OSN: Čína drží v tajných táborech milion Ujgurů

13. 8. 2018

čas čtení 1 minuta
Lidskoprávní panel OSN oznámil, že disponuje důvěryhodnými zprávami, podle nichž milion etnických Ujgurů v Číně je drženo "masivních internačních táborech".


Gay McDougallová, členka výboru OSN pro odstranění rasové diskriminace, se odvolává na odhady, podle nichř byly až 2 miliony příslušníků ujgurské a dalších muslimských menšin nuceny přemístit se do "táborů sloužících k politické indoktrinaci" v západočínské autonomní oblasti Sin-ťiang.

"Jsme hluboce znepokojeni mnohačetnými a důvěryhodnými zprávami, které jsme obdrželi, že ve jménu boje s náboženským extrémismem a udržování sociální stability změnila (Čína) ujgurskou autonomní oblast v cosi, co připomíná masivní internační tábor obklopený utajováním, v jistém smyslu "zónu bez lidských práv"," prohlásila McDougallová.

Ćína tvdí, že oblast Sin-ťiangu čelí vážné hrozbě islamistických militantů a separatistů, kteří chystají útoky a vyvolávají napětí mezi většinově muslimskou ujgurskou menšinou a většinou chanských Číňanů.

Čínská delegace čítající asi 50 představitelů se k prohlášení OSN v Ženevě nevyjádřila.

Obavy z internace velkého počtu muslimů přicházejí z mnoha zdrojů, včetně aktivistické skupiny Čínští obránci lidských práv. Ta tvrdí, že až 21 % všech zatčení, k nimž došlo v Číně v roce 2017, proběhlo v Sin-ťiangu.

Panelisté také předložili zprávy o špatném zacházení s Tibeťany v autonomní oblasti, včetně neadekvátního používání tibetštiny ve školách a u soudů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9240

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2018