Británie: Shakespearovské drama pokračuje. Poradci Mayové šikanovali ministry

10. 6. 2017

čas čtení 2 minuty


Kate Perrior, bývalá šéfka komunikací v úřadu britské premiérky v Downing Street, podala pozoruhodné svědectví o atmosféře v Downing Street. Úřad ovládali těsní spolupracovníci Theresy Mayové, šéfové štábu Fiona Hill a Nick Timothy. Charakterizovala v sobotu v britském rozhlase jejich způsob práce jako "toxický".

Uvedla že úřad premiérky Mayové byl "v podstatě nefunkční". Popsala, že kdykoli byli na jednání přítomni Hillová a Timothy, vládla tam atmosféra strachu.



"Chodili jsme každé ráno v 8.30 na jednání v kanceláři Theresy Mayové a atmosféra byla výborná, když tam šéfové štábu nebyli, a strašná, když tam byli. Měli jsme možnost mluvit svobodně, když tam nebyli, a když tam byli, museli jsme mlčet. Po většinu doby jsme tam seděli a slyšeli, jak Fiona přichází s nápady, které byly, upřímně řečeno, šílené, ale my jsme neřekli nikdy nic."

Hillová a Timothy zastrašovali ministry:

"Nebyl dostatek respektu pro lidi, kteří strávili 20 let ve vládě, anebo 20 let stoupali na nejvyšší místa ve vládě. Posílaly se těmto pracovníkům sprosté esemesky, a to není přijatelné. Premiérka si musí v této chvíli uvědomit, když jde o brexit, že diplomaté nejsou pouliční bojovníci. Tihle šéfové štábu mají jen jediný způsob, jak fungovat, a to je mít nepřátele a jsem se jista, že dnes ráno jsem jedním z nich."  

Několik konzervativních poslanců sdělilo listu Guardian, že premiérka Mayová nemá šanci, že by stála v čele Konzervativní strany v příštích volbách a že do pár měsíců skončí. Jak přicházely záporné výsledky, mnoho poslanců se vyjadřovalo, že Mayová musí rezignovat, avšak přes víkend se diskuse v Konzervativní straně zaměřují na to, aby byl realizován brexit.

Všichni ale souhlasí, že šéfové štábu Mayové Hillová a Timothy musejí odejít. Je nepřijatelné, aby posílali ministrům nadávky. Hillová v jedné esemesce poslala jednoho ministra do prdele.



Vážení čtenáři,
 máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
6962

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2017