Nová studie: Falešné zprávy možná Trumpovi vyhrály volby

4. 4. 2018

čas čtení 1 minuta
Prezident Trump opakovaně prohlásil, že na ruském zasahování do voleb v roce 2016 nezáleží, a že zpravodajská a bezpečnostní komunita tvrdí totéž. Zjevně se obává, že ruské vměšování a použití falešných zpráv podkope legitimitu jeho vítězství.


  Nová studie se Trumpovi ani dost málo nebude líbit.

  Studie výzkumníků na Ohio State University zjistila, že falešné zprávy zřejmě sehrály významnou roli při snižování voličské podpory pro Hillary Clintonovou. Studie, která je prvním pokusem prozkoumat, jak falešné zprávy ovlivňují voličské chování, tvrdí, že asi 4 % příznivců Baracka Obamy z roku 2012 nevolilo Clintonovou proto, že uvěřili falešným zprávám.

  Richard Gunther, Paul A. Beck a Erik C. Nisbet začlenili tři populární falešné zprávy z roku 2016 do průzkumu YouGov s 281 otázkami. Vzorek zahrnul 585 Obamových příznivců. 23 % z nich nevolilo Clintonovou, buď proto, že se voleb nezúčastnili, nebo hlasovali pro jiného kandidáta (10 % pro Trumpa).

  Zde jsou falešné zprávy spolu s procenty Obamových příznivců, kteří uvěřili, že mohou být alespoň "pravděpodobně" pravdivé:

  Clintonová má "velmi chabé zdraví kvůli vážné nemoci" (12 %)

  Papež František podpořil Trumpa (8 %)

  Clintonová schválila prodej zbraní džihádistům, "včetně ISIS" (20 %)

  Celkem asi čtvrtina Obamových voličů z roku 2012 uvěřila přinejmenším jedné z těchto zpráv (26 %). A z této skupiny 45 % hlasovalo pro Clintonovou - oproti 89 % těch, kdo nevěřili žádné z uvedených zpráv.

 

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
7920

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2018