USA: Sněmovna reprezentantů schválila zrušení Obamacare

5. 5. 2017

čas čtení 1 minuta
Americká Sněmovna reprezentantů schválila zákon, který ruší velké části systému všeobecné zdravotní péče známého jako Obamacare. Ten má být nahrazen systémem vypracovaným vládnoucími Republikány. Jde o vítězství prezidenta Trumpa - i když není jisté, zda návrh nyní schválí Senát.


Poměrem hlasů 217 - 213 Republikáni dosáhli schválení návrhu ve sněmovně a poslali návrh do Senátu. Nikdo z Demokratické strany pro návrh nehlasoval.

Viceprezident Mike Pence schválení návrhu označil za začátek konce Obamacare a "historický první krok" k jeho nahrazení, jež "konečně dá Američanům ten druh zdravotní péče, který si zasluhují".

Obamacare poskytlo do té doby nepojištěným 20 milionům Američanů zdravotní péči, ale Trump ve volební kampani učinil ze zrušení tohoto modelu jeden z hlavních bodů. Schválení návrhu na zrušení je zatím Trumpovým největším úspěchem v Kongresu, ačkoliv není známo, zda se jej podaří potvrdit v horní komoře. A také zatím nebyly zveřejněny žádné podrobnosti o Republikánském návrhu, který stávávající systém má nahradit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7874

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2017