Teroristé "islámského státu" se reorganizují a zaměřují na Evropu

9. 6. 2017

čas čtení 1 minuta
Navzdory vojenským porážkám v Iráku a Sýrii se teroristická skupina "islámský stát" reorganizuje a nyní je "více než kdy dříve" zaměřena na útoky v Evropě a na dalších územích mimo zónu konfliktu, prohlásil zástupce generálního tajemníka OSN pro politické záležitosti Jeffrey Feltman.


Současně s tím IS "reorganizoval svou vojenskou strukturu, předal více moci místním velitelům a více než kdy dříve se zaměřuje na provádění a inspirování útoků mimo zóny konfliktu."

Ve vystoupení před Radou bezpečnosti Feltman zmínil nedávné útoky v Belgii, Británii, Francii, Německu, Rusku, Švédsku a Turecku.

V posledních 16 měsících skupina zeslabila svou propagandu na sociálních sítích, ale "hrozba trvá, když příznivci mimo Sýrii a Irák tuto propagandu sbírají a šíří".

Klesl také celkový počet ozbrojenců a příjmy skupiny. I tak ale získává desítky milionů dolarů měsíčně z prodeje ropy, vydírání, braní rukojmích, pašování památek a těžby surovin a územích, která ještě kontroluje.

I když klesá počet zahraničních bojovníků, avšak "navrátilci a přeskupení bojovníků z konfliktních zón do dalších regionů nyní představuje významnou hrozbu mezinárodnímu míru," prohlásil Feltman.

Vyzval k posílení svazků mezi systémem OSN a regionálními aktéry jako je Sahel G5 (Burkina Faso, Čad, Mali, Maretánie a Niger).

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6420

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2017