"Zničený" Babiš míří k volebnímu vítězství

26. 5. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Navzdory řadě skandálů i odchodu z ministerstva financí by ANO Andreje Babiše v květnu volilo 33 % respondentů zúčastněných v průzkumu společnosti CVVM. Druhá sociální demokracie je na 14 %. Zatímco ANO přišlo od dubna o přízeň 0,5 % voličů, ČSSD si pohoršila o dva procentní body ZDE (pdf).


Skandály Babišovy volební vyhlídky prakticky neovlivnily - a míří tak k vítězství v podzimních parlamentních volbách, po nichž - nebude-li spolehlivě fungovat karanténa "tradičních" stran redukující koaliční potenciál ANO k nule - se stane příštím premiérem.

Boris Cvek již delší dobu upozorňuje, že v české politice skandály politiků přestávají mít jakýkoliv vliv. Průzkum CVVM tento závěr potvrzuje nejhmatatelněji, jak jen lze. Mediální oligarcha Babiš se sice stal terčem mediální kampaně (ostatně dosti skromné, s ohledem na jeho vlastní možnosti...) a desetitisícových veřejných protestů, ale s jeho masivní veřejnou oblibou to neudělalo v zásadě nic. Snad jedině obyvatelé středostavovské pražské sociální bubliny mohou být překvapeni.

Vládní a potenciálně ústavní krize nedávných týdnů se totiž ani zdaleka nedotýká jen samotné lidsky bezvýznamné osoby agrofertího oligarchy. Indikuje hlubokou mravní krizi české společnosti jako celku. Ta už se netrápí tím, že hodnoty, k nimž se takřka tři dekády hlásila, nejsou v praxi naplňovány. Její postoje lze nyní nejstručněji shrnout v tvrzení, že na těchto hodnotách vlastně ani zbla nesejde.

Nihilismus "lidu" má ovšem zdatného sekundanta v nihilismu té části komentariátu, která dávno přestala rozlišovat (= používat nezaujatý rozum) a šmahem tendenčně srovnává hrušky s jablky úplně stejně, jako štamgasti hospůdky páté cenové skupiny. V té části komentariátu, které bylo jedno již to, že prezidentská kampaň Miloše Zemana byla naprosto neetická - a že po ní postupně následovala demontáž jednoho politického pravidla za druhým. Budoucí Babišova vláda, která navzdory "zničení" předsedy ANO zůstává naprosto reálnou možností, by demontáž základních pravidel liberálně demokratického režimu posunula zase o notný kus dále. A dost možná nevratně.

Myslet ale skutečně znamená v prvé řadě rozlišovat. Jestliže se proti někomu hromadně spojuje více lidí, může se jednat o běžný fenomén obětního beránka, tj. štvanici na kohosi, do nějž si kolektivum projektuje vlastní jungovský Stín. Studie ovšem ukazují, že ten komu je role beránka připsána musí splňovat určité parametry, aby ji vůbec mohl zastávat. A nejvlivnější muži ve státě takovou roli zpravidla nedostávají. Spadnou do ní obvykle příslušníci nějaké relativně bezmocné menšiny, často i předtím většinou systematicky diskriminované.

Jestliže se širší skupina lidí spojuje proti nejvlivnějšímu muži ve státě, může to být také z toho prostého důvodu, že na rozdíl od řady ostatních dosud ještě neztratila pud sebezáchovy.


Děkujeme čtenářům, že výraznou měrou přispěli na provoz Britských listů od Trumpova zvolení do začátku roku 2017. Potřebujeme však trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
12055

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2017