Macronova prezidentská kampaň se stala terčem hackerského útoku

6. 5. 2017

čas čtení 3 minuty





Prezidentská kampaň Emmanuela Macrona oznámila, že se stala terčem "masivního a koordinovaného"  hackerského útoku. Na internetu byly anonymně zveřejněny desetitisíce interních emailů a dalších dokumentů a k nim byly přidány zfalšované texty. Z výše uvedených informací vyplývá, že hackerský útok provedly ultrapravicoví aktivisté v USA financovaní z Ruska.

Méně než 48 hodin před druhým kolem francouzských prezidentských voleb zveřejnil uživatel EMLEAKS na serveru Pastebin pro sdílení informací anonymně asi 9 gigabytů dat.



Macronovo politické hnutí En Marche! útok potvrdilo a uvedlo, že se stalo "obětí masivního a koordinovaného hackerského útoku". Dokumenty byly ukradeny před několika týdny z osobních a pracovních účtů několika pracovníků hnutí.

"Tato operace zjevně je demokratickou destabilizací, tak, jak jsme toho byli svědky v USA," dodalo hnutí s tím, že je terčem takovýchto útoků po celou dobu prezidentské kampaně.

Dodalo, že k autentickým ukradeným dokumentům bylo přidáno "mnoho falešných dokumentů" s cílem "zasít pochybnosti a dezinformace" jako součást operace, jejímž cílem je zjevně hnutí poškodit."

Autentické dokumenty byly však všechny legální a odrážely "normální fungování volební kamapně".

Z pěti nových volebních průzkůmů vydaných v pátek vyplývá, že volby zřejmě vyhraje Macron podílem hlasů 62 - 63 procent.

Dlouhodobější vyhlídky francouzské politiky však zhodnotil velmi pesimisticky jeden z analytiků v britské televizi Channel Four News. Ve čtvrtek poukázal na to, jak silně byl ve Francii nenáviděn Francois Hollande, který však měl politické zázemí ve francouzské socialistické straně. Macron podle něho žádné zázemí politické strany nemá a zřejmě se tak stane velmi rychle po zvolení terčem nenávisti. Le Penová pracuje dlouhodobě a připravuje se tak na vítězství v příštích francouzských prezidentských volbách.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Děkujeme čtenářům, že výraznou měrou přispěli na provoz Britských listů od Trumpova zvolení do začátku roku 2017. Potřebujeme však trvalou finanční podporu. Chcete-li, aby Britské listy i nadále přinášely do českého prostředí věcné informace, které nejsou závislé na domácím mediálním provozu, přispějte. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
7353

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2017