Postaví se Hamáček po bok Kanady?

Washington Post: Kanadu musí svět při její kritice porušování lidských práv v Saúdské Arábii podpořit!

9. 8. 2018

čas čtení 3 minuty

Jak naivní jsem byl, když jsem si v roce 1989 myslel, že po zkušenosti s policejním útlakem za komunismu se nově osvobozená Česká republika stane jedním z čelných světových obhájců lidských práv, jako třeba Švédsko. Ach, jak jsem byl naivní, poznamenává Jan Čulík.

Postaví se Hamáček a české ministerstvo zahraničí po boku Kanady při její kritice hrubého porušování lidských práv v Saúdské Arábii? Retweetuje tweet kanadské ministryně zahraničí?
 


 

Americký deník Washington Post poprvé v historii vydal redakční komentář v arabštině.     Píše se v něm:

Saúdská Arábie nabídla výmluvnou reakci na stížnost Kanady ohledně zatčení dvou prominentních aktivistek, Samar Badawi a Nassimy al-Sadah. Saúdské ministerstvo obrany protestovalo, že Kanada "drsně zasahuje do domácích záležitostí Saúdské Arábie" a "nepřijatelně uráží zákony Královstí a tamější soudní procedury". Kanadský požadavek, aby Saúdská Arábie propustila zatčené ženy, je "ostudný", konstatovalo ministerstvo. Jinými slovy, Saúdská Arábie chce, aby se ostatní svět díval jinam.

Naštěstí, kanadská ministryně zahraničí Chrystia Freeland to odmítla učinit. 2. srpna napsala na Twitteru, že je Kanada "velmi znepokojena" zatčením obou žen. Badawiová je sestra Raifa Badawiho, blogggera, který byl odsouzen na deset let do vězení, protože provozoval server, který byl kritický vůči přísným saúdským náboženským autoritám. Mladý saúdský vládce, korunní princ Mohammed bin Salman, potlačuje disent a uvěznil desítky kritiků, včetně intellektuálů, novinářů a stoupenců práva žen řídit automobil.  Většina těchto lidí skončila ve vězení na dlouhá léta bez řádného soudního procesu. Když Freelandova požádala, aby byly obě ženy propuštěny, korunní princ reagoval vyhoštěním kanadského velvyslance a zruením obchodních, cestovních a výměnných studentských styků. Sdělil tím: ostatní země se o nás nebudou starat, nebo uvidí.

To, čemu paní Freelandová a Kanada správně rozumějí, je, že lidská práva a základní svobody jsou univerzální hodnoty a nikoliv majetek králů či diktátorů, které může být svévolně darován nebo odpírán. . Dlouholetá saúdská praxe odpírání základních práv občanům, zejména ženám, a zvlášť kruté saúdské zacházení s některými disidenty, jako například veřejné bičování pana Badawiho - jsou zdrojem legitimního znepokojení pro všechny demokracie a svobodné společnosti. Korunní princ byl velmi aktivní ve snaze zmodernizovat své království ekonomicky a diverzifikovat je od ropy a uspokojit rostoucí touhu mladé generace po západní kultuře a zábavě. Cožpak on nechápe, že tato futuristická vize je ohrožena, pokud vrhá kritiky do vězení a chová se jako despot z policejního státu?

Kanada by v tomto postoji neměla zůstat sama. Každá vedoucí demokracie - začněme ministry zahraničí skupiny G7 - by měla retweetovat tweet ministryně Freelandové o uvězněných Badawiových.

Základní lidská práva jsou věcí všech.

 



0
Vytisknout
6618

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2018