Nová politická mapa Británie: Mayová chce utvořit koalici se sektářskou, ultrakonzervativní severoirskou stranou

9. 6. 2017

čas čtení 3 minuty

 
649 z 650 poslaneckých křesel bylo nyní deklarováno. Konzervativci mají 318 křesel, o 12 méně, než když Mayová vyhlásila předčasné volby. Labouristé získali řadu křesel na tradičním konzervativním území a zvýšili počet svých poslanců na 261, mají o 31 více než dosud. 

Podíl hlasů pro konzervatice je přibližně 42 procent, pro labouristy 40 procent. 

Mayová má právo zůstat v úřadě a pokusit se utvořit fungující vládu, avšak je pod intenzivním tlakem od vedení Konzervativní strany, které ji obviňuje ze špatně vedené kampaně a vážných problémů s konzervativním volebním programem.

Labouristé se budou snažit Mayovou donutit k rezignaci a utvořit vlastní vládu, avšak volební aritmetika pro ně je složitá a liberální demokraté uvedli, že nebudou součástí žádných volebních paktů. 

Zdroj ZDE



Takto vypadá nyní politická mapa Velké Británie. Dosud nebyl vyhlášen volební okrsek v Kensingtonu, tradičně basta konzervativců. Je tam těsný výsledek, přepočítával se už několikrát. 

 With Kensington left to declare, here's how the political map of Great Britain now looks.



Theresa Mayová oznámila, že dosáhla dohody o vytvoření vlády s ulsterskou stranou Demokratických unionistů. Je to ultrakonzervativní, sektářská strana středověkým způsobem orientovaných protestantů.

V lednu 2017 zkolabovala vláda Severního Irska, protože šéfka strany Demokratických unionistů Arlene Foster byla zapletená do skandálu týkajícího se financí pochybného ekologického projektu. 

DUP chce svou koalicí s Theresou Mayovou "zabránit tomu, aby se premiérem stal Jeremy Corbyn, který kolaboruje s Irskou republikánskou armádou." DUP je zastánkyní tvrdého brexitu a jednotné Velké Británie. Odmítá zvláštní status pro Severní Irsko v rámci Evropské unie, který EU už výhledově schválila.

Početně daleko více než polovina Británie hlasovala pro liberální a levicovou politiku Jeremyho Corbyna, v koaliční vládě Mayová-DUP by se jí dostalo tvrdě ultrapravicové vlády.



Vážení čtenáři,
 máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


0
Vytisknout
6649

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2017