EYE 2018 Svoboda projevu v digitální éře: Měla by Evropa podpořit svobodu projevu, anebo zakázat hate speech?

26. 5. 2018 / Dominika Švecová

čas čtení 3 minuty


Ve Štrasburku ve Francii se 1. a 2. června 2018 uskuteční třetí ročník setkání mladých lidí z celé Evropy, EYE 2018 - European Youth Event. Akce se zúčastní více než osm tisíc mladých lidí z celé Evropské unie, ve věku od 16 do 30 let. Účelem akce je předkládat přítomným politikům nápady od mladých lidí ohledně toho, jaká má být budoucnost jejich kontinentu, a diskutovat o tom s nimi. 


Akce je zcela zdarma a je určena pro registrované skupiny více než 10 mladých lidí ze zemí EU.

V Evropském parlamentu se mohou lidé účastnit až 4 aktivit denně které budou simultánně překládány do třech jazyků – angličtiny, francouzštiny a němčiny.


Je to i vaše Evropa. Abyste si mohli i vy vyzkoušet zauvažovat o tématech, která  se budou probírat v Evropském parlamentu, připravili jsme si pro vás, výběr otázek, ke kterým se můžete vyjadřovat na stránkách BL, pokud je vám nad 30 let, nebo přímo na stránkách EYE European Youth Ideas, pokud je vám mezi 16 – 30 lety, zde:  https://www.europeanyouthideas.eu/questions


Dnešní, šesté téma k úvaze a diskusi je:

FREE SPEECH IN THE DIGITAL ERA: SHOULD EUROPE BOOST FREE SPEECH – OR BAN HATE SPEECH? - SVOBODA PROJEVU V DIGITÁLNÍ ÉŘE: MĚLA BY EVROPA PODPOŘIT SVOBODU PROJEVU - ANEBO ZAKÁZAT HATE SPEECH,

Vyjádření lásky a nenávisti, "likes" a hoaxy. 

Měli bychom trvat na svobodě projevu, anebo zavést předpisy zakazující fake news, urážky a maniopulaci od botů a trollů?   

Některé odpovědi mladých lidí:

Hate speech: Zakázat na internetu i v realitě. Fake news: povolit, ale trvat na kontrole faktů. Spam od botů: vymazávat. Konspirační teorie: vést kampaně proti iracionalitě. Evropa by měla být  racionálnější, přidržovat se skutečného světa a reality. Ať nám nevládne ideologie. 

Ne svoboda projevu nesmí být zakázána, jestliže to EU udělá, ztratí tvář před všemi svými občany! Kromě toho je to proti lidským právům! EU potřebuje efektivnější předpisy proti fake news a proti botům, protože falešné informace pracují proti myšlenkám a proti samotné EU. Většina lidí, která je nespokojena s EU, sleduje fake news euroskeptiků. Urážky by neměly být zakazovány, pokud to lidi nepoškozuje.

Musíme zkriminalizovat hate speech! Lidé mají právo se cítit bezpeční a hate speech porušuje naše právo na svobodné vyjadřování a v dlouhodobé perspektivě i naši svobodu. Verbální útoky jsou právě tak zraňující jako fyzické útoky. Lze jich zneužívat  cílem nás umlčet a marginalizovat a omezit naši svobodu! Jak je tomu u všech svobod, ani svobody projevu nelze zneužívat k omezování práv jiných lidí!

Zákaz hate speech jen zažene ty lidi do ilegality. A nebudeme vědět, co extremisti dělají. Svoboda projevu znamená svobodu pro všechno. 

0
Vytisknout
6818

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2018