoupenců, když se Trump posmíval Christine Blasey Fordové. "Do vězení s ní!" skandoval dav.

Krutost Trumpovy vláda a rituální rétorické bičování jeho obětí, které provádí na shromáždění svých stoupenců, jsou těsně propojené. Jak napsala Lili Loofborouw, adolescentní mužská krutoset vůči ženám je stmelovací mechanismus, je to nástroj zdůvěrnění prostřednictvím pohrdání. Běloši, kteří se na fotografiích lynčování společně smějí, se nesmějí jen kvůli tomu, co právě udělali, ale protože to udělali společně.

Slyšíme krutý smích po celou Trumpovu éru. Slyšeli jsme americké pohraničníky, jak vtipkují nad brečícími imigrantskými dětmi, oddělenými od jejich rodičů, a slyšeli jsme Trumpova poradce, který potěšil bělošské supremacisty, když se posmíval dítěti s Downovým syndromem, které bylo odebráno jeho matce.  Někteří policisté se zplna hrdla smáli, když jim Trump doporučoval, aby týrali podezřelé osoby., a moderátoři Fox News se vysmívali člověku, které přežil masakr v nočním klubu Pulse (a zahrnuli ho hrozbami), vysmívali se obětem sexuálního násilí, kteří se obrátili na senátora Jeffa Flake, vysmívali se ženám, které svědčily, že je Trump znásilnil, a vysmívali se teenagerům, kteří přežili střelbu ve škole v Parkland. Trump zesměšňoval přízvuk Portorikánců krátce poté, co jich zahynuly tisíce v důsledku spouště způsobené hurikánem Maria, vysmíval se černošským sportovcům, kteří protestovali proti neospravedlnitelnému zabíjení policií, ženám z hnutí  #MeToo, které svědčily o sexuálním zneužívání a invalidnímu reportéru, jehož zločinem bylo, že pravdivě informoval o Trumpovi.

Nejde jen o to, že pachatelé této krutosti z ní mají potěšení - mají potěšení z toho, že své potěšení sdílejí s druhými. Jejich sdílený smích nad utrpením jiných je tmel, který je navzájem spojuje a spojuje je i s Trumpem. Je to reakce na samotu a roztříštěnost moderního života.


Odráží to také jasný princip: Jedině Trump a jeho spojenci a stoupenci mají právo na ochranu před zákonem. Takto se mocní udržují u moci a při tom se obohacují.

Podrobné vyšetřování listu New York Times zdokumentovalo, že Trump nabyl svého bohatství prostřednictvím rozsáhlých daňových podvodů. Jeho schopnost způsobit, aby mu ty podvody prošly, je spojena s krutostí.

Trumpovou jedinou skutečnou schopností je podvádění. Jeho jedinám, fundamentálním přesvědčením je, že Spojené státy jsou tu jen pro heterosexuální, bělošské křesťanské muže a jeho jediným autentickým potěšením je krutost. A toto potěšení z krutosti ho spojuje s jeho nejvášnivějšími stoupenci. Trumpova schopnost realizovat svou krutost slovy i činy je přivádí do stavu euforie. Pokud toto bude dál dělat, dovolí mu, aby dělal cokoliv, bez ohledu na to, co je to bude stát.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 






 

0
Vytisknout
8880

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2018