UNICEF: Británie má vyšší dětskou úmrtnost než Kuba nebo Černá Hora

21. 2. 2018

čas čtení 1 minuta
Děti narozené v Británii mají vyšší pravděpodobnost úmrtí v prvním měsíci než novorozenci v Litvě, Lotyšsku, na Kubě nebo v Černé Hoře.


Takové jsou výsledky analýzy "Every Child Alive" z dílny dětského fondu OSN UNICEF. Podle nich každý rok na celém světě před dosažením prvního měsíce života zemře 2,6 milionu dětí.

Nejnebezpečnější je být novorozencem v Pákistánu, kde zemře každé 22. dítě. Nejbezpečnější je naopak Japonsko, kde jde o každé 1 111. dítě.

V Británii se nedožije prvního měsíce jedno z 385 dětí.

"I když jsme v posledním čtvrtstoletí snížili počet úmrtí mezi dětmi mladšími pěti let o více než polovinu, nedosáhli jsme podobného pokroku při potlačování úmrtí mezi dětmi do jednoho měsíce," říká výkonná ředitelka UNICEF Henrietta H. Foreová.

Globálně vzato v zemích s nízkými příjmy činí novorozenecká úmrtnost 27 na 1 000 narozených. V zemích s vyššími příjmy je průměrná hodnota 3 ku 1 000.

Více než 80 % úmrtí novorozenců je způsobeno předčasným porodem, komplikacemi během porodu nebo infekcemi jako pneumonie či sepse. Tomu lze v řadě případů předejít lepší péčí, která je však často nedostupná.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7812

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2018