Putin schválí velkou dodávku zbraní Srbsku. Zdarma

29. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Ruský prezident Vladimir Putin schválí dar Srbsku v podobě dodávky stíhaček, tanků a obrněných vozidel. Kontrakt může zhoršit napětí na Balkáně a vyvolat závody ve zbrojení se sousedními státy.


Ministr obrany Zoran Djordjević oznámil, že Putin odsouhlasil dodávku během pondělní návštěvy srbského premiéra Alexandra Vućiće v Moskvě. Hovořil o šesti stíhačkách MiG-29, 30 tancích T-72 a 30 obrněných transportérech BRDM-2. Zbraně mají být v brzké době dodány.

"Prezident Ruské federace řekl, že tento dekret podepíše, a když bude podepsán, budeme podle toho jednat," prohlásil Djordjević. "Čekáme na finalizaci procesu v Rusku a uvidíme, jak proběhne dodávka do Srbska."

Stíhačky by musely přeletět přes území členských zemí NATO. Nebo by musely být rozebrány a přepraveny v dopravních letadlech, pokud to sousední státy povolí.

Podle Djordjeviće zbraně darované z ruských záložních skladů budou "plně modernizovány a opraveny" v Srbsku ruskými techniky za sumu, která nebyla zveřejněna. Odhaduje se, že jen generální oprava MiGů sama bude stát Srbsko asi 200 milionů eur.

Djordjević již dříve oznámil, že Srbsko má také zájem o nákup ruských systému protivzdušné obrany a otevření opravárenského centra pro ruské vrtulníky Mil. To podle odborníků může zakrývat zřízení ruské vojenské základny v Srbsku.

Srbsko formálně žádalo o členství v Evropské unii, ale pod politickým a propagandistickým tlakem Moskvy postupně směřuje na východ. Moskva se snaží udržet balkánské země mimo rámec NATO a evropské integrace. (Chorvatsko také udělalo vše možné i nemožné pro to, aby vstup Srbska do EU zablokovalo - pozn. KD.)

Představitelé EU vyjadřují obavy z rostoucího ruského vlivu na západním Balkáně, kde v 90. letech proběhla krvavá občanská válka.

Mezitím se Chorvatsko snaží získat náhradu za své letité sovětské stíhačky MiG-21. Hlavními favority jsou údajně americký stroj F-16 a švédský JAS-39 Gripen.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9762

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2017