Nerozhodný parlament: Britské volby radikálně ovlivnili mladí lidé, kteří jsou proti brexitu

9. 6. 2017

čas čtení 4 minuty

Britských voleb se účastnilo 72 procent mladých lidí ve věku 18-25 let:

 72% turnout for 18-25 yr olds. Brilliant turnout. They are our future. #GE2017 #hungparliament



Analytik Andrew Neal v britské televizi: "Cameron hrál hazardní hru s referendem a prohrál. Mayová hrála hazardní hru s volbami a prohrála. Jsou konzervativci politickou stranou, anebo je to kasino?" 

Aktualizace 10.00:

Theresa Mayová oznámila, že se za žádných okolností nevzdá premiérské funkce. 

Jeremy Corbyn ji vyzval, aby odstoupila.

Stínový labouristický ministr financí John McDonnell vysvětlil v televizi, že Labouristická strana hodlá utvořit menšinovou vládu, že připraví vládní program tak, aby byl přijatelný pro většinu poslanců v parlamentě, ale že nebude utvářet žádné koalice.

Z dosavadních výsledků vyplývá, že konzervativci nebudou mít potřebnou většinu, ale mohli by utvořit vládu se severoirskými demokratickými unionisty. Středolevicová opozice nedá dohromady dostatečný počet křesel.

Účast mladých voličů v britských volbách ve srovnání s volbami v roce 2015  stoupla o 12 procentních bodů na 65 procent.

66 procent voličů ve věku 18-24 let hlasovalo pro Labouristickou stranu. 36 procent z nich se účastnilo voleb poprvé v životě a hlavním faktorem, proč šli k volbám, byla jejich nespokojenost se skutečností, že Británie loni hlasovala pro brexit. 

EU: "Británie si dala další vlastní gól"

Jeden z televizních komentátorů během britské volební noci poukázal na to, že politici v Evropské unii považují dnešní Británii za neprofesionální pitomce a výsledky nynějších voleb to prý potvrdily. 

Vysocí politikové v Bruselu nyní varují, že dnešní výsledky parlamentních voleb v Británii jsou dalším "vlastním gólem" a "katastrofou", která velmi zvyšuje pravděpodobnost, že se rozhovory o brexitu rozloží.

Guy Verhofstadt, činitel Evropského parlamentu pro brexit, charakterizoval volební výsledek jako "další vlastní gól - po Cameronovi nyní Mayová" a dodal, "Dosud jsem si myslel, že surrealismus je belgický vynález."

Verhofstadt dodal, že doufá, že Británie bude mít brzo stabilní vládu, která by mohla zahájit vyjednávání. Nejde jen o Británii, ale o celou Evropu.

Hlavní vyjednavač EU o brexitu Michel Barnier napsal na Twitteru: "Vyjednávání o brexitu by měla začít, až bude Británie připravena."

Původně měla vyjednávání o brexitu být zahájena 19. června.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 


Aktualizace 5.00:

Theresa Mayová vyhlásila všeobecné volby, aniž to potřebovala. Nyní je, zdá se, na cestě k prohře. Nejnovější předpověď výsledků od Press Association. Potřebná většina je 326  křesel. Výsledky jsou stále nerozhodné. Podle těchto by konzervativci mohli vládnout pouze za pomoci severoirských demokratických unionistů a většinu by nezískala levostředová opozice, kvůli poklesu podpory pro skotské nacionalisty. Paradoxem je, že konzervativci pod vedením charismatické skotské lesby (toto není v žádném případě pejorativní označení, vždyť je téměř nemožné, aby v ČR byla šéfem strany žena, natož lesba, a ve Skotsku jsou šéfy tří hlavní stran všechno ženy, a dvě z toho lesy, pozn. red.) Ruth Davidsonové zaznamenali ve Skotsku vítězství, zatímco v Anglii prohru. O své poslanecké křeslo přišli bývalý předseda Skotské nacionální strany Alex Salmond i dosavadní šéf poslaneckého klubu SNP  v Dolní sněmovně Angus Robertson.

Není vyloučeno, že Theresa Mayová přece jen zvítězí v důsledku volebního vítězství konzervativců ve Skotsku:



Po vyhlášení 500 křesel získala Labouristická strana od konzervativců 20 křesel:



Zdá se, že pravicový tisk  útočí na Mayovou: 

Daily Mail: Hazardní hra, která se nevyplatila:



The Sun: Theresa Děs:



Daily Telegraph: Hazardní hra, která se nevyplatila:


0
Vytisknout
8145

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2017