Bývalý brazilský prezident byl odsouzen na dalších 12 let vězení

7. 2. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Luiz Inácio da Silva, známý jako Lula, byl brazilským prezidentem v letech 2003 až 2011. Jeho strana byla u moci až do roku 2016 v čele s Lulovou kolegyní Dilmou Rousseffovou coby první prezidentkou země. Rousseffová kvůli "impeachmentu" řízenému zkorumpovanými poslanci musela nakonec odstoupit. Lula byl od začátku minulého roku ve vězení kvůli údajnému vlastnictví třípodlažního bytu, který ani nebyl napsán na jeho jméno (údajně ho dostal jako úplatek od stavební firmy). Lula byl nyní odsouzen k dalším 12 rokům za mřížemi. Tentokrát za nezdokumentované vlastnictví malé farmy. 

Důkazem, který byl proti němu použit, je spodní prádlo s jeho vytištěným jménem, jež bylo nalezeno v zásuvkách v hlavní ložnici této nemovitosti. V areálu farmy byly nalezeny i malé čluny s vytištěnými jmény Lulových vnuků. A v kuchyni byla nalezena utěrka se jménem Lulovy ženy.

Lula trvá na tom, že malou farmu přijal jako laskavost od člověka, který je obchodním partnerem jeho syna. Ačkoli neexistují žádné důkazy a žádné dokumenty s Lulovým podpisem, bývalý brazilský prezident byl odsouzen - na rozdíl od mnoha dalších brazilských politiků, kteří čelí podobným obviněním. Předpokládá se, že vyšší střední třída, z níž pochází většina soudců (v Brazílii činí plat soudce 10 tisíc až 30 tisíc eur měsíčně), se rozhodla odstranit nejoblíbenějšího levicového vůdce v historii Brazílie. Lula se stále těší podpoře poloviny brazilské populace. Průzkumy ukázaly, že by Lula nedávné prezidentské volby, v nichž zvítězil fašista Jair Bolsonaro, s přehledem vyhrál.

Lulovi příznivci se domnívají, že bývalý brazilský prezident je politickým vězněm.

Lulovi právníci proti tomuto rozsudku protestují a podávají žádost o nový soudní proces ve vyšší instanci. Pokud bude Lula znovu odsouzen, bude muset strávit nejméně dalších 20 let ve vězení předtím, než bude moci požádat o předčasné propuštění. Lulovi je už 73 let.

 

 

-1
Vytisknout
7223

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2019