Zoufalé strany dělají zoufalé věci... K současné situaci v ČSSD

13. 6. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

ČSSD prý hledá příčiny svého politického pádu. V Britských listech jsem už během vládní krize (odkazy na články jsou níže) argumentoval, že útok na Babiše může této straně jen uškodit. Jednak víme, že tato politika dlouhodobě nefunguje (kdyby fungovala, pravice má dávno své hejtmany a je dnes favoritem sněmovních voleb), jednak to ví i prezident Zeman a střet s ním pro sociální demokracii na jaře 2017 nedával žádný smysl.

Politici ČSSD se mohli během současného volebního období pokusit šikovně semknout liberální voliče a voliče české tradiční levice. To by ale nesměla být policejní reorganizace, postoj ČSSD k registru smluv, postoj ČSSD k uprchlické krizi a zanořování se ČSSD do zadku Kaczyńského a Orbána. V praktických důsledcích tatáž agenda se dala dělat mnohem opatrněji a bez okatých gest. K čemu je prohlášení o tom, že ČR přijme jen dvanáct uprchlíků? Je to naprostý výsměch evropským dohodám a evropskému právu. Je to stejné, jako by si dnes někdo zapálil cigaretu v restauraci a posílal policii přímý přenos s vyplazeným jazykem.

Rozhovor Britských listů 113:

Můj otec Jaroslav Dietl byl přesvědčený komunista

9. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Se spisovatelkou Helenou Drašnarovou hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů především o názorech a díle jejího otce Jaroslava Dietla, autora četných televizních seriálů z doby normalizace, ale také o důvodech její emigrace do USA a o její nové knížce Kde je moje máma. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 9. června 2017. 


K tomu:  

29. 07. 2016 Jan Čulík Hluboká knížka o životě a smrti
  

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři,
 máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Revizor u Muzea: Vítejte v Praze! Moje dcera v Austrálii mě stojí spoustu peněz, tak zaplatíte pokutu!

13. 6. 2017

čas čtení 3 minuty



Představte si, že jste v cizím městě a nevíte pořádně, jak si koupit jízdenku pro veřejnou dopravu. Automaty jsou popsány jen vám nesrozumitelným jazykem. Budou vás v Paříži nebo v Londýně pokutovat, koupíte-li si z nesrozumitelného automatu nesprávnou jízdenku?

Často vidím, jak se revizoři pražského Dopravního podniku vrhají na zmatené turisty v pražském metru a ždímají z nich pokuty, poznamenává Jan Čulík.

Zde je jeden takový případ, dvou čínských turistek. Odjížděly metrem z pražské stanice Staroměstská na Hlavní nádraží. Dostaly instrukce, že za poslední padesátikorunu, která jim před odjezdem zbyla, si mají koupit dvě jízdenky za 24 korun. Ale... nechaly se přesvědčit jinak. Málem skončily na policii a málem jim ujel vlak do Polska.

Zde je jejich příběh. Obracíme se na tiskové oddělení Dopravního podniku hl. m. Prahy o vysvětlení, zda je toto skutečně přiměřený a přijatelný postup.



Svědectví turistek:

Z některých reakcí čtenářů na příběh čínských turistek v pražském metru

13. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

- Dopravu v Praze řídí pan radní Dolínek, který je na prvním místě na kandidátce do podzimních voleb. Co k tomu dodat? Budete ho volit?

Některé reakce z Facebooku na tento článek:

- Za zavazadla? :D Vy ste se v té Praze už uplně zbláznili. Už vidím jak jedu na letiště hromadnou, aby mě neokradl taxikář a okradne mě stát, protože si zapomenu koupit jízdenku na svoje spodky.

- Já šla jednou směrem na hlavní nádraží a potkala jsem dva revizory, kteří měli též lámanou angličtinu a žádali mě, abych jim překládala. Když jsem pak mluvila se slečnou, říkala, že je zvykem, že si může v jiných městech koupit jízdenku až v tramvaji. Tak jsem jí vysvětlila, že takhle to bohužel v Praze nefunguje, ale na její obranu to nikde psáno není, že se nedá jízdenka koupit až na palubě dopravního prostředku. Byla v Praze asi 30 minut a hned dostala pokutu, musela jít směnit, aby měla vůbec čím zaplatit, revizoři ji donutili směnit v jedné určité směnárně, kde samozřejmě byl vysoký poplatek. Takže mi bylo líto slečny.

- Dopravu v Praze řídí pan radní Dolínek, který je na prvním místě na kandidátce do podzimních voleb. Co k tomu dodat? Budete ho volit?

- Mam podobnou zkusenost. Navic jsou automaty na jizdenky v Praze neprehledne a nejednou jsem radil i rodilym Cechum, kteri prijeli do Prahy treba na vylet.

- Ostuda...

- Podle článku holky udělaly všechno, co bylo v jejich silách, aby si pořídili správné lístky (poprosili o pomoc místní)... to, že je místní (ať už úmyslně, či ne) podělali, to je problém, ale nejhorší z celého článku je chování revizorů.

Jiní čtenáři naopak zaujali vůči čínským turistkám nekompromisní postoj a zdůrazňují, že si turistky "měly zjistit, jaký mají mít správný lístek" a že neznalost neomlouvá. Jeden čtenář napsal, že se dostal pokutu na parkovišti v Rakousku, kde nezaplatil parkovné, když jen šel na záchod, takže co...

V oděvních továrnách Ivanky Trumpové jsou terorizovány a vykořisťovány dělnice

13. 6. 2017

čas čtení 3 minuty



Stěžují si na nadávky, nesplnitelné normy a "žebráckou mzdu", která je tak nízká, že si ženy nemohou dovolit kontakt se svými dětmi. Továrny zastrašují pokusy o odborovou organizaci a nabízejí dělnicím prémie za to, že si nevezmou volno v době menstruace.


List Guardian hovořil s více než deseti dělnicemi v továrně Ivanky Trumpové v Subangu v Indonésii, kde zaměstnankyně dostávají snad nejnižší minimální mzdu v Asii, potýkají se s nesplnitelně vysokými pracovními normami a jen málokdy dostávají zaplaceno za přesčasy.

Minulý týden byli v Číně zatčeni policií aktivisté, kteří zkoumali podobný režim v čínské továrně, která vyrábí boty značky Ivanka Trump.

Skupinka Čechů se přidala k protestům proti kácení Bělověžského pralesa

13. 6. 2017

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

Neporušené části polského Bělověžského pralesa chráněného jako Světové kulturní a přírodní dědictví UNESCO jsou v těchto dnech těženy harvestory [1]. Dnes se do občanské nenásilné blokády těžby zapojila skupina devíti Češek a Čechů. Nenásilnou blokádu také oficiálně podpořilo Hnutí DUHA.

Evropská unie zahajuje kroky proti Polsku, Maďarsku a ČR kvůli migraci

13. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



Exekutiva Evropské unie v úterý zahájí právní kroky proti třem východoevropským členským zemím, Polsku, Maďarsku a ČR za to, že odmítají přijmout uprchlíky na pomoc frontovým státům v migrační krizi. Evropská komise pošle třem členským zemím oficiální nóty.

Bude to znamenat ostrou eskalaci interních sporů v rámci EU ohledně migrace. Odeslání takových nót je prvním krokem právních procedur, které může Evropská komise vést proti členským zemím EU za neplnění svých právních povinností.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Shakespearovská inscenace, v níž je zavražděn trumpovsky vypadající Julius Caesar, rozzuřila americkou pravici

13. 6. 2017

čas čtení 3 minuty

Greenblatt poukázal na to, že inscenace vyvolává v Americe dnes právě takovou zuřivost, jakou Shakespearovy hry vyvolávaly za komunismu ve východní Evropě anebo na Blízkém východě, když nepřímo kritizovaly režimy potlačující svobodu projevu.


Když se na newyorském jevišti objevil blonďatý Julius Caesar s červenou kravatou a atraktivní manželkou se slovinským přízvukem, obecenstvo se smálo. Smálo se ještě víc, když na jeviště přišel Octavius Caesar, nerd vypadající jako Jared Kushner a nosící neprůstřelnou vestu.

Avšak když Caesarovi nepřátelé vytáhli nože a trumpovského politika na senátní podlaze zavraždili, nikdo se najednou nesmál. Na okamžik bylo mezi 2000 diváky v newyorském divadle pod širým nebem absolutní ticho.

Organizace spojených národů tlačí na Evropu, aby jednala kvůli 1,4 milionu zemřelých v důsledku znečištěného životního prostředí

13. 6. 2017

čas čtení 7 minut

Tisková zpráva

Ostrava 13. června 2017 - Regionální kancelář pro Evropu Světové zdravotnické organizace (WHO, Evropa), Ekonomická komise pro Evropu Organizace spojených národů (UNECE) a Program pro životní prostředí Organizace spojených národů (UN Environment) vyzývají evropské lídry, aby posílili činnost, která má zabránit úmrtím a nemocem způsobeným dopadem životního prostředí.

Každý rok zemře předčasně v důsledku znečištěného prostředí minimálně 1,4 milionu Evropanů, což odpovídá minimálně 15 % všech úmrtí v Evropě. Zhruba polovina těchto úmrtí souvisí s vnějším či vnitřním znečištěním prostředí. Dohromady ztratí občané 50 milionů let zdravého života ročně kvůli rizikům souvisejícím s životním prostředím.

Umělci a politika

13. 6. 2017 / František Řezáč

čas čtení 4 minuty

Pěkný rozhovor s paní Brdečkovou  a článek pana Kartouse se zajímavým způsobem doplňují. Umění vždy bylo politické, sloužilo moci, nebo naopak odporu a revoluci. Ponechme na chvíli stranou literaturu, i když ta je nejvíc politická, a vezměme jen hudbu a výtvarné umění.

Kolik nádherných výtvarných děl máme díky nadvládě římskokatolické církve. Při jejich obdivování by si měl každý vzpomenout, jaké bylo postavení umělce třeba v době baroka. Podřízené, byl to sluha.

Franz Josef Haydn musel vypomáhat v Lukavici na zámku Morzinů v týmu služebníků, neboť hrabě neměl dost peněz, aby si mohl vydržovat zároveň orchestr o pětadvaceti muzikantech i služebnictžvo.. A jakou nám zanechal, možná právě proto, že žil mezi lidem, překrásnou Lukavickou symfonii…

22955

Za osobní svobodu? (Svoboda „podruhé“?)

13. 6. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

 


Ne že by tu nutně muselo v první řadě jít či běžet o případ bývalého hejtmana Davida Ratha. Jenže zrovna v souvislosti s dr. Rathem a projednáváním opodstatněnosti důkazů předložených v jeho kauze šlo též (ne-li potom především!) o to, zda vůbec bylo slušné a normální, že došlo taky k odposlechům soukromých hovorů, když byl D. Rath jednou podezřelý ze závažných trestních činů. Vrchní soud v rámci té kauzy kupodivu rozhodl, že ty odposlechy (ať již z jakýchkoliv důvodů!) zvažovány v té kauze být neměly. A právě teď Nejvyšší soud naopak dospěl k závěru, že bez ohledu na možné dílčí výhrady v projednávané záležitosti samotné odposlechy přímo na závadu nejsou a nebyly. I když si můžeme možná teď říci, že by si měly nejen soudy tím pádem oddychnout. A je potom nepochopitelné, jak to, že Vrchní soud předtím dospěl k rozhodnutí, které neodpovídá ani našemu právnímu řádu, ani praxi v řadě právních států kolem nás.

Svobodu podnikání? (Svoboda „poprvé“?)

13. 6. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

 


Pro každý typ či projev svobody zřejmě najdeme nějaké možné ospravedlnění. Takže třeba omezovat osobní právo kuřáka kouřit na veřejnosti (ať již v restauraci nebo v nějak specifikované čekárně) bude zřejmě dotčeným kuřákem či kuřačkou vesměs vnímáno jako osobní příkoří. Pokud by se uvažovalo o restauračním zařízení, jehož provozovatel mohl mít své důvody ke své nevrlosti vůči tomu teď již zavedenému zákazu v restauracích kouřit, opět by se našla řada důvodů, že ten zákaz byl fakticky příkořím pro záměry či pohnutky podnikatele, který nese osobně možné nevýhody s tímto opatřením spojené.

Špinavý vzduch zabíjí v ČR dvacetkrát více lidí než autonehody

12. 6. 2017

čas čtení 5 minut


 
PŘED KONFERENCÍ SVĚTOVÉ ZDRAVOTNICKÉ ORGANIZACE V OSTRAVĚ PŘEDSTAVILY EKOLOGICKÉ ORGANIZACE NÁVRHY NA JEHO VYČIŠTĚNÍ


Společná tisková zpráva organizací Hnutí DUHA, Čisté nebe, Centrum pro životní prostředí a zdraví a právníků Frank Bold
 
Změna „kotlíkových dotací“, která by odstranila staré kotle a kamna na uhlí, vyšší poplatky pro velké znečišťovatele, závazný plán odstavování uhelných elektráren, zvýšení a rozšíření mýtného pro automobilovou nákladní dopravu a posílení pravomocí měst při regulaci dopravy při smogových situacích. To jsou hlavní kroky k čistšímu ovzduší, které dnes zveřejnily ekologické organizace na tiskové konferenci v Ostravě před zahájením mezinárodní ministerské konference Světové zdravotnické organizace (WHO) o životním prostředí a zdraví.

Provizorní zázemí pro „Brno hl. nádr.“ takto obstojí?

12. 6. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty



Kdekdo (hlavně ovšem takto již postižený) bude zřejmě vědět, že mezi 3/6 až 10/9 je pro cestující areál hlavního nádraží v Brně vůči cestujícím vlakem ve výluce. A že 300 vlaků takto má denně automaticky rovněž své provizorní zázemí k nastupování a vystupování. A že zatím takto jde pouze o „předpeklí“, protože „pravé peklo“ má nastat (na základě důvěrného příslibu shůry, ze Správy železniční dopravní cesty) až „příští rok“ (!). Takže přátelé pekla se mají již nač těšit. Již ze stávající vzorkovnice nabídnutého předpeklí.

Skotská premiérka požaduje, aby Mayová pozdržela zahájení vyjednávání o brexitu

12. 6. 2017

čas čtení 2 minuty



Nicola Sturgeonová, skotská premiérka upozorňuje, že v důsledku čtvrtečních voleb je londýnská vláda tak slabá, že je zapotřebí  k rozhovorům s Evropskou unií všestranického přístupu.

Sturgeonová požaduje, aby Theresa Mayová pozastavila vyjednávání o brexitu a vytvořila nejprve všestranický konsensus "čtyř britských národů" o přístupu Británie k brexitu.

Další maniak byl jmenován členem pochybné vlády Theresy Mayové

12. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty



Theresa Mayová v neděli jmenovala Michaela Govea ministrem životního prostředí. Tento člověk, maniakální stoupenec brexitu, zastává názor, že po odchodu Británie z Evropské unie by Británie měla zrušit evropské předpisy o regulaci klinických testů pro nové léky a zákaz výstavby nových budov nedaleko chráněného přírodního území. Gove se vyjádřil, že by Británie měla zrušit "absurdní" předpisy EU, jako je Směrnice o habitatech Evropské komise a Směrnice o klinických testech, aby se "napomohlo podnikání".



Mezitím v Absurdistánu 28:

Zhrzená manželka, rasismus v autobuse, znovu ceremonie o Smoleńsku a Bělověžský prales

12. 6. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Odmítnuté ženy mohou být opravdu zoufalé. Aktivistka strany Právo a spravedlnost Anna Kamińska je právě taková žena. Poté, co ji opustil manžel, poslanec za stranu Právo a spravedlnost, a začal žít s jinou ženou, pořád myslí na to, jak to udělat a dostat ho zpět.

Nejprve navrhla zákon, který by zabránil svobodným a rozvedeným mužům, aby pracovali jako poslanci (více o tom ZDE). Pak napsala svému manželovi báseň, v níž ho božím jménem vyzývá, aby se k ní vrátil (tuto báseň jsme citovali v této kapitole našeho seriálu). Nakonec se rozhodla použít svou konečnou zbraň - vlastní prsa. Pózovala pro bulvární deník v sérii sexuálně vyzývavých fotografii, které doprovází článek "Bůh mi dá lásku". Jestlipak to míní přímo, nebo nepřímo: tím, že jí poskytl dostatečně velká prsa, aby nalezla milence?

Cesta ke Stvořiteli po „americku“ z roku 2017

12. 6. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

 

Takže solidní by mělo být především uvést zdroj. Jde o měsíčník Scientific American. O jeho lednové číslo z tohoto roku. A přímo hned – na str. 4 – o rubriku čtenářů. Z Kalifornské univerzity v San Diegu tam píše věhlasná autorita Deepak Chopra a je si jistý, že pověřený redaktor pravidelné rubriky SKEPTIK v tomto vědecky zaměřeném měsíčníku, Michael Shermer, spoléhá pro svá stanoviska příliš na jisté „primitivní“ základy fyziky. Takže jistě překvapí již to, že světově významný autor píše jenom skromný příspěvek jakoby „očima čtenářů“; nikoliv zásadní stať. Přitom by to mělo zároveň jít na účet relevance či „legitimace“ též širších závěrů uvedeného měsíčníku. Vždyť zrovna v tom lednovém čísle jako jedna z klíčových statí je uveden příspěvek Jürgena A. Knoblocha s názvem „Laboratorně stavěné mozky“. Choprovi se totiž navíc jedná o „existenci vědomé a inteligentní Mysli“ (viz na str. 4 citovaného čísla).

Surreálné pondělní odpoledne v Moskvě

12. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta


Dnes proběhlo v Moskvě surreálné odpoledne - zatýkalo se, došlo k potyčkým, skandovalo se, policie utvořila kordony a uprostřed toho se odehrávaly různé scénky v historických kostýmech.

V řadě ruských měst se dnes konaly demonstrace proti korupci. V Moskvě byl zatčen aktivista Alexej Navalnyj a desítky dalších osob.

 A surreal afternoon in Moscow - arrests and skirmishes, chanting, police cordons, and all amid various costumed historical reenactments. pic.twitter.com/awMuVSO4bZ


Corbyn: Já mám mládí na své straně

Politické drama v Británii pokračuje

12. 6. 2017

čas čtení 5 minut

- Vedení britské Konzervativní strany poté, co v sobotu oznámilo, že uzavřelo dohodu o parlamentní podpoře se severoirskou DUP, přiznalo v sobotu o půlnoci, že dohoda dosud nebyla uzavřena a teprve se o ní bude jednat.
- Skotská nacionální strana požaduje, že dohoda mezi konzervativci a DUP musí být zveřejněna.
- Lesbická šéfka skotských konzervativců Ruth Davidsonová, jejiž volební úspěch ve Skotsku zachránil Konzervativní stranu, varuje před spoluprací se severoirskou DUP. Ian Paisley junior z DUP se vyjádřil, že "homosexuálové a lesby ho znechucují". Součástí útoků konzervativců na Corbyna během předvolební kampaně bylo, že před třiceti lety vyjednával s katolickou teroristickou IRA (stejně jako tehdejší vláda Margaret Thatcherové). Potíž je, že dnešní DUP má přímé vazby na dvě protestantské teroristické organizace, a konzervativcům to jaksi nyní nevadí.
- Šéfka skotských konzervativců Ruth Davidsonová požaduje změkčení brexitu tak, aby prioritním ohledem byla ochrana ekonomiky a volný pohyb obyvatelstva.
-- Zapomeňte na tvrdý brexit, požadují od Mayové poslanci Dolní sněmovny. Vysocí konzervativní a labourističtí poslanci požadují od Theresy Mayové, aby vytvořila nový všestranický přistup vůči brexitu. Vládnou obavy, že slabost premiérky by mohla vést k okamžitému rozhladu rozhovoru o odchodu Británie z EU. Poslanci chtějí, aby vznikl nový "celonárodní" konsensus, který by podpořili poslanci všech politických stran v Dolní sněmovně. Požadují, aby byla znovu otevřena debata o tom, jaký brexit Británie chce, a to pouhý týden před zahájením oficiálních vyjednávání o brexitu s Bruselem. Vysocí činitelé v EU vyjádřili znepokojení, že rozhovory o brexitu se mohou rozložit, protože Mayová nemá autoritu. ZDE
- Boris Johnson popřel, že usiluje o premiérské místo.
- Konzervativní ministr obrany Michael Fallon byl jediným britským ministrem, ochotným v neděli vystoupit v televizi. Opakoval mayovské fráze a tvrdil, že se nic nemění - vláda bude pokračovat jako dosud.
- Bývalý Cameronův ministr financí George Osborne a nynější editor londýnského listu Evening Standard se vyjádřil, že Mayová je "dead woman walking" - je "mrtvá za pochodu".
- Proevropský nestor Konzervativní strany Michael Heseltine varoval, že jestliže nebude brexit zrušen, a "nebude-li propíchnut tento bolák Konzervativní strany, premiérem se stane Jeremy Corbyn".
- Ve vlajkovém diskusním pořadu televize BBC, moderovaném Andrew Marrem, vystoupil v neděli dopoledne vítězný Jeremy Corbyn. Theresa Mayová se dále před novináři skrývá.

Zde je pár názorů britských komentátorů na Corbynovo vystoupení:

Británie: Vstupujeme do chaotické situace

12. 6. 2017

čas čtení 5 minut

 

"Vstupujeme do chaotické situace. Protože tohle je celé o brexitu. Během nadcházejícího roku začne být zřejmě jasné, že Británie nemůže odejít z EU, aniž by to zničilo britskou ekonomiku.
"

David Yelland, šéfredaktor britského pravicového bulvárního deníku The Sun v 1998-2003, promluvil v neděli v poledne v britském rozhlase pozoruhodně o slábnoucí roli bulvárního tisku a sílící roli sociálních sítí:

Britský bulvární tisk má obrovský vliv na ostatní média, včetně elektronických, včetně BBC. A také na politiky. Zejména když se podíváte na Daily Mail a The Sun po výsledcích čtvrtečních voleb, je naprosto jasné, že Theresa Mayová nemůže přežít jako premiérka, žádný politik nemůže přežít, když na vás tyto dva bulvární deníky začnou útočit.

Táto, proč mě nenávidíš?

12. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

Pozoruhodná ukázka videa na Facebooku od levicového hnutí Momentum, které před britskými volbami zhlédlo téměř 8 milionů uživatelů. Důkaz obrovské síly sociálních sítí (český překlad níže).

KONZERVATIVNÍ BRITÁNIE R. 2030:

Otec: A to jsem já a můj kamarád Josh.

Dcera: A proč máš takhle vlasy?

Otec: Nevím, tehdá se to zdálo jako dobrý nápad.

Dcera: A co je tohle?

Otec: To jsme dostávali ve škole obědy zadarmo.

Dcera: A proč já nedostávám ve škole obědy zadarmo?

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Nekonečná brazilská telenovela

Prezident je nahý, ale je mu to jedno

12. 6. 2017 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut


Občané ho nezvolili a z častých průzkumů veřejného mínění vyplývá, že ho odmítá zdrcujících 80 - 90 procent Brazilců. Lidé skoro vůbec nevěděli, kdo zastával funkci viceprezidenta, než Temer provedl právní parlamentní puč a donutil prezidentku Dilmu Rousseffovou k rezignaci na základě obvinění, která žádný průměrný Brazilec nedokáže vysvětlit. A ted vyhlásil prezident Michel Temer válku proti soudci od Nejvyššího soudu, který ho stíhá, proti médiím i proti obyvatelstvu.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Mayová v ohrožení se pokusila uzavřít volnou alianci se severoirskými fundamentalisty

11. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Zoufalá Theresa Mayová byla donucena uzavřít jen volnou alianci se severoirskou fundamentalistickou stranou "demokratických unionistů" ve snaze udržet svou vládu u moci poté, co ji zuřiví konzervativní poslanci varovali, že nepřipustí vytvoření oficiální koalice s touto stranou.

I pro britské konzervativní poslance je nepřijatelný postoj DUP zakazující potraty, sňatky homosexuálů a popírající globální oteplování. Pozorovatelé varují, že londýnská vláda se nemůže v severoirském konfliktu postavit aliancí s DUP jen na jednu stranu.

Čelní toryové kontaktovali Borise Johnsona, zda by byl ochoten převzat premiérský úřad.

Do soboty do večera podepsalo více než 640 000 britských občanů petici požadující, aby Mayová odstoupila.

Konzervativci se bojí zopakovat volby, protože jsou přesvědčeni, že by Corbyn vyhrál:




Podrobnosti v angličtině ZDE

Dohoda britských konzervativců se severoirskou stranou DUP "ohrozí severoirský mírový proces"

9. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



V tom smyslu varoval Jonathan Powell, bývalý šéf úřadu premiéra Tonyho Blaira, který hrál čelnou roli v mírovém procesu v devadesátých letech. Konstatoval, že bylo vážnou chybou pro Theresu Mayovou, že označila politiky z fundamentalistické strany DUP za své "přátele".

Mírový proces v Severním Irsku je totiž založen na předpokladu, že londýnská vláda zastává ve věci Severního Irska neutrální stanovisko. V současnosti neexistuje v důsledku konfliktu mezi katolíky a protestanty v Severním Irsku vláda a londýnská vláda se snažila přimět obě strany k jednání ve snaze tamější vládu obnovit. To se nemůže podařit, pokud se londýnská vláda postaví na jednu konkrétní stranu v severoirském konfliktu.

Velkou otázkou je také vyjednávání o hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou v rámci brexitu, varoval Powell. Strana DUP zastává v Severním Irsku se svým postojem pro brexit minoritní postavení a to bude velmi reálný problém. 

Na tentýž problém poukázala a před ním varovala severoirská Alliance Party. Její šéfka Naomi Long varovala, že vazba mezi DUP a Theresou Mayovou ochromuje neutralitu příštího londýnského ministra pro Severní Irsko. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


Začíná revoluce britských stoupenců Evropské unie

9. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


Nikdy neočekávejte, že voliči budou jednat tak jak dosud. Nikdy nevěřte, co říkají v průzkumech veřejného mínění. Způsobili, že se Theresa Mayová zoufale drží svého úřadu, je zdrcená a v chaosu. Labouristická strana Jeremyho Corbyna byla poražena, přesto je nadšená. Skotský nacionalismus dostal tvrdou ránu. Liberální demokraté prohráli. Euroskeptická strana UKIP byla zničena. Avšak co je nejvíce znepokojující, moc byla předána do rukou hrstky severoirských fundamentalistů. Není snad chaotičtějšího volebního výsledku v moderní britské historii, míní Simon Jenkins.

Je velmi obtížné si představit, že Theresa Mayová, která vedla dřevěnou, robotickou kampaň, by mohla dlouhodoběji přežít.

Za 10 dní mají být zahájeny rozhovory o brexitu. Je těžko říci, jak budou reagovat vyjednavači z EU. 

Nyní je velmi pravděpodobné, že v Dolní sněmovně a mezi lobbisty vznikne silná pátá kolona prosazující co nejtěsnější spolupráci s EU. "Tvrdý brexit" Mayové je nyní nerealizovatelný. 

Zdravý rozum napovídá, že Británie nakonec bude muset zůstat v regulačním režimu evropské celní unie. Je možné, že Británie přijme "norskou" verzi členství v jednotném evropském trhu. Pokud tomu tak bude, výsledky těchto voleb budou zřejmě pozitivní. 

Kompletní článek v angličtině ZDE
 

Nerozhodný parlament: Britské volby radikálně ovlivnili mladí lidé, kteří jsou proti brexitu

9. 6. 2017

čas čtení 4 minuty

Britských voleb se účastnilo 72 procent mladých lidí ve věku 18-25 let:

 72% turnout for 18-25 yr olds. Brilliant turnout. They are our future. #GE2017 #hungparliament



Analytik Andrew Neal v britské televizi: "Cameron hrál hazardní hru s referendem a prohrál. Mayová hrála hazardní hru s volbami a prohrála. Jsou konzervativci politickou stranou, anebo je to kasino?" 

Aktualizace 10.00:

Theresa Mayová oznámila, že se za žádných okolností nevzdá premiérské funkce. 

Jeremy Corbyn ji vyzval, aby odstoupila.

Stínový labouristický ministr financí John McDonnell vysvětlil v televizi, že Labouristická strana hodlá utvořit menšinovou vládu, že připraví vládní program tak, aby byl přijatelný pro většinu poslanců v parlamentě, ale že nebude utvářet žádné koalice.

Z dosavadních výsledků vyplývá, že konzervativci nebudou mít potřebnou většinu, ale mohli by utvořit vládu se severoirskými demokratickými unionisty. Středolevicová opozice nedá dohromady dostatečný počet křesel.

Účast mladých voličů v britských volbách ve srovnání s volbami v roce 2015  stoupla o 12 procentních bodů na 65 procent.

66 procent voličů ve věku 18-24 let hlasovalo pro Labouristickou stranu. 36 procent z nich se účastnilo voleb poprvé v životě a hlavním faktorem, proč šli k volbám, byla jejich nespokojenost se skutečností, že Británie loni hlasovala pro brexit. 

EU: "Británie si dala další vlastní gól"

Jeden z televizních komentátorů během britské volební noci poukázal na to, že politici v Evropské unii považují dnešní Británii za neprofesionální pitomce a výsledky nynějších voleb to prý potvrdily. 

Vysocí politikové v Bruselu nyní varují, že dnešní výsledky parlamentních voleb v Británii jsou dalším "vlastním gólem" a "katastrofou", která velmi zvyšuje pravděpodobnost, že se rozhovory o brexitu rozloží.

Guy Verhofstadt, činitel Evropského parlamentu pro brexit, charakterizoval volební výsledek jako "další vlastní gól - po Cameronovi nyní Mayová" a dodal, "Dosud jsem si myslel, že surrealismus je belgický vynález."

Verhofstadt dodal, že doufá, že Británie bude mít brzo stabilní vládu, která by mohla zahájit vyjednávání. Nejde jen o Británii, ale o celou Evropu.

Hlavní vyjednavač EU o brexitu Michel Barnier napsal na Twitteru: "Vyjednávání o brexitu by měla začít, až bude Británie připravena."

Původně měla vyjednávání o brexitu být zahájena 19. června.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 


Aktualizace 5.00:

Theresa Mayová vyhlásila všeobecné volby, aniž to potřebovala. Nyní je, zdá se, na cestě k prohře. Nejnovější předpověď výsledků od Press Association. Potřebná většina je 326  křesel. Výsledky jsou stále nerozhodné. Podle těchto by konzervativci mohli vládnout pouze za pomoci severoirských demokratických unionistů a většinu by nezískala levostředová opozice, kvůli poklesu podpory pro skotské nacionalisty. Paradoxem je, že konzervativci pod vedením charismatické skotské lesby (toto není v žádném případě pejorativní označení, vždyť je téměř nemožné, aby v ČR byla šéfem strany žena, natož lesba, a ve Skotsku jsou šéfy tří hlavní stran všechno ženy, a dvě z toho lesy, pozn. red.) Ruth Davidsonové zaznamenali ve Skotsku vítězství, zatímco v Anglii prohru. O své poslanecké křeslo přišli bývalý předseda Skotské nacionální strany Alex Salmond i dosavadní šéf poslaneckého klubu SNP  v Dolní sněmovně Angus Robertson.

Není vyloučeno, že Theresa Mayová přece jen zvítězí v důsledku volebního vítězství konzervativců ve Skotsku:



Po vyhlášení 500 křesel získala Labouristická strana od konzervativců 20 křesel:



Zdá se, že pravicový tisk  útočí na Mayovou: 

Daily Mail: Hazardní hra, která se nevyplatila:



The Sun: Theresa Děs:



Daily Telegraph: Hazardní hra, která se nevyplatila:


EU ještě nebuduje vlastní armádu. Zatím

9. 6. 2017

čas čtení 4 minuty

Evropská komise opatrně zkoumá prázdnotu zanechanou po sobě americkým prezidentem Donaldem Trumpem, když ze svého projevu v Bruselu vymazal potvrzení závazku NATO ohledně společné obrany, napsal Leonid Bershidsky. A nejde jen o iniciativu bruselských byrokratů: Také Německo se zřetelně poohlíží po nezávislejší obranné politice, která by se celá netočila jen kolem toho být dobrým americkým spojencem.

O neskonalé lásce k České poště, policii a soudu

8. 6. 2017

čas čtení 2 minuty




Jednoho krásného lednového dne, za husté chumelenice a náledí, jsem ždrcla do přede mnou odbočujícího poštovního pickupu. Paní řidičce se lehce vydul plastový nárazník, pročež nemohla otevřít zadní dveře, píše Michaela Spurná. 

Na místě to nevyřešíme, jelikož šéf pošty jí nařídil, že musí zavolat policii. OK. 

Mám v autě dítě, mrzne, za chvilku blikne rezerva, ale jistě počkáme, ať ještě paní kvůli mně nemá problémy v práci. Je to moje vina. 

Ani na Seychely, ani do showroomu, aneb kde našetřit na důchod

8. 6. 2017 / Rudolf Havelka

čas čtení 5 minut


Nerad marním čas, který bych měl věnovat vyděláváním si na „stará kolena“, ale nedávné výroky pana ministra financí Pilného mě, jako zaměstnance v kultuře, takřka osobně urazily. Pan Pilný zjevně žije v naprosto jiném světě než naprostá většina zaměstnanců. Jeho doporučení, abychom se zamysleli, zda pořídit nové auto, jet na Seychely anebo spořit na důchod, nesvědčí o jeho soudnosti. Jako vedoucí pracovník, který sice nesestavuje rozpočet Billu Gatesovi, ale jen solidnímu středně velkému muzeu, denně do práce dojíždím po mizerných silnicích bez krajnice 13 let starým autem z druhé ruky, na jehož provoz a údržbu padne většina z vydělaných peněz, které zbudou po měsíční splátce za byt: Nejde o haciendu na venkově, kde nejsem ani přihlášen k trvalému pobytu, ale o skromný byt 2+KK, splácený společně s manželkou, učitelkou.

Minulost temná – přátelství nezná

8. 6. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Včera není dnes a kočka není pes. Sudetský Čech náramně vadí, no a čím, vy povedení zastánci práva, čiré lásky a doložitelného porozumění?! V divoké horské krajině se žilo těžce, ani dnes tady neprší diamanty a zlaté krupky. Chudý kraj, drsní lidé; doly, fabriky, lesy. Průmyslová porevoluční smršť nenastala – zato fabričky nechtěné za hranicemi nám vyrostly, ba vrostly do městských ohradníků. Že jste přitom kušovali, vy hrdinové okamžiku?! Peníze, mocná čarodějka, že?

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2017

4. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

V květnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 213.44(včetně poplatků za přístup k diskusnímu fóru ve výši 26 769,44 Kč).  Výdaje na provoz Britských listů byly 66 360.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem května 2017 147 226.37 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

22905