Papež František vede katolickou církev do boje proti protiuprchlickému populismu

12. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Katoličtí kardinálové, biskupové a kněží vystupují nyní stále aktivněji a systematičtěji jako mocná síla bojující proti omezování imigrace, které prosazují ultrapravicoví populisté v USA a v Evropě. Papež František učinil uprchlický problém nejdůležitějším tématem své agendy. Systematicky zdůrazňuje ve svých kázáních, projevech i činech podporu pro práva uprchlíků.

V USA kritizuje protiimigrační politiku Donalda Trumpa celá řada biskupů, především těch, jmenovaných papežem Františkem.

František také usiluje apelovat přímo na voliče v otázce uprchlíků, přes hlavy politiků.

"Trump ani Le Penová nejsou problémem," vysvětluje Michael Czerny, tajemník nového vatikánského Odboru pro uprchlíky a migranty. "Problémem je strach, sobectví a krátkozrakost, které motivují lidi k tomu, aby je podporovali."

V Německu minulý měsíc odsudila vlivná konference katolických biskupů politiku protiimigrantské strany Alternative fuer Deutschland a apelovala na Němce, aby pro ni nehlasovali.

V některých zemích, jako například v Polsku, se však církevní hodnostáři protiví Františkově prouprchlické politické strategii a podporují pravicové populisty.

0
Vytisknout
7113

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2017