Majetková nerovnost, plagiátorství nikdo neřeší, vedoucí píší práce za studenty...

Vysokoškolské studium v dnešním Rusku

2. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

"Jestli je tady v Rusku něco 'na palici', tak jsou to večerní přednášky od 19 do 22 hodin. Magisterský program nemá přednášky přes den," píše mi můj diplomant studující na stáži v Moskvě. "To je pozoruhodné, proč tomu tak je?" ptám se. Následuje zajímavá sonda do vysokoškolského studia v současném Rusku, která dokumentuje obrovskou nerovnost v přístupu ke vzdělávání, hrozící fatální reprodukci rozdílů na základě majetku, ale třeba i naprostou rezignaci na elementární nároky. Koncept průběžného zkoušení sice vede k udržování studijní aktivity, ale studium je povrchní...

Pouze večerní výuka je praktikována údajně proto, aby studenti mohli pracovat přes den a škola jim to nenarušovala. Aspoň tak to prezentují. Každopádně účast je pak minimální, i když je na předmět zapsáno třeba 30 lidi. 

A opravdu tu každý nepracuje... A když už ano, bydlí většinou mimo centrum a do školy to zabere klidně hodinu cesty tam a hodinu zpět, jen metrem. Potom autobus (po 22 hodině autobusové spoje dost řídnou) a člověk domů dojede okolo půlnoci. Nestojí jim to za to a řeší to pak jinými více ruskými cestičkami...  

Bakaláři mají výuku i v sobotu, bez ohledu na to, jestli je to 1. nebo 3. ročník.

Jinak semestr má 2 - 3 moduly. Modul trvá cca 6 - 8 týdnů. V každém modulu 3 - 4 předměty. Po každém modulu se píše zkouška nebo je ústní zkouška. První 2 týdny přednášky, pak semináře se zapojením studentů, pak projekt, pak zkouška. Takže se člověk musí pořád průběžně "učit", nicméně látka, mi přijde, se neprobírá tak do hloubky. Není na to čas. Není žádné jedno zkouškové období, jako tomu je u nás nebo v Německu, kde jsem měl na konci asi 10 zkoušek.

Každopádně, ačkoliv je tohle "top 5" ekonomická škola v Moskvě a jsem na fakultě, která je jedna z nejlepších, tak tvrdé studium vypadá jinak. Telefony frčí jedna radost bez ohledu na to, jestli je výuka ve velké aule nebo malé místnosti o 10 studentech a kantor na ně kouká. Fakt drsná "demence".

Plagiátorství se tu absolutně neřeší. Žádný kontrolní systém na to není. Copy - paste tady jede ve velkém stylu. Když není čas a jsou peníze, není problém, aby vedoucí práce takovou výstupní práci za studenta napsal. On sám ví přece nejlíp, jak by měla práce vypadat, aby uspěla a prošla, říká se mezi studenty. Samozřejmě je to nezákonné a nesmí se to. Ale je to Rusko.

Za vzdělání zde neplatí pouze cca 20 %, záleží, jak jim dopadla maturita, což nemusí být - dle mých zkušeností - vždy založeno pouze na reálných výsledcích. Zbylých 80 % studentů si vzdělání musí zaplatit. Na této škole stojí rok cca 400 000 rublů. Ceny i další podmínky se pochopitelně škola od školy liší.

Málokdo mimo Moskvu si to může dovolit. Zde je průměrný plat 50 - 60 000 rublů. Ale mimo Moskvu, kromě Petrohradu, jsou platy třeba 20 000 rublů měsíčně i méně (aktuální kurz je 100 rublů za 45 korun). Z toho se na to těžko šetří, a proto je zde proto i málo nemoskevských studentů. Když už jsou, buď patří mezi 20 %, nebo rodiče patří mezi movité ve svém kraji.

Děkujeme čtenářům, že výraznou měrou přispěli na provoz Britských listů od Trumpova zvolení do začátku roku 2017. Potřebujeme však trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
10168

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2017