Nová doba potřebuje i nové strany, nejlépe financované transparentně prostřednictvím crowdfundingu

Politika narcistů, sny o zlatém věku a jak z toho ven

15. 6. 2017 / Kryštof Kozák

čas čtení 5 minut
Jak na výzvy přicházející digitální doby a průmyslové revoluce 4.0 reaguje stávající politická reprezentace? V podstatě nijak - jsme svědky především žabomyších sporů a vzájemného obviňování z korupce. Proto je potřeba vytvořit nové strany, které jsou opravdu orientovány na budoucnost, a nejsou jen osobními projekty hrstky narcisistních bílých mužů, kteří se rádi poslouchají.

Obloha plná dronů, celá třída napojená na sdílenou virtuální realitu, sluchátka zabudovaná rovnou do ucha, brýle napojené na internet - to už není sci-fi, ale realita. Není ještě běžná, protože je zatím trochu drahá, což ale nebude trvat věčně.

Stoupenci Trumpa, Brexitu, Kaczynského, Orbána i Putina mají proto velkou intuitivní pravdu v tom, že cítí, že se věci kolem nich mění příliš rychle, aniž by nutně oni sami chápali, co se vlastně děje. A navíc často stárnou a někdy jim i docházejí peníze, což každého trochu znervózní. Volba těchto lidí je pak silný vůdce, který nás uvede zpět do jakéhosi zlatého věku, kde přestanou dnešní komplexní problémy existovat.

Obava z měnícího se světa je jistě oprávněná a v tom bychom se neměli konzervativním voličům vysmívat. Nicméně jejich představa jakéhosi politicky motivovaného technologického návratu zpět, například ve formě prosazení globálního zákazu internetu, by vedla k celé řadě osobních tragédií, neboť miliony lidí jsou dnes existenčně závislí na globální propojené technologii, ať už ve zdravotnictví, logistice, zemědělství či komunikaci.

Špatnou zprávou pro milovníky starých pořádků je, že pokrok ve smyslu vývoje se nedá jen tak zastavit, jak se o tom přesvědčili například Číňané a Japonci, kteří to po staletí zkoušeli. Nezapomínejme navíc, že lidé vynalézají technologie primárně proto, aby si ulehčili práci, ne aby si ji přidělávali, a proto je levná a dostupná technologie zpravidla velice populární.

Pokud si přečteme dnešní noviny, zjistíte, že důležitá témata, která často mají i závažné etické roviny, nejsou politiky vůbec řešena či jsou odsouvána do pozadí. Prostor pak dostávají krátkozraké a omezené výkřiky jednotlivých aktérů akuálního “skandálu”. Takto nemá vypadat politický dialog ve 21. století, a není proto divu, že řada lidí je ze stavu věcí veřejných nějakým způsobem znechucená.

Stávající strany v parlamentu jsou produktem sporů z konce 90. let 20. století, které nás spíš obrací do minulosti. Pokud nám opravdu záleží na budoucnosti, tak je potřeba do parlamentu dostat nové strany. Takové, které nás na budoucnost lépe připraví. Piráti i Zelení se o to snaží, a upřímně doufám, že se obě do parlamentu dostanou. Jejich menšinový hlas je ve veřejném prostoru velmi důležitý.

Dalším klíčovým politickým tématem, které si zasluhuje naši pozornost, je vzdělávání. Abychom se mohli my i naše děti na měnící se svět připravit, nezbude nám bohužel nic jiného, než se všichni lépe vzdělávat. Vzdělávání je proces, ne stav nebo titul. Představa, že diplom inženýra z Vysoké školy ekonomické z roku 1977 z vás dělá dodnes automaticky odborníka na globální finančnictví, je nebezpečná, neboť pokud jste se od roku 1977 nic nového o ekonomice nenaučili, tak vám váš zarámovaný diplom zdaleka nestačí.

Proto jsme založili novou politickou stranu “5 % pro vzdělávání”, která má jasnou prioritu: prosazovat ve veřejném prostoru myšlenku kvalitního moderního vzdělávání pro všechny. Takové vzdělávání vychází z osobních vloh a potřeb každého, neexistuje jednotný “mustr”, více na webu strany Pět procent.

Důraz na vzdělávání může vypadat monotematicky, nicméně je dobré si uvědomit, že kvalitní vzdělávání je úhelným kamenem pro řadu dalších klíčových politických témat, ať už je to změna klimatu, situace na Středním východě či postoj k přijetí eura.

Nevzdělaná populace i populace, která se nechce dále vzdělávat, je závažnějším ohrožením národní bezpečnosti než 1000 kalašnikovů ve špatných rukách. Je to vidět i ve volbách, kdy cizí státy chytře manipulují voliči tak, aby se do politiky dostali takoví lidé, kteří prosazují jejich zájmy. Mediálně gramotná, vzdělaná společnost je proti takovým útokům mnohem odolnější.

Nové strany by měly být financovány transparentně, což dnes není technologicky žádný problém zajistit. 

Proto jsme vytvořili i HitHit kampaň, kde může každý přispět na transparentní účet

Jedině tak se můžeme zbavit oligarchizace politiky, kdy je potřeba hlavně bohatý sponzor, jinak strana nefunguje. Tento bohatý sponzor pak má svoje zájmy, na které se prostřednictvím strany zaměří. To je celkem pochopitelné, nicméně to tak být nutně nemusí. 

Pokud vás myšlenka nové strany zaujala, budeme rádi za její sdílení, které má v dnešní době velkou cenu.

Autor je zakladatelem strany 5 procent.

0
Vytisknout
9137

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2017