Šéf britských labouristů: Teroristické atentáty způsobuje britský vojenský adventurismus v zahraničí

26. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Jeremy Corbyn obnoví v pátek předvolební kampaň Labouristické strany argumentací, že "je odpovědností vlády zajistit, aby naše zahraniční politika vedla k snižování hrozeb této zemi a ne k jejich zvyšování." "Mnoho expertů, včetně profesionálů v našich výzvědných a bezpečnostních službách, poukazuje na vazby mezi válkami, které naše vláda podporovala a podporuje nebo vedla či vede v jiných zemích a terorismem doma. Toto hodnocení v žádném případě nesnižuje vinu těch, kdo útočí na naše děti. Tito teroristé budou navždy odsuzováni a budou pohnáni k odpovědnosti za své činy. Avšak informované porozumění příčinám terorismu je nezbytnou součástí efektivní reakce, která ochrání bezpečnost našich lidí, tak, bychom bojovali proti terorismu a ne ho podporovali."


Corbyn a jeho poradci dlouho zastávají názor, že britská zahraniční politiky, včetně vyslání vojsk do Iráku a do Afghánistánu, proti čemuž se Corbyn vehementně stavěl, zvýšila riziko teroristických útoků destabilizací Blízkého východu a vyvoláním podezření vůči Západu. 


Ve svém květnovém projevu v Chatham House Corbyn požadoval, aby vláda přijala "trojnásobný příslib" obrany, rozvojové pomoci a diplomacie na ochranu britských zájmů a opustila politiku "bombardovat nejdřív, vést rozhovory až pak". 


Konzervativci budou interpretovat toto prohlášení jako přiznání, že Labouristická strana by zaujala měkký postoj vůči terorismu. Avšak Corbyn poukáže na rozhodnutí Labouristické strany zaměstnat 20 000 nových policistů.


Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
6755

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2017