Trumpovo "válečnictví" na průběhu syrské války prakticky nic nemění

10. 4. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Když má někdo srovnatelnou schopnost udržet myšlenku jako zfetovaná jepice - například Donald Trump - pochopitelně nemůže nikdy disponovat žádnou strategií. Hovořit v souvislosti s touto osobou o strategii je asi jako hovořit o "filozofii" rozdávání koblih nebo o geologické struktuře bramborové kaše.


Podle některých zpráv již v pátek, podle jiných a spolehlivějších v sobotu opět létaly syrské bojové letouny ze "zničené" letecké základny Aš Šajrat. Veleoptimistické údaje americké strany o škodách jsou postupně snižovány, v současnosti se hovoří o cca 20 letounech, mezi uváděnými typy již chybí nejvýkonnější syrské bombardéry Su-24. Na druhé straně lze považovat za vyvrácené i ruské pověsti o tom, že více než polovina amerických střel nedoletěla k cíli. Existují konkrétní údaje o pádu jediného nefunkčního Tomahawku.

Asad disponuje celkem šesti leteckými základnami a Aš Šajrat není tou nejdůležitější. Američané nyní uvádějí údaje, které by znamenaly zničení cca 10 % kapacit syrského letectva. Pokud jsou blíže pravdě Rusové, kteří hovoří o 9 zničených letounech, pak jde spíše jen o 5 %.

V sobotu již opět došlo k masivnímu nasazení bílého fosforu proti městům drženým syrskými povstalci. Bojové použití bílého fosforu je stejně tak zakázáno mezinárodním právem jako použití jiných toxických chemických látek. Americká reakce byla nulová - možná také proto, že z doby nedávno minulé existuje nejméně jeden důkaz o jejich vlastním použití bílého fosforu v Iráku, a to plošném. Pokud by tedy medializovali syrský bílý fosfor, kdokoliv může ihned medializovat americký bílý fosfor. Žádný trest pro Asada nepřijde, na to si beze všeho vsaďte.

"Strategie" znamená použití veškerých národních sil v rámci dlouhodobého plánování ve velkém měřítku k dosažení politických cílů. Mít nějakou strategii tedy znamená mít jasně zformulované cíle, podrobně diagnostikovat situaci v prostoru budoucích operací a na tomto základě vypracovat podrobné a dlouhodobé plány pro jejich dosažení, s přihlédnutím k plánům a možnostem protivníka.

Když má někdo podobnou schopnost udržet myšlenku jako zfetovaná jepice - například Donald Trump - pochopitelně nemůže nikdy disponovat žádnou strategií. Hovořit v souvislosti s touto osobou o strategii je asi jako hovořit o "filozofii" rozdávání koblih nebo o geologické struktuře bramborové kaše.

Mimochodem, snad nejhůře dnes trumpismem musejí trpět Číňané. Jejich přístup k politice je založen na zohledňování dlouhodobých trendů a ignorování krátkodobých výkyvů. Převažující americký politický styl, který historička Anne Applebaum výstižně označila jako neofilii ZDE, tzn. chronické přeceňování diskontinuity, naopak význam krátkodobých výkyvů systematicky přehání a přeceňuje. A Donald Trump osobně zmíněnou tendenci dovádí do naprostého extrému. Je schopen změnit politiku během 48 hodin o 180 stupňů. A může to kdykoliv zopakovat.

Dříve či později bude muset Trump Rusy kompenzovat za to, že v Sýrii ponížil jejich klienta. Jak by měla věc proběhnout již v rozhovoru pro Washington Post otevřeně rozebírá jordánský král Abdalláh, který hovoří o výměně ruské spolupráce v Sýrii za uznání anexe Krymu ZDE.

Trump čtvrtečním rozhodnutím ostřelovat syrskou základnu nezískal nic, kromě prchavé přízně amerických liberálů a dočasného odvedení pozornosti od vlastní kremelské aféry. I kdyby Trump svou "novou politiku" myslel vážně, Asad, Teherán i Moskva mají silnější motivaci zvítězit než tweetující maniak - a mohou klasicky spoléhat na takzvanou eskalační dominanci. V dlouhodobém výhledu to logicky znamená, že Trump syrskou partii v každém případě prohraje.

Osobně nevěřím, že měl vůbec kdy v úmyslu ji skutečně vyhrát. Byť jen na pouhou půlminutu - asi nejdelší interval, v němž dokáže udržet pozornost u jediného tématu.

Děkujeme čtenářům, že výraznou měrou přispěli na provoz Britských listů od Trumpova zvolení do začátku roku 2017. Potřebujeme však trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
7549

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2017