Lula půjde do vězení v 17 hodin

6. 4. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

"Kvůli důstojnosti vašeho bývalého postavení jako prezident Brazílie, můžete se do pátku 6. dubna 2018 prezentovat dobrovolně a bez policejních akcí nebo pout až do 17. hodiny. V souladu s vaším zvláštním postavením bývalého prezidenta nepůjdete do vězení: budete přebývat v soukromé místnosti se svobodou pohybu v sídle budovy Federální policie ve federálním státě Paraná. " Toto bylo rozhodnutí soudce Sérgia Moro, který Lula odsoudil na 12 let vězení.

Poprvé v brazilské historii  půjde bývalý prezident do vězení. Lula vydal následující slova:



"Ať mě zatknou, neboť používám vaše nohy. Jestli mě nechtějí nechat mluvit, budu mluvit z tvých úst. Pokud mé srdce přestane bít, bude  bít přes vaše srdce. Není to Luly, kterého  se musejí bát, ale Vás, lidu".

Tisíce lidí jsou na ulici a protestují proti rozhodnutí Lulu uvěznit. Odbory hrozí celonárodní stávkou   a sociální sítě naléhají na lidi, aby se vydali na ulici, aby  všechno rozbíjeli  a zapálili televizní stanici Globo.

Země je rozdělena. Lulovy zločiny nebyly tak závažné jako ty od mnoha pravicových politiků, kteří jsou stále na svobodě. Mnozí věří tomu, že i když je Lula vinný, nezasloužil si do vězení. Levičáci  věří, že byl Lula odsouzen, protože  má velké šance na to, aby byl znovu  letos zvolen prezidentem.

Všechny  ankety ukazují, že by snadno zvítězil nad všemi ostatními kandidáty.
V každém případě se očekává, že nestráví víc než jeden měsíc ve vězení, a pak přijde jako mučedník a pokusí se kandidovat, přestože zákon toto zakazuje osobám, které byly ve vězení. Lulovi může pomoci soudce Nejvyššího soudu Dias Toffoli, který byl jím jmenován  a býval jeho právníkem - v září se stane prezidentem Nejvyššího soudu, což znamená, že Lulovi může dát zvláštní povolení kandidovat.


0
Vytisknout
9188

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2018