Trump: USA uvažují o trvalé vojenské základně v Polsku

19. 9. 2018

čas čtení 2 minuty
Polský prezident Duda navrhl, aby se nové americké základny v Polsku jmenovaly "Fort Trump".  ZDE

NBC News: Polský prezident Duda říká, že sdělil prezidentu Trumpovi, že by "velmi chtěl, abychom založili v Polsku trvalé americké vojenské základny, které nazveme Fort Trump... Jsem pevně přesvědčen, že je to možné."





Americký prezident Trump v úterý ve Washingtonu prohlásil, že Washington "vážně zvažuje" žádost o trvalou americkou vojenskou základnu v Polsku a odpuštění vízové povinnosti pro tuto zemi.

Poněkud trapný záběr, zveřejněný Bílým domem: polský prezident Duda musel při společném podpisu dokumentů v Bílém domě stát, zatímco Trump seděl za stolem:



"Polsko je ochotno velmi zásadním způsobem přispět Spojeným státům, aby přišly a zřídily v Polsku trvalou přítomnost, a to je jistě něco, o čem budeme diskutovat," prohlásil Trump v Bílém domě před jednáním s polským prezidentem Andrzejem Dudou.

"Velmi vážně to zkoumáme, vím že Polsku se nápad velmi líbí a je to cosi, co zvažujeme, ano," prohlásil.

V květnu polská média informovala o tom, že Varšava nabídla 2 miliardy dolarů za zřízení trvalé americké vojenské základny, což rozhněvalo Moskvu.

Po ruské anexi Krymu NATO rozmístilo v Pobaltí a Polsku čtyři prapory založené na amerických jednotkách a vybavení, fungující na principu rotace. V Polsku je nyní na tomto principu rozmístěno asi 5 000 amerických vojáků.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7178

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2018