Navalnyj byl za organizování demonstrace odsouzen k pokutě a k 15 dnů vězení

28. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Demonstrace zřejmě nebyly protiputinovské: "Většina lidí mladších 25 let zastává názor, že Rusko má brilantní zahraniční politiku, ale strašlivou domácí politiku." Mnoho z nich vidí Putina jako hrdinu, kdežto Medvěděv je obviňován z domácích politických problémů.

Moskevský soud odsoudil ruského opozičního politika Alexeje Navalného k pokutě 20 000 rublů (asi 10 000 Kč) a k patnácti dnů vězení za to, že zorganizoval v neděli protikorupční demonstraci a "neuposlechl příkazů policie". V neděli se v Rusku konaly největší protiputinovské demonstrace od roku 2012.

Navalnyj od soudu odeslal vzdorný vzkaz na Twitteru:

"Pozdrav všem od tverského soudu. Nastane čas, kdy je budeme soudit my (ale už čestně)."

Při soudním řízení požádal, aby se jako svědek dostavil premiér Dmitrij Medvěděv a vysvětlil, "proč tolik lidí protestovalo". Navalného tým zveřejnil videodokument, jímž dokládá obrovskou korupci ruského premiéra.

Celkem bylo zatčeno 1030 lidí. Většina bude potrestána za účast na "nedovolené demonstraci" a pokutována.

Demonstrací se účastnili především mladí Rusové, přestože o ní v oficiálních médiích nebyla ani zmínka.

Michail Zygar, ruský autor knihy o Putinovi, poukázal na to, že demonstrace zřejmě nebyly protiputinovské: "Většina lidí mladších 25 let zastává názor, že Rusko má brilantní zahraniční politiku, ale strašlivou domácí politiku." Mnoho z nich vidí Putina jako hrdinu, kdežto Medvěděv je obviňován z domácích politických problémů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5757

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2017