Saúdský korunní princ uznal právo Izraele na existenci

4. 4. 2018

čas čtení 1 minuta
Korunní princ a faktický lídr Saúdské Arábie prohlásil, že Izrael má "právo" na domov, což znamená významnou změnu v postoji monarchie k židovskému státu.


  Saúdská Arábie a Izrael nemají formální diplomatické vztahy, ale za oponou dochází v posledních letech ke zlepšování vztahů.

  Obě země považují za největší vnější hrozbu Írán a Spojené státy za klíčového spojence, obě také spatřují nebezpečí v islámském extremismu.

  Izraelsko-palestinský konflikt byl dlouho překážkou zlepšování vztahů a Rijád stále podporuje palestinský nárok na suverenitu.

  Nicméně nyní korunní princ Muhammad bin Salman v rozhovoru s šéfredaktorem amerického časopisu The Atlantic postavil oba nároky na stejnou úroveň.

  Princ dostal od Jeffreyho Goldberga otázku, zda "židovský lid má právo na národní stát přinejmenším v části vlasti svých předků?"

  "Věřím, že každý lid, kdekoliv, má právo žít ve svém pokojném státě," prohlásil princ, který je na třítýdenní návštěvě USA.

  "Jsem přesvědčen, že Palestinci a Izraelci mají právo na vlastní zemi," dodal.

  "Ale musíme uzavřít mírovou dohodu, která zajistí stabilitu pro každého a normální vztahy."

  Saúdská Arábie byla od roku 2002 hlavním sponzorem Arabské mírové iniciativy, která předpokládá dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.

  Ale žádný vysoce postavený saúdský představitel dosud výslovně neuznal právo Izraele mimo praktickou potřebu zajistit dohodu.

  Princ také sdělil Goldbergovi, že nechová "náboženských námitek" vůči soužití Izraelců a Palestinců, pokud muslimský svatostánek v Jeruzalémě - mešita al-Aksá - bude chráněna.

 

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7929

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2018