Realizací brexitu Británie plní vůli mrtvých důchodců

18. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

Začátkem příštího roku se Británie promění z probrexitové země v antibrexitovou zemi. I kdyby žádný volič od doby referenda o brexitu v červnu 2016 nezměnil svůj názor, pro brexit v Británii hlasovali tehdy převážně důchodci a hlasování bylo těsné, 52 procent hlasujících pro brexit, 48 procent hlasujících proti němu. Mladí Britové drtivou většinou hlasovali pro setrvání Británie v EU.

Probrexitoví důchodci mezitím zemřeli. Británie realizací brexitu plní vůli mrtvých starců.


Šlo o lidi, kteří byli přesvědčeni o výjimečnosti Británie, snili o znovu vytvoření britského impéria a představovali si, že brexitem se do Británie vrátí zlatý věk (který nikdy nebyl). Mladí lidé v Británii jsou naproti tomu Evropany.

(Jak na to poukazují mnozí, v civilizovaných zemích se provádějí zásadní ústavní změny jako odchod z Evropské unie pouze po hlasování dvoutřetinovou většinou. Britská vláda skutečnost, že celé referendum o brexitu bylo provedeno špatně, lidé byli neinformováni a hlasovali na základě lží, ignoruje. Theresa Mayová se bojí extremistů ve své straně.)

Peter Kellner, novinář a bývalý ředitel organizace zkoumající veřejné mínění YouGov, upozorňuje, že i kdyby žádný volič v Británii od referenda o brexitu v červnu 2016 nezměnil svůj názor (což není pravda, mínění se přesunuje proti brexitu), od té doby zemřelo tolik probrexitových důchodců a tolik mladých lidí dospělo a získalo hlasovací právo, že většina pro brexit, dosažená v referendu v roce 2016, je zlikvidována.

Z nového průzkumu organizace YouGove vyplývá, že jen demografické faktory samotné způsobují, že většina voličů, která hlasovala pro brexit, se každodenně snižuje úmrtím asi 1350 osob, tedy asi o půl milionu hlasů ročně.

Bodem obratu bude 19. leden 2019, kdy počet stoupenců setrvání Británie v EU převýší počet lidí, kteří hlasovali pro brexit. Dne 29. března 2019, kdy má Británie odejít z EU, bude většina voličů podporujících setrvání Británie v EU více než 100 000 hlasů - a to i za předpokladu, že nikdo nezměnil za poslední dva roky svůj názor, což není pravda.

Tvrzení britské vlády, že realizací brexitu "musíme plnit vůli lidu", je tedy lživé. Tato "vůle lidu" je totiž založena na hlasování mrtvých důchodců a ignoruje téměř dva miliony mladých lidí, kteří byli příliš mladí, aby se mohli účastnit referenda o brexitu v červnu 2016, ale letos v březnu budou mít hlasovací právo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
10138

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2018