Lula na pokraji uvěznění

5. 4. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty
 

Po vyčerpávajících jedenácti hodinách jednání, které televize živě vysílaly s národem v pohotovosti se brazilský Nejvyšší soud rozhodl nepřijmout "preventivní" habeas korpus bývalého prezidenta Luly (což by zabránilo, aby byl poslán do vězení, dokud nebudou všechny odvolacísoudní postupy povolené zákonem vyčerpány). 

Celá země byla v pohotovosti nejen proto, že  se rozhodovalo o osudu jejího nejpůsobivějšího prezidenta v historii,  ale také proto, že náčelník ozbrojených sil generál Villas-Boas měl odvahu učinit prohlášení, které znělo  jako hrozba vojenského zásahu v případě, že by Lula mohl zůstat mimo vězení.

 

Nejvyšší soud nerozhodnutý, půl na půl, což způsobilo, že jeho prezidentka Cármen Lúcia musela vyjimečně hlasovat. Těsný konečný výsledek, 6 ku pěti 5 na úkor Lulovy svobody, jistě povede k občanským nepokojům, protože bývalý prezident je stále velmi milován velkou částí obyvatelstva. 
 
Lula se dostal k moci v roce 2002, ale v brazilských myslích byl všudypřítomný od sedmdesátých let, kdy se jako vůdce odborů,  syndikátu pracujicího v továrně na automobily, odvážil se napadnout vojenskou diktaturu a stal se tak trochu Lechem Walesou z tropů. Byl tehdy krátce poslán do vězení, což přispělo ke zvýšení jeho postavení hrdiny. 

Ale protože neměl žádné formální vzdělání, což bylo zřejmé z toho, jak neohrabaně se vyjadřoval na veřejnosti,  zabránilo mu vyhrát volby po skoro dvě desetiletí. Během této doby byl hlavní tváří opozice vůči jakékoli vládě a zastupoval poctivost v politice. Vzhledem k tomu, že měl pověst hlubokého etického chování, jeho předpokládané trestné činy ještě více šokovaly. 

Během osmileté vlády Luly a jeho nástupkyně (která byla zvolena jenom díky jeho podpoře), Dilmy Rousseffové, která byla pět let u moci (ta se stala obětí parlamentního puče a obětí impeachmentu) Brazílie ekonomicky prospívala a 32 milionů lidí vyšlo z chudoby do střední třídy. Počet negramotných lidí se zmenšil z  23% populace na 3%. Sociální dávky byly vytvořeny, aby pomohly matkám a jejich dětem, aby zůstaly ve škole. Černoši nakonec začali mít možnost vstoupit na univerzitu a pracovat pro veřejné služby díky systému rasových kvót. Ženy získaly vedoucí postavení, homosexuálové získali plná práva stejně  jako heterosexuálové, rozšířily se bezplatné zdravotnické služby a oslovily mnohem více lidí. 

Nicméně, zatímco Lula způsobil, že chudí Brazilci zbohatli, on sám zbohatl ještě více. Zatímco vytvářel lepší podmínky pro chudé, spolupracoval s nejbohatšími a nejhoršími podnikateli v zemi. Dělal politická shromáždění se všemi nejdůležitějšími jmény z dob vojenské diktatury. Sdílel moc s nejhoršími lidi z naší politické minulosti. A velice finančně nadhodnocoval každou veřejnou zakázku, kterou prosazoval, stadiony ptro olympijské hry a mistrovství ve fotbale jsou  nejznámějšími příklady. Vytunelováno bylo nejméně 100 miliard dolarů, ty dostaly pravicoví politikové. 

0
Vytisknout
10081

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2018