Rusko odsoudilo USA za "absurdní" reakci na úmrtí civilistů v Mosulu

3. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Ruské ministerstvo obrany v neděli vydalo prohlášení, které odsuzuje americké představitele za vyjádření k možné roli koaličních sil při zabití více než 100 civilistů v Mosulu.


"Absurdní vyjádření zástupců Pentagonu ospravedlňující civilní oběti způsobené americkým bombardováním v Iráku poskytují více informací o úrovni plánování operace a údajné nadřazenosti amerických "chytrých" bomb," tvrdí se v prohlášení. Prohlášení ruského ministerstva se vztahuje k vyjádřením plukovníka Josepha Scroccy z minulého týdne a nelogičnostem, k nimž tato prohlášení ve svých důsledcích vedou.

Poté co americký vyšetřovací tým 17. března navštívil místo neštěstí bylo vyšetřování rozšířeno z jedné kauzy na sérii náletů provedenou v několika dnech v celém regionu.

Tvrdá kritika USA z Moskvy přichází poté, co ministr zahraničí Rex Tillerson minulý týden prohlásil, že NATO musí diskutovat o "ruské agresi na Ukrajině a jinde".

Rostoucí napětí ve vzájemných vztazích ohrožuje Trumpovy plány na klíčovou dohodu s Kremlem. Dva představitelé administrativy sdělili CNN, že šance na takovou dohodu se snižují. Jeden z nich prohlásil, že příčinou není nutně vývoj Trumpových názorů, ale spíše změna atmosféry souvisící s vyšetřováním podezření ohledně ruského vměšování do voleb. Za takových okolností může být dosažení plánované dohody nemožné.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7089

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2017