Mezitím v Absurdistánu 28:

Zhrzená manželka, rasismus v autobuse, znovu ceremonie o Smoleńsku a Bělověžský prales

12. 6. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Odmítnuté ženy mohou být opravdu zoufalé. Aktivistka strany Právo a spravedlnost Anna Kamińska je právě taková žena. Poté, co ji opustil manžel, poslanec za stranu Právo a spravedlnost, a začal žít s jinou ženou, pořád myslí na to, jak to udělat a dostat ho zpět.

Nejprve navrhla zákon, který by zabránil svobodným a rozvedeným mužům, aby pracovali jako poslanci (více o tom ZDE). Pak napsala svému manželovi báseň, v níž ho božím jménem vyzývá, aby se k ní vrátil (tuto báseň jsme citovali v této kapitole našeho seriálu). Nakonec se rozhodla použít svou konečnou zbraň - vlastní prsa. Pózovala pro bulvární deník v sérii sexuálně vyzývavých fotografii, které doprovází článek "Bůh mi dá lásku". Jestlipak to míní přímo, nebo nepřímo: tím, že jí poskytl dostatečně velká prsa, aby nalezla milence?

Bohužel, jeden cestující v autobuse Ecolines neměl takové vlastnosti, které by mu ulehčily život. Bohužel. Dar, který obdržel od Boha, byla černá kůže, přijel do Polska z republiky Togo. Navzdory tomu, že tento černoch měl platnou jízdenku i řádný pas, bylo mu odmítnuto svolení nastoupit do autobusu jedoucího z Varšavy do Berlína. Řidič autobusu tvrdil, že "určitě má nůž a musí to být terorista". Ani jeden z asi 60 cestujících se toho muže nezastali a ani policie, povolaná k incidentu, nebyla ochotna učinit nic. Policisté vysvětlili, že přece "nemohou nutit řidiče, aby cestujícího vpustil do autobusu". Autobusová firma Ecolines se k věci odmítla vyjádřit.

V každém případě se zdá, že role policie v dnešním Polsku už není tím, co by měla dělat. Ale to, co policie dělá, dělá v obrovském měřítku. Tento měsíc ochraňovaly každoměsíční připomínací akce katastrofy ve Smoleńsku stovky policistů, kteří násilím odstranili pokojné demonstranty, kteří seděli na zemi poté, co jim bylo zabráněno účastnit se oficiálních akcí. Protest byl inspirován organizací, která si říká Obywatele RP (Občané Polské republiky), kteří protestují proti tomu, že strana Právo a spravedlnost zneužívá katastrofy ve Smoleńsku a náboženství pro politické účely. Strana Právo a spravedlnost se zalekla jejich síly, a tak nedávno změnila zákon o protestních demonstracích tak, aby každoměsíční akce na připomenutí smolenské katastrofy měly přednost před jakýmikoliv jinými akcemi, a žádnou akci, která by se konala nedaleko, nelze na ten den registrovat. Tento zákon je protiústavní, avšak vzhledem k tomu, že strana Právo a spravedlnost ovládla Ústavní soud, není nikdo, kdo by obhájil občanská práva. Když bylo organizaci Obywatele RP odepřeno právo uspořádat vlastní demonstraci, rozhodla se se pokojným způsobem připojit k oficiálním akcím připomínajícím katastrofu ve Smoleńsku a vyjádřit svůj protest mlčky držením bílých růží. Tyto růže, které mají připomenout hnutí Weiße Rose v nacistickém Německu, označil minulý měsíc Kaczyński za  "symbol pitomosti a nenávisti" (o tom více ZDE), avšak pravdou je, že Kaczyński nechtěl, aby kdokoliv narušil jeho vlastní rituál neuvěřitelné nenávisti a stupidity. Proto tento měsíc na protestující demonstranty čekala obrovská policejní síla:


Členům organizace Obywatele RP bylo zabráněno přidat se k oficiální demonstraci cestou do kostela, tak se aktivisté rozhodli zablokovat cestu z kostela do prezidentského paláce, kde se obyčejně přednášejí každoměsíční Kaczyńského projevy o tom, že odhalení pravdy o Smoleńsku přijde už každou chvíli a pravda zvítězí. Pokojné demonstranty odnesla policie na nedaleký dvůr, kde NEBYLI zatčeni. Podle jedné novinářky z týdeníku Polityka, což je nejrozšířenější polský týdeník, jim policie sdělila, že nejsou zatčeni ani zadrženi, a že mohou jít, ale dvůr byl obklopen velkým množstvím policistů, kteří jim zabránili odejít. Zadržovaní aktivisté telefonovali svým právníkům, ti ale neměli oprávnění s nimi mluvit, protože právo obrátit se na právníka mají pouze zatčené osoby a v očích zákona byli tito lidé na svobodě.

Mezi demonstranty, odnesenými policií, byl i Władysław Frasyniuk, jeden z legendárních předáků odborového hnutí Solidarita v osmdesátých letech. Po mnoho let nijak nevstupoval do politiky, ale je o něm známo, že se nebojí otevřeně vyjadřovat své pohrdání vůči Jarosławu Kaczyńskému a jeho činům. Nyní bude obviněn, že zaútočil na policistu ve službě , i když z nezávislých videozáběrů je jasné, že jen reagoval na policistu, který na něho útočil. Když byl Frasyniuk a ostatní obklopeni policií, dav začal skandovat “Uwolnić Frasyniuka” - "Pusťte Władysława Frasyniuka”, což je heslo, které nebylo slyšet od osmdesátých let, kdy byl Frasyniuk za svou politickou činnost odsouzen na šest let do vězení...

Avšak legendy antikomunistického odboje nebyly jedinými lidmi, které nedávno nosila policie. Pokojná blokáda kácení stromů v Běloveském pralese byla také znovu násilím zlikvidována policií. Demonstranti požadovali, aby bylo kácení zastaveno a aby bylo dovoleno nezávislým vědcům situaci prošetřit, zda kácení skutečně zastaví šíření kůrovce, jak tvrdí ministerstvo životního prostředí, anebo zda je přítomnost kůrovce zneužívána jen jako zástěrky pro kácení staletí starých stromů v chráněných částech pralesa.

Navzdory tomu, že policie tento protest rozehnala, do Bělověžského pralesa přesto přijeli vědci, ale policie jim odmítla dovolit do pralesa přístup pod záminkou, že je to z bezpečnostních důvodů. Jak na to poukázal Adam Wajrak, čelný přírodopisný autor a ekologický aktivista, je to protiprávní, protože zákaz vstupu do lesa neplatí na vědce, kteří provádějí práci v oboru ochrany životního prostředí.

Jako by zničení jednoho z nejdůležitějších lesů v Evropě nestačilo, ministerstvo životního prostředí uvažuje o tom, že dá lovcům další požitek - chtějí povolit odstřel losů, který je v Polsku přísně zakázán od roku 2002. Prý je teď losů příliš mnoho a kvůli nim umírají lidé.

Největší starost má strana Právo a spravedlnost o bezpečnost polských občanů. Proto oznámil ministr vnitra Mariusz Błaszczak, že policie vydá záporné hodnocení festivalu Przystanek Woodstock, zorganizovaného Jurkem Owsiakem, charismatickým předsedou charitativní organizace Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Tento festival pod širým nebem, kam je volný přístup, je jednou z největších takových akcí v Evropě a po mnoho let byl také považován za nejbezpečnější. Avšak když se Jurek Owsiak vyjádřil, že by neměl nic proti tomu, aby na festival přijeli i uprchlíci z Německa a přidali se k davům a užívali si hudbu, vláda musela reagovat. To a skutečnost, že, podle Błaszczaka, se Owsiak těsně podílí na spolupráci s totální opozicí, stačí, aby vláda vydala záporný posudek. Což bude zřejmě poněkud nepříjemné, protože policie už vydala svůj vlastní posudek ohledně bezpečnosti letošního Woodstocku a je pozitivní. Avšak, jak se dovídáme z předchozích příkladů, úkolem polské policie už není zajišťovat, aby byl dodržován zákon. V Polsku v roce 2017 je povinností policie vynucovat rozhodnutí strany Právo a spravedlnost, takže názor na festival se možná opravdu změní.

A pokud bude policie plnit požadavky strany Právo a spravedlnost, může si být jista, že porušování zákona policií budou politikové ze strany Právo a spravedlnost utajovat. Z parlamentní debaty o smrti Igora Stachowiaka, kterého umučila polská policie (podrobnosti ZDE), vyplývá, že není nijak zapotřebí vrahy potrestat, protože lidé umírali na policejních stanicíc i za předchozí vlády, nemluvě o letecké katastrofě ve Smoleńsku. Podle Kaczyńského nese za katastrofu ve Smoleńsku vinu Tuskova vláda, a přesto nikdo z ní nerezignoval, takže proč by měl kdokoliv odstoupit jen kvůĺi smrti nějakého mladého muže?

I když v otázce Smoleńsku se to poněkud komplikuje, protože ministr obrany Antoni Macierewicz otevřeně v této věci obviňuje Rusko. I když ho nikdo nebere vážně, mohlo by to vést k vážným diplomatickým důsledkům. Macierewicze však považují za kukačku dokonce i jeho vlastní kolegové ve vládě, a Rusové ho také mají za blázna. Není to poprvé, co Macierewicz obvinil Rusko, a dosud nepřišla žádné reakce ani od polské vlády, ani z Kremlu. Naštěstí, protože někteří lidé si myslí, že taková obvinění mohou být považována za vyhlášení války proti velkému sousedu Polska.

Avšak my nepotřebujeme Rusko, aby nám padaly na hlavu výbušniny. To pro nás ráda udělá polská policie. Během akce jednotek SWAT v podhalském regionu vypadly z policejního vrtulníku granátu, když se naklonila, aby se mohla ostře obrátit. Naštěstí nebyly odjištěny, takže nedošlo k výbuchu, ale navzdory rozsáhlému hledání se ani jeden nenašel. Jeden z politiků ze strany Právo a spravedlnost nedávno vyjádřil obavu, že kdyby Poláci měli zbraně, mohli by začít bojovat proti své vládě. Jak se zdá, někteří občané z polských hor se zjevně už vyzbrojovat začali...



Vážení čtenáři,
 máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
10107

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2017