Čína "nechává mizet" své Ujgury, umlčuje svět penězi

10. 8. 2018

čas čtení 2 minuty
Jednoho dne přede dvěma lety reportér Rádia Svobodná Asie Mamatjan Juma obdržel první varování před tím, že jeho rodina ve městě Kašgar na západě Číny je vážně ohrožena, napsal Richard Bernstein.


"Mí rodiče mi řekli, abych telefonoval jen jim, nekontaktoval žádného z mých bratrů a sester," prohlásil Juma v nedávném rozhovoru. "Každý kdo hovořil s jakýmkoliv zahraničním kontaktem může být unesen," prohlásil, "takže rodiče se snažili chránit bratry a sestry".

Opatření nefungovalo. O několik měsíců později dva Jumovi bratři zmizeli - jeden skončil v proslulém vězeňském centru 1 v hlavním městě autonomní oblasti Sin-ťiang Urumči. Juma je přesvědčen, že další bratr byl nejspíše odeslán do převýchovného tábora "pro teroristy".

Od té doby Juma postupně ztratil kontakt s celou rodinou, včetně matky a tří sester. Neví, kde jsou, jen je přesvědčen, že "umlkli".

Během loňska se objevila řada důkazů o masivním porušování lidských práv muslimských menšin v Číně, většinou Ujgurů, ale také Kazachů a dalších.

Čína už se neomezuje na běžné praktiky potlačování, jako zákaz pátečních modliteb, nebo zákaz ramadánového půstu pro státní úředníky. Přešla k další a tvrdší fázi represe, která zahrnuje masovou politickou indoktrinaci a potlačování myšlenek a praktik, které jsou podle ní příčinou muslimského extrémismu a násilí.

Až milion Ujgurů, tj. desetina populace, mohlo skončit v převýchovných táborech. Jenže až na některé výjimky svět k tomu mlčí. Nejde jen o přehlédnutí: Mlčení odráží úspěšnost čínské strategie využití diplomatických a finančních prostředků k umlčování kritiky porušování lidských práv, čím eroduje existující sada úmluv a deklarací prosazená západními zeměmi po 2. světové válce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8088

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2018