Babišizace médií aneb Co vše je v sázce

4. 5. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Ve svých textech na stránkách Britských listů často píši o zkreslující či přímo lživé produkci tradičních mediálních domů, a to ponejvíce o produkci zahraničních sdělovacích prostředků. V jejich redakcích však z celkem pochopitelných důvodů působí daleko více schopných novinářů než v českých mediálních luzích a hájích. V dnešních dnech otřásá malou tuzemskou politickou scénou vládní krize, jejíž údajnou obětí má být velkouzenář, ministr financí, 1.místopředseda vlády a lídr hnutí ANO v jedné osobě, který se do této role za vydatného hromobití své mediální úderky sám stylizoval. Kdyby to nebylo tak tragikomické, mohli bychom se tomu bez trpké pachuti v ústech do sytosti zasmát, leč v sázce je možná více, než si nyní dokážeme připustit.

Přiznám se bez obalu, že bych vřele uvítal, kdyby výsledkem turbulencí ve Strakově akademii bylo odstranění oligarchy Andreje Babiše z již tak labilní české politické scény; neotesaného multimiliardáře, jenž značnou část české veřejnosti unavené žabomyšími půtkami i regulérními skandály zavedených politických stran dokázal obloudit dokonalou iluzí o svých jako padlý sníh čistých úmyslech. Nicméně tento scénář není podle mého soudu na pořadu dne, neboť Andrej Babiš má na své straně svou mediální divizi a záda mu kryje také úskočný Hrad.

Na celé kauze je pikantní právě její mediální rovina. Zatímco s Babišem spřízněné mediální tituly otiskly celostránkové inzeráty hnutí ANO, v nichž je oligarcha zobrazen se zalepenými ústy jako oběť Sobotkovy proradné klaky, na veřejnost unikly dvě audionahrávky, jejichž obsah je takovou malou sondou do duše velkopodnikatele, který to s námi všemi prý myslí dobře. Babiš na první nahrávce nešetří vulgarismy nejen na adresu svých kolegů z vlády včetně premiéra Sobotky, ale řádně za uši dostávají dokonce i jeho podřízení. Skutečně bych nechtěl být v kůži šéfkomentátora Lidových novin Petra Kamberského, kterého Babiš označil za kokota. A Kamberský, aniž by se ohradil proti Babišově insinuaci, nyní píše nemastné neslané komentáře o pádu vlády, jako by se nechumelilo. Kdyby měl kouska hrdosti v těle, opustí redakci LN ještě dnes. Včerejší diskusní pořad Rozstřel na webu Idnes.cz v moderaci šéfredaktora Mladé fronty DNES Jaroslava Plesla působil jako píárko špatně vytesaného svatého Babiše, proti němuž se spikly všechny síly zla: Plesl svého exkluzivního hosta samozřejmě nekonfrontoval s dosud nevysvětlenými kauzami týkajícími se oligarchových daňových úniků či se závažnými obviněními, jež obestírají skupování firem v režii Agrofertu. A když přišla řeč na inkriminované audionahrávky, Plesla zajímalo pouze to, jak je možné, že je někdo vůbec mohl pořídit.

Pravda, Mladá fronta DNES stejně jako Lidové noviny spadá pod mediální skupinu MAFRA, již donedávna vlastnil přímo Andrej Babiš. Kvůli zákonu o střetu zájmů se však rozhodl svých společností zbavit a převést je do údajně nezávislého svěřeneckého fondu. Druhá nahrávka ale dokazuje, že do činnosti svých „bývalých“ mediálních titulů v poslední době zasahoval. Třebaže se Andrej Babiš vždycky prsil tím, že neovlivňuje produkci jím vlastněných médií, z této nahrávky jasně vyplývá, že společně redaktorem Markem Přibilem rozhodoval o tom, jaké články mají v listu vycházet a koho mají poškodit.

Aby bylo jasno, nedělám si iluze o fungování, potažmo manipulačním potenciálu českých mainstreamových médií obecně a už vůbec ne o cynickém zápachu linoucím se ze všech politických pater. Nyní ale máme co do činění se samozvaným panem Čistým, jenž s podporou nezanedbatelné části veřejnosti hodlá vymést Augiášův chlév české politické scény, přičemž v rukou soustřeďuje ohromnou politickou, ekonomickou a mediální moc. A to podle mého soudu představuje značné nebezpečí, nehledě na zacyklené excesy stávajícího politického establishmentu. 

Děkujeme čtenářům, že výraznou měrou přispěli na provoz Britských listů od Trumpova zvolení do začátku roku 2017. Potřebujeme však trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
11942

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2017