USA: Dva muži zatčeni kvůli teroristickým aktivitám organizace Hizballáh

9. 6. 2017

čas čtení 1 minuta
Dvaatřicetiletý Ali Kourani z newyorského Bronxu a sedmatřicetiletý Samer el Debek z Dearbornu v Michiganu byli 1. června zatčeni kvůli obviněním spojeným s jejich údajnými aktivitami ve věci hnutí Hizballáh. To je v USA označeno za teroristickou organizaci.


Oznámení učinil úřadující náměstek ministra spravedlnosti pro národní bezpečnost Dana Boente a další osoby ze zainteresovaných bezpečnostních a justičních orgánů.

Úřadující státní návladní Joon H. Kim prohlásil: "Dnes oznamujeme vážná obvinění z terorismu proti dvěma mužům, kteří se údajně cvičili u organizace Islámský džihád, jež je součástí teroristické organizace Hizballáh, a podporovali ji. Samer El Debek a Ali Kourani naverbovaní jako operativci Hizballáhu údajně absolvovali vojenský výcvik, včetně použití zbraně jako raketové granátomety a kulomety, pro podporu teroristického cíle této skupiny. Na příkaz svých řídících orgánů z Hizballáhu El Debek údajně provedl úkol v Panamě, aby zjistil umístění amerického a izraelského velvyslanectví a zhodnotil slabiny Panamského průplavu a lodí v něm. Kourani údajně provedl průzkum potenciálních cílů v USA, včetně vojenských a policejních instalací v New York City. Díky vynikající práci FBI a newyorské policie byly údajné ničivé plány těchto dvou operativců Hizballáhu odvráceny a budou nyní čelit spravedlnosti u Manhattanského federálního soudu."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5615

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2017