Dohoda EU s Tureckem nezastavila proud uprchlíků

5. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Rok po uzavření dohody EU s Tureckem zůstávají tisíce uprchlíků v Řecku. Ti nejzoufalejší se snaží dosáhnout Evropy jakýmikoliv prostředky.


Bývalý uprchlický tábor v řeckém Idomeni, největší v Evropě, je dnes prázdný. Agentura Frontex nedávno nasadila personál, aby pomohla řeckým úřadům předcházet překročení hranic v této oblasti. Nyní zde má 40 pracovníků včetně specialistů na identifikaci falešných dokumentů a hlídek na dlouhých úsecích řecko-makedonské hranice, stejně jako u nákladních vlaků.

"Je tu určitý pohyb do severní Evropy, počty nejsou nějak strašně vysoké, ale v prvních pár měsících tohoto roku hovoříme o několika tisících lidí," tvrdí mluvčí Frontexu Ewa Moncure.

Stovky, ne-li tisíce uprchlíků se z řeckých táborů "ztratily"; někteří už jsou v Evropě, někteří sami odcestovali do Turecka, další se vrátili do Sýrie.

Pak jsou tu ti, kdo si mohou dovolit zaplatit pašerákům. Navzdory dohodě EU s Tureckem a policejní ostraze hranic v Evropě uzavření balkánské trasy pomohlo pašerákům opět oživit jejich byznys. Prodávají falešné dokumenty a nabízejí přepravu do Itálie, kde překážky v pohybu na sever nejsou tak velké.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7143

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2017