Syrský chemický útok: Co říká forenzní analýza?

7. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Nedávný incident zahrnující chemické zbraně v Sýrii vyžaduje vyšetření. Ale z technické perspektivy, jaký typ forenzní informace může být z podobného incidentu získán?, ptá se Dan Kaszeta.


Pro vytvoření narativu, který vysvětluje, co se stalo v provincii Idlíb, je kriticky důležité nalézt důkazy, které spojují chemikálie se zbraňovým systémem a obětmi. Forenzní analýza v chemické válce je výrazně ovlivněna životností chemické látky, která byla nasazena.

Všechny nervově paralytické látky v prostředí degradují, jak vypařováním, tak kontaktem s vlhkostí a dalšími chemikáliemi. Sarin se vypařuje velmi rychle, obyčejně rychleji než voda.

Starší nervově paralytický látka tabun a o něco dražší soman se oba vypařují o něco pomaleji než sarin.

Látka VX je velmi vytrvalá a vypařuje se mimořádně pomalu.

Nicméně kapičky se zachycují v materiálu a všechny nervově paralytické látky se rozpadají na chemikálie, které jsou pro ně vysoce specifické. Například kyselina isopropylmetylfosfonová (IMPA) je specifickým indikátorem použití sarinu.

Při smrtícím útoku sarinem v oblasti Ghúty u Damašku v srpnu 2013 představovaly klíčové důkazy věci jako ženský šátek nebo gumové těsnění okna.

V roce 2013 byla kritickým důkazem spojujícím útok s vládou prezidenta Asada chemikálie hexamin používaná jako aditivum.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8708

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2017