Trumpův spojenec Asad může plynovat civilisty zcela beztrestně

5. 4. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Asadův režim v úterý nasadil proti civilistům chemické zbraně, které údajně sám dávno "zničil", pouhý den poté, co americký ministr zahraničí Rex Tillerson naznačil, že Bašár Asad může zůstat u moci ZDE. V reakci na poslední zločin syrského diktátora Bílý dům obvinil Obamu a sám si myje ruce ZDE. Tak vypadá "pragmatické" spojenectví Trumpa s Asadem, které již v minulých týdnech zahrnulo spolupráci při znovuobsazení Palmýry a při podpoře kurdských milic YPG v severní Sýrii.


Kyle W. Orton ZDE má zřejmě pravdu: Režim v Damašku dává otevřeně a svým typicky drze cynickým stylem najevo, že se teď cítí být zcela beztrestný. Může si dělat co se mu zlíbí a Evropa bude přesto dál jednat o penězích, které mu hodlá věnovat na rekonstrukci válkou zničené země ZDE.

Úvahy o tom, jakou má Trump v Sýrii "strategii", jsou zbytečné. Obsedantně tweetující Trump nemá žádnou "strategii" hodnou toho jména ani v jediné oblasti. Co předkládá jsou izolované nápady hyperaktivního ignoranta, které se pak podřízení snaží horko těžko rozpracovat do podoby rozvinuté politické koncepce. Pokud jde o Sýrii, převzal Trump od svého předchůdce vše špatné - a přidal k tomu navrch otevřené spojenectví s Asadem. Paralelně s tím likviduje odborné zázemí State Departmentu, které soustavně upozorňovalo na politické náklady chybné politiky jeho předchůdce, a rád by "reformoval" také zpravodajské služby, které si za Obamy stěžovaly na politické zkreslování svých analytických materiálů.

Ani obsazení Mosulu, ani obsazení Rakky - dvou "hlavních měst" údajného chalífátu - ovšem nepřinesou konec bojů s islamistickými radikály. Ani uznání Asada Západem neukončí jeho válku proti sunnitské arabské většině syrského obyvatelstva.

Sílící íránský vliv v Sýrii a jeho implikace dříve či později přinesou navrch k syrské válce také destabilizaci křehké mocenské rovnováhy v Libanonu - a dost možná i nový izraelský zásah v této zemi.

Pštrosí politika, jež doufá, že zavíráním očí před Asadovými zločiny se zbaví problémů, které konflikt v Sýrii celému regionu Blízkého východu i Evropě přinesl, povede jen k další eskalaci krize, dalšímu válčení, násilí a obětem.

0
Vytisknout
6417

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2017