Salman Abedi měl stejný profil jako ostatní extremisté

25. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Vyšetřovatelé a odborníci nalezli četné společné rysy v charakterových vlastnostech atentátníka z Manchesteru, jaké měli i předchozí atentátníci:

- Velké mládí. Výzkum potvrdil, že Islámský stát se snaží zmanipulovat a vycvičit adolescenty, a to mužského pohlaví. Od září 2014 do prosince 2016 zorganizovali teenageři, nebo dokonce i děti, celkem 34 teroristických spiknutí pro Isis.




- Jako i ostatní atentátníci, Abedi byl imigrantem druhé generace. Experti citují řadu "rizikových faktorů" spojených s imigrací: pocit geografické dislokace, kulturní propasti mezi generacemi a složité otázky totožnosti, které vedly k pocitu odcizení.

- Krize identity bývá prohloubena častým návratem do domovské země. Abedi žil napůl v Británii a napůl v Libyi.

- Vyšetřovatelé zkoumají, do jaké míry mohl mít Abedi podporu v rodině. Většina "vlků samotářů" hovoří o svých plánech na atentát s přáteli a s rodinnými příslušníky.  Abediho otec Ramadan se účastnil revoluce proti plukovníku Kaddáfímu.

- Většina atentátníků byla zmanipulována při osobním styku s verbíři Islámského státu. Jde o tzv. "rychlokvašenou" radikalizaci, kdy verbíři přesvědčí atentátníka, aby se co nejrychleji vrátil do západní země a provedl atentát - než jeho psychologická indoktrinace vyprchá.

- Jsou k dispozici informace, že Abedi byl členem gangů. Většina západních extremistů má historii kriminality.

- Abedi nedostudoval manažerský kurs na univerzitě. I předchozí atentátníci byli neúspěšní studenti, kteří vypadli z univerzity.

- Islámský stát se k útoku v Manchesteru přihlásil, nejsou však k dispozici žádné důkazy, že by o něm předem věděl a řídil ho.

- Lokální útok. Typické je, že atentátníci útočí ve vzdálenosti do jedné hodiny cesty od svého domova. Praxe je vždy zcela lokální.

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
7985

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2017