V Brazílii se tuto středu rozhoduje o budoucnosti země

4. 4. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty
Tuto středu učiní brazilský Nejvyšší soud rozhodnutí, které může mít velmi vážné důsledky. Bývalý prezident a levicová ikona Lula byl odsouzen k 12 letům vězení, ale stále  ve vězení není, protože se domáhá, aby byl Nejvyšší soud využíván k odvolacímu řízení až do posledního soudního zdroje, což může trvat roky.

Aktualizace:
Pozoruhodné scény u Nejvyššího soudu v Brazílii: rozhoduje, zda dovolit Lulovi, aby nemusel nastoupit do vězení (čím by zřejmě mohl kandidovat) anebo zda ho uvěznit. Známé hlasy jsou 3 ku 3. Nyní hlasuje rozhodující soudkyně Rosa Weber:





Z tohoto důvodu spousta bohatých Brazilců nikdy nepřišla do vězení za své zločiny, prostě používali triky advokátů, aby pokračovali v prosazování konečného rozsudku, a pak byly trestné činy promlčeny kvůli dlouhé době, která uplynula do posledního soudního řízení

Aby toto bylo zastaveno, před dvěma lety Nejvyšší soud rozhodl, že poté, co byl člověk odsouzen prvním soudcem, má právo požádat panel tří soudců, aby jeho případ znovu řešili. Po jejich rozhodnutí musí osoba jít do vězení a teprve pak, odtamtud, může bojovat v dalších dvou úrovních soudního systému. Až z vězení. Lula chce to zvrátit.

Pokud mu Nejvyšší soud dá za pravdu, bude na svobodě nyní nezůstane jen Lula, ale i všichni zkorumpovaní politici (104 dosud), kteří byli posláni do vězení za poslední dva roky, budou také osvobozeni. A také tisíce zločinců, kteří se dopustili znásilnění, vraždy nebo cokoli jiného, ​​pokud dostanou právo čekat, až teprve čtvrtý soud  o jejich případu rozhodne.

Brazílie je rozdělena, přičemž fanoušci Luly odmítají uznat, že jejich ikona se dopustila něčeho špatného, zatímco druhá polovina ho chce co nejdřív dostat  do vězení.

Vzhledem k velkému riziku občanských nepokojů, bez ohledu na rozhodnutí, vydal generální velitel  armády Villas-Boas jen několik hodin před soudním řízením nečekané prohlášení: vyhrožoval mezi řádky, nikoliv přímým jazykem, vojenským zásahem pokud "Ústava nebude respektována". To je skoro prohlášení ve prospěch Lulaova uvěznění.

To je bezprecedentní v zemi, která se stala velmi alergická na armádu po 21 letech diktatury (1964-85).

Všechny televizní stanice zastavily své vysílání a přečetly před kamerou generálova slova, což v zemi vyvolalo úzkost. Existuje nebezpečí vojenského puče? Budou příznivci Lula působit ničení a občanské nepokoje?


 

0
Vytisknout
8037

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2018