Čtyři dny v Praze je jako vykouřit čtyři cigarety

15. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Foto: Kouř v Praze, podle serveru Politico 

Plánujete procházku letos v létě po malebném Václavském náměstí v Praze, ptá se server Politico. Čtyřdenní pobyt v českém hlavním městě vám poškodí zdraví tak, jako kdybyste vykouřili čtyři cigarety.

Bruselská nevládní organizace Transport & Environment sestavila žebříček deseti nejpopulárnějších turistických měst v Evropě a zjistila, že znečištění vzduchu je v nich takové, že jejich obyvatelé jsou na tom jako kuřáci. Čtyřdenní pobyt v Istanbulu či v Praze se rovná vykouření čtyř cigaret, v Londýně či v Miláně třem.

Rozhovor Britských listů 177. ČR se vždycky ve vztahu k EU dokázala střelit do nohy

10. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta



Ví Česká republika, co chce a nechce od Evropské unie? Má solidní strategii spolupráce, anebo jen vytváří neexistující problémy a dělá si v Bruselu špatnou pověst? A když se ČR vzdorně sdružuje do skupiny visegrádské čtyřky, nebo to aspoň předstírá, má Visegrád nějakou společnou strategii? Na tato témata hovoří Bohumil Kartous s politologem Michalem Kořánem, zakladatelem ústavu Global Arena Research Institute. Rozhovor se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. srpna 2018.

Jak Václav Klaus ml. reaguje na kritiku jeho "kreativního nakládání s fakty"

15. 8. 2018

čas čtení 4 minuty

Nemá smysl znovu vypočítávat případy "kreativního nakládání s fakty" Václava Klause ml. Jsou dostatečně známé. Často ale unikne pozornosti jeho reakce na odhalení (pokud se tedy k nějaké sníží), píše na Facebooku Jan Moláček.

Avšak nejpozoruhodnější je, že deník Právo a server Novinky nemají zjevně vůbec žádné verifikační procesy - a otisknou bez kontroly pravosti faktů zjevně jakýkoliv blábol. Tím se výrazně odlišují od jakéhokoliv média v západní Evropě, kde je bedlivá předpublikační verifikace faktů běžnou každodenní praxí, upozorňuje Jan Čulík.

Jan Moláček:

Britská vláda před brexitem přesunuje své finanční rezervy z libry na euro

15. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Od referenda o brexitu v červnu 2016 se hodnota britské libry systematicky propadá vůči 130 měnám světa, informuje The Economist. Deník Times píše, že britské ministerstvo financí přesunuje své finanční rezervy před brexitem z libry do eura:


Itálie: Pětihvězdičkové hnutí pod palbou kritiky - vysmívalo se varováním, že spadne most

15. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta



Italský ministr dopravy Danilo Toninelli je z Pětihvězdičkového hnutí.  Jeho strana se stala terčem kritiky po kolapsu mostu Morandi v Janově, protože most umístila na seznam infrastrukturních projektů, jejichž oprava měla být zrušena, "protože náklady převažují prospěch z opravy".

Ve francouzském historickém parku vycvičili šest havranů, aby sbírali nedopalky od cigaret

15. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Dostávají za přinesený nedopalek sousto chutného ptačího jídla. "Jsou to společenští ptáci a jakmile zjistí, že za přinesení nedopalku dostanou jídlo, chtějí to dělat celý den," vysvětlil místní sokolník:


O globálním oteplování před 106 lety!

15. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta



Spotřeba uhlí ovlivňuje podnebí

14. srpna 1912

Pece po celém světě v současnosti pálí asi 2 000 000 000 tun uhlí ročně. Jakmile se toto uhlí spálí, po sloučení s kyslíkem přidává asi do atmosféry ročně asi 7 000 000 000 tun kysličníku uhličitého. To způsobuje, že se vzduch stává efektivnější pokrývkou pro Zeměkouli a zvyšuje to její teplotu. Za několik století může být tento dopad velmi silný.


Afghánci a Syřané se v Německu hromadně hlásí na učební kurzy německých firem

15. 8. 2018

čas čtení 1 minuta




 



Německým firmám se loni podařilo získat více učňů než normálně pro své rekvalifikační kurzy v důsledku velkého množství žádostí od žadatelů o azyl ze Sýrie a z Afghánistánu. V Německu byl pro tamější firmy dosud vážným problémem nedostatek pracovních sil a nedostatek mladých lidí ochotných přihlásit se na tři a půl roku do učení. Více než třetina německých firem nebyla schopna zaplnit své kvalifikační kurzy. Příchod uprchlíků v roce 2015 pomohl tuto situaci zlepšit. Do učňovských kurzů se přihlásilo loni 10 500 žadatelů bez německého občanství. Zájem o učňovské kurzy byl velký především mezi uprchlíky ze Sýrie a z Afghánistánu.

Německé firmy nejsou schopny přesvědčit mladé Němce, aby šli do učení, protože ti dávají přednost studiu na univerzitě. 

Srpen a neprojev: Zeman versus Santayana

15. 8. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Prázdná a zbytečná politická gesta Miloši Zemanovi rozhodně nikdy nebyla a ani nejsou cizí ZDE. Přesto nyní jeho mluvčí prohlašuje, že prezidentský projev k padesátému výročí sovětské okupace by údajně byl právě pouhým prázdným gestem.

Takhle se má opravdu vyjadřovat americký prezident?

15. 8. 2018

čas čtení 4 minuty

Bývalá pracovnice Bílého domu obvinila Trumpa z rasismu. Trump na Twitteru šílí...


Donald Trump označil Omarosu Manigault Newmanovou, svou bývalou černošskou poradkyni v Bílém domě, za "primitiva" ("low life"). Omarosa vydala knihu, v níž obviňuje Trumpa z rasismu a z toho, že pravidelně používá pro černochy výrazu "negr". ("To je tedy překvapení, to jsme tedy nevěděli, že je Trump rasista," konstatoval v televizi CBC známý americký televizní satirik Stephen Colbert).


29707

Antisemitismus je tradičním bičem na kritiky Izraele

15. 8. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na svém twitterovém účtu obvinil šéfa britských labouristů Jeremyho Corbyna, že před čtyřmi lety uctil památku palestinských teroristů, kteří během mnichovské olympiády v roce 1972 usmrtili 11 Izraelců. Netanjahu, který na domácí půdě čelí obvinění z korupce, patrně zná jen jediný způsob, jak se vypořádat s legitimní kritikou své vlády, a tím je staré dobré obvinění z antisemitismu a terorismu. Avšak v tomto konkrétním případě se ani Jeremy Corbyn nezachoval jako rozhodný a kompetentní politik, což lze vnímat jako klinický symptom postbrexitové Británie.     

Je Corbyn férově pronásledován pravicovým tiskem za "aféru s věncem"?

15. 8. 2018

čas čtení 5 minut



Jeremy Corbyn se v britském pravicovém tisku stal terčem obnoveného honu na čarodějnice za to, že se účastnil r. 2014 pietního aktu v Tunisku, kde možná položil věnec na hroby dvou mužů, obviňovaných ze zosnování teroristického útoku proti izraelským sportovcům na olympiádě v Mnichově v roce 1972. Corbyn si samozřejmě moc nepomohl, když nejprve reagoval, že věnec "možná nepoložil", a pak své tvrzení změnil, že se "účastnil pietní akce za mír".

Owen Jones k tomu v deníku Guardian publikoval užitečný kontextuální článek. Shrnujeme:

Může turecká krize ohrozit evropskou ekonomiku?

15. 8. 2018

čas čtení 3 minuty

Investoři ztrácejí důvěru v bývalého ekonomického reformátora Erdogana, napsal Henrik Böhme. Není vyloučeno, že pro něj krize může skončit špatně. Ale také může dopadnout zle pro evropské ekonomiky...

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Lukašenko jde ukrajinskou cestou

15. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Bělorusko zvyšuje podíl národního televizního obsahu na úkor ruských programů, upozorňuje Anton Chodasevič. Zvláštní zákon o národním televizním obsahu připravuje ministerstvo informací. Předpokládá se, že v důsledku dojde k poklesu podílu ruských programů ve vysílání. Místní pozorovatelé si všímají zvýšeného zájmu státní moci o prostředky masové komunikace.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Přečetli jsme:

Hra o vodu

15. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Prvotní diagnóza nepotvrdila riziko nákazy, následné přesnější analýzy ale rizika potvrzují, přesto pacient nebude léčen. To je pravděpodobný výsledek právního procesu „hry o vodu“ ve spleti zákonů, novel, výkladů a judikátů. Nejedná se sice přímo o lidského pacienta, ale o zdroj pitné vody pro jižní Moravu, zdroj Bzenec komplex. Je to u nás jeden z největších zdrojů pitné vody a má nevyčíslitelnou hodnotu zdraví pro více než statisíce lidí. Kvalitu a vydatnost zdroje může ohrozit záměr těžby štěrkopísků soukromého investora, jehož zisky jsou odhadovány ve výši miliard.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Metrostav se před pádem turecké liry chrání, ČEZ ne. Rizikem není ale jen kurz, varuje firmy obchodní komora

15. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Turbulence otřásající tureckou ekonomikou budou mít dopad i na české firmy. Například ČEZ přiznává, že prudký propad turecké liry jej poškozuje, naopak Energo-Pro dostává zaplaceno v dolarech, a tak se nynější situace nebojí. Česko-turecká komora ale upozorňuje, že rizikem není jen propad liry či recese, nýbrž i zásahy tureckého prezidenta do právního systému.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Úpadok štátu a rozumu na Slovensku

15. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Pohľad na Slovensko po kauze Vietnam je žalostný. Časť politikov sa nás snaží presvedčiť, že nedokáže napočítať do päť a štátne inštitúcie si začínajú posielať výčitky. Prvá časť sa týka predstaviteľov Smeru. To, že líniu o zlyhaní Nemcov (a Čechov), ktorá zbavuje zodpovednosti nás, šíria Robert Kaliňák či Martin Glváč, sa pochopiť dá. No prečo na tento nezmysel naskakuje aj Peter Pellegrini? Doteraz väčšinou nehovoril nič. Nejde primárne o jeho škandál, preto bolo racionálne, ak v ňom chcel vykúpať iných.

Celý text: ZDE

Proč je česká pomoc v zahraničí stále tak důležitá?

14. 8. 2018

čas čtení 3 minuty


Praha, 13. 8. – U příležitosti Světového humanitárního dne, který připadá na 19. srpna, se zástupci šesti českých humanitárních organizací rozhodli vydat společné prohlášení o důležitosti české pomoci v zahraničí. „Zapojení Čechů a Češek do humanitární pomoci, ať již přímo, nebo finančně, je jednou z věcí, na niž můžeme být hrdí. Aktivity nevládních organizací na poli humanitární pomoci jsou naprosto zásadní, “ říká Pavel Přibyl, ředitel FoRS – Českého fóra pro rozvojovou spolupráci a potvrzuje tak, že humanitární organizace jsou dominantním aktérem poskytované pomoci. Organizace sdružené ve FoRS zároveň chtějí upozornit na rizika spojená s prací v nebezpečných oblastech, se kterými jsou spojeny útoky, kterým padají za oběť jak civilisté, tak humanitární pracovníci. Těch bylo jen v roce 2017 podle The Aid Worker Security database uneseno nebo zabito 304.

Jak vlastně funguje neutralizace seriozní novinářské agendy prostřednictvím trollů?

14. 8. 2018

čas čtení 3 minuty



To na serveru The Conversation vysvětlují Xymena Kurowska a Anatolij Rešetnikov na případu zkoumání reakcí na sociálních sítích na vraždu hlavního ruského opozičního politika Borise Němcova.

Z rozhovoru s ruskými trolly, kteří byli ochotni se identifikovat, zjistili oba výzkumníci, že celá řada ruských trollů nebere politickou agendu, kterou mají na sociálních sítích prosazovat, příliš vážně.

Za co všechno může romantismus... i za Prague Pride

14. 8. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

V souvislosti s Prague Pride jsem zase na Facebooku svědkem různých prohlášení a debat, týkajících se homosexuality a sexuality vůbec. Nad něčím člověk žasne, např. nad představou, že homosexuálové nemohou mít děti. Samozřejmě, že je mohou mít. Homosexualita není neplodnost. Spousta homosexuálů děti má nebo měla.

Zemanovo fiasko ohledně čínských investic

14. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Americký deník New York Times publikoval rozsáhlý článek o Zemanově flirtování s Čínou a o záhadném čínském investorovi Ye Jianmingovi, jehož firma CEFC China Energy investovala v ČR během dvou let více než miliardu dolarů, často do blbostí (jen aby posílila čínský vliv v České republice), avšak který byl nakonec v Číně zatčen (v USA byl obviněn ze šíření úplatků po mnoha zemích světa) a majetek firmy CEFC zřejmě přešel na čínský stát. Zemanovo flirtování s Čínou a ignorování čínského porušování lidských práv (západní země také - opatrně s Čínou obchodují, při tom však čínské porušování lidských práv kritizují - zemím ve středovýchodní Evropě je to jedno, konstatuje NYT) bylo naprostým fiaskem. Zemanovi to nevadí - ve své pročínské iniciativě pokračuje, píše list. 

Jak zjišťují četné chudší země, přijímání čínských investic a půjček je nebezpečné. Pokud totiž cizí země nedokáže půjčku splnit nebo realizovat čínský investiční plán, majetek v cizí zemi (přístav, silniční infrastruktura, podniky) se automaticky stávají čínským majetkem.

Klaus ml. píše nesmysly a v Novinkách mu to bez ověřování tisknou

14. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Kdykoliv píšu článek pro jakýkoliv renomovaný západní list, před publikací mého článku probíhá pečlivý proces verifikace všech v článku obsažených faktů. Musím zdroji dokázat, že jsou pravdivé. To je v západním tisku běžná praxe. Novinky.cz to nedělají? ptá se Jan Čulík.


Automobil vrazil do bariér u britského parlamentu v Londýně

14. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

 

Londýnská policie nyní uvádí, že považuje incident za teroristický útok. Několik chodců a cyklistů bylo zraněno. Policie uvádí. že útočník má zřejmě psychické problémy.

Redaktorka Respektu si myslí, že smrt vietnamských chlapců neovlivnil rasismus

14. 8. 2018

čas čtení 1 minuta



Jak to často bývá, článek v Respektu je bohužel nepřesvědčivý. Reportérce se nepodařilo zjistit skoro žádná fakta, zaznamenává jen chaos a zpochybňuje svědectví lidí, kteří situaci zažili. Jádrem článku jsou rozhovory s pracovníky areálu, kteří samozřejmě popírají, že by se vůči vietnamským maminkám chovali nevstřícně a rasisticky - přestože někteří návštěvníci areálu potvrzují, že se pracovníci areálu chovají vůči cizincům arogantně, přehlížejí je a zásadně na ně mluví jen česky. Vzpomeňme na výrok vedoucího areálu v Českém rozhlase: "Mluvily vietnamsky, takže sorry."  (Představte si, že by vás - důvodně či nedůvodně - veřejně obvinili z rasismu. Jak asi budete reagovat na otázku novinářky, zda jste opravdu rasista? :)))  Jakou má taková otázka cenu? ) - Škoda, článek neobjasnil vůbec nic, ani dobu, kdy bylo zjištěno, že chlapci zmizeli. (JČ)

Preference médií

14. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

K prvnímu výročí vraždy v Charlottesville se konala ultrapravicová demonstrace ve Washingtonu a levicová protidemonstrace. Ultrapravičáků se však sešlo jen několik:

"Zatraceně. Naprosto. Pokaždé."


Britka (81) si na dovolené ve Španělsku stěžovala, že tam jsou Španělé

14. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta


Freda Jacksonová (81) požaduje odškodné od své cestovní kanceláře. Stěžovala si, že její dovolená v Benidorm byla "zničena", protože v jejím hotelu bylo "příliš mnoho Španělů". Hotel byl "plný nezdvořilých, rodilých Španělů" a jeden z nich jí jednou málem podrazil nohy a vůbec se neomluvil.

"Zábava v hotelu byla zaměřená čistě na španělské turisty - proč nemohou Španělé jet na svou dovolenou někam jinam?"

30057

Psychiatrická péče v Indii a kulturní specifika psychických poruch

13. 8. 2018 / Dominika Švecová, Kateřina Duchoňová, Věra Motyčková

čas čtení 10 minut


Rozhovor s indickými psychiatry Rudrou Chakrabortym a Arunimou Chaterjee a  psycholožkami Gargi Chakraborty, Charul Bhoria na psychiatrické klinice v Manobikshan – Berhampore, Západní Bengálsko

(Rozhovor vedly Kateřina Duchoňová, Dominika Švecová a Věra Motyčková)

Můžete prosím krátce říci něco o psychiatrické praxi v Indii?

Čemu slouží rozprávěnky o ničem

13. 8. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Česká republika leží na evropském rozvodí - minimum vody do ní přitéká ze zahraničí, zde spadlé srážky naopak vesměs území státu tak či onak opouštějí. Část ČR se s postupující změnou klimatu pomalu mění v polopoušť ZDE. Přesto z nejvyšších pater politiky přichází podpora budování ekonomicky nesmyslného průplavu Dunaj-Odra-Labe, který by odvádění povrchové vody z ČR do zahraničí ještě výrazně zrychlil ZDE (pdf). Také zbylé zásoby spodní vody jsou již v důsledku masivního použití agrochemikálií při pěstování řepky vážně kontaminovány, což představuje i v tom nejlepším případě děsivý problém jedné příští generace ZDE. - To dá rozum, že v takové zemi se lidé ze všeho nejvíce bojí takřka neexistujících migrantů.

Amatéři to umí líp

13. 8. 2018 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta


Kromě poklesu důvěryhodnosti vlivem fake news trpí český tisk, zejména lokální, poklesem novinářské úrovně obecně. Kdysi, po sametové ravoluci,  jsem dopisoval do Nové Pravdy, kterou po převratě vedli redaktoři, vyhození v době normalizace.

Z kotelen a skladů se vrátili skuteční profesionálové, kteří jen tak do novin něco nepustili. Postupně odešli do penze a většina už mezi námi není. Ti by koukali.

Česká republika v oligarchické pavučině meče a štítu a Alvarové kniha Průmysl lži. Existuje ještě cesta ven?

13. 8. 2018 / Albín Sybera

čas čtení 10 minut



Alvarová, A. (2017). Průmysl lži – propaganda, konspirace a dezinformační válka. Praha, TRITON.

Kniha Alexandry Alvarové „Průmysl lži – propaganda, konspirace a dezinformační válka“ je jedním z mála textů, který se uceleně věnuje v Česku málo popsané problematice. A sice míra, do jaké se Česká republika a česky mluvící virtuální a mediální prostor ocitl pod propagandistickým atakem Putinova režimu a jeho prodloužených rukou v osobách ruských a dlužno dodat i středoevropských oligarchů.

Osmadvacetiletý muslimský primátor Sheffieldu Magid Magid: Všichni čekají od imigrantů daleko větší výkon než od ostatních

13. 8. 2018

čas čtení 4 minuty

 

Letos v květnu byl zvolen primátorem anglického města Sheffield osmadvacetiletý muslim Magid Magid, původem ze Somálska (přišel do Británie s maminkou v pěti letech, vystudoval vodní zoologii na univerzitě v Hull), je to radní za Stranu zelených. Řekl pro  Channel 4 News:


"Vím, že od imigrantů se očekávají daleko vyšší výkony než od ostatních lidí ve společnosti. Upřímně řečeno, je to absurdní. Být imigrantem je obtížné a to, co mě frustruje, je tahleta představa, že existují dobří imigranti a špatní imigranti. Jste jen považován za dobrého imigranta, pokud získáte  zlatou medaili na Olympiádě, jako Mo Farah.

Vlasa Mgeladze: Návrat Ruska do Gruzie

13. 8. 2018

čas čtení 58 minut

V těchto dnech se blíží padesáté výročí sovětské okupace Československa v srpnu 1968. Ovšem nebyla to první vojenská intervence Sovětského svazu do jiné země a zdaleka nebyla nejbrutálnější. Při příležitosti blížícího se padesátého výročí sovětské okupace dnes publikujeme svědectví gruzínského autora Vlasy Mgeladzeho o sovětské vojenské intervenci v Gruzii v roce 1921. Knížka vyšla původně v Paříži r. 1936, v Gruzii až v roce 1991. Zkrácený překlad pro Britské listy připravila paní  Lina Vaculíková-Gvenetadze, která ho také opatřila předmluvou a doslovem (pozn. red.).

Vlasa Mgeladze: Návrat Ruska do Gruzie

Paříž 1936, Tbilisi 1991, nakl. Erthoba

(Zkrácený překlad)

Úvod

Motto:

Nikdy nechci mít otroka a nikdy otrokem nebudu.

(Z gruzínské lidové písně)


V knize gruzínského politologa a sociologa Vlasy Mgeladzeho je popsán jeden z nejtěžších momentů v dějinách gruzínského národa a to znovuobsazení Gruzínské demokratické republiky bolševickým Ruskem v roce 1921. Aby si zachránil život po okupaci země, autor emigroval do Francie a už nikdy nespatřil svou vlast. Tato publikace byla napsána a vydána v roce 1936 v Paříži a v Gruzii poprvé vyšla v roce 1991. Je cenným faktografickým dokumentem o bolševické barbarské agresi,ve kterém Vlasa Mgeladze autenticky popisuje své zážitky.


FT: Pražské jaro 1968 by mělo být pořád ještě pro Evropu poučením

14. 8. 2018

čas čtení 3 minuty



Přesně řečeno by si z něho měla Evropa vzít tři poučení, argumentuje v deníku Financial Times Tony Barber.


 



Prvním poučením je, že doktrinářské ideologie a doktrinářská politická praxe, ať je to komunismus padesátých let či netolerantní dogmata dnešní radikální pravice a levice, obsahují sémě vlastního politického pádu. Nabízejí totiž nedostatečná řešení pro složité problémy moderních společností. Zastrašují kritiky, posmívají se expertům a degradují racionalitu. Tím vyvolávají ekonomickou neefektivnost, sociální napětí a politickou nespokojenost.

Turecká lira dále drasticky klesá a nákaza ohrožuje i EU

13. 8. 2018

čas čtení 1 minuta





Hned ráno v pondělí poklesla turecká lira o dalších 9 procent a euro pokleslo na nejnižší hodnotu za poslední rok, protože se investoři obávají, že finanční krize v Turecku by se mohla rozšířit na evropské trhy.

Turecká lira letos poklesla vůči dolaru o více než 40 procent v důsledku obav z rostoucí Erdoganovy kontroly nad ekonomikou a v důsledku zhoršujících se styků Turecka s USA, především ohledně války v Sýrii.

Rozhodnutí tureckého soudu prodloužit věznění Andrewa Brunsona, amerického pastora obviněného ze špionáže pro kurdské extremisty a hnutí Gülen, které je obviňováno z toho, že zorganizovalo v roce 2016 pokus o puč proti Erdoganovi, vyvolalo otevřený konflikt s Donaldem Trumpem, který reagoval minulý týden tím, že zdvojnásobil americká cla na dovoz turecké oceli.

Evropská unie je ohrožena tím, že u ní má Turecko obrovské dluhy:


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Přečetli jsme:

Uprchlíci si z našeho bohatství nebudou jen brát, to je omyl. Chtějme pestrost, říká Wintonova dcera

13. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Zařekla se nemluvit na ostravském debatním fóru Meltingpot o politice. Během rozhovoru své předsevzetí ale brzy poruší, protože jednou ze zásad, kterou se naučila od svého otce, bylo zajímat se o světové dění. Barbara Wintonová, dcera sira Nicholase Wintona, který krátce před vypuknutím druhé světové války zachránil 669 československých dětí, jejichž rodiče později zahynuli v koncentračních táborech, nese poselství zásadového Brita dál. V současnosti se zasazuje o to, aby Velká Británie přijímala více dětí z uprchlických táborů. „Podobně jako v Československu v roce 1989 je jen na občanské společnosti, aby politikům ukázala, že se mýlí,“ říká.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Jak Kellnerova PPF k bilionovému majetku přišla. Cesta vedla v divokých 90. letech přes Rusko a akcie Gazpromu

13. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Po více než čtvrtstoletí existence je investiční společnost PPF dolarového miliardáře Petra Kellnera na dosah historické mety. Celková hodnota majetku, který PPF spravuje po celém světě, loni vzrostla o dvě pětiny na bezmála jeden bilion korun. Hlavní roli v tom, jak se Kellner a jeho PPF k takové sumě dopracovali, sehrálo to, že nejbohatší Čech nikdy neztrácel čas děláním byznysu v malém.

Celý text: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v červenci 2018

1. 8. 2018

čas čtení 2 minuty

V červenci 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 46 755.82 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 78 297.50 Kč.   

Z výše uvedeného vyplývá, že jsme v dlouhodobém deficitu a potřebujeme větší finanční pomoc od čtenářů. Děkujeme.

Zůstatek byl koncem července 2018 277 484.92 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
29300