Brazílie směřuje doprava a k populismu

13. 4. 2017 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

Aktualizace: Během včerejšího večera zveřejnil brazilský Nejvyšší soud nová fakta týkající se úplatků, které přijímali dva politikové, zmínění v tomto článku: Prezident Temer je obviněn z toho, že požadoval a dostal 40 milionů dolarů a poražený prezidentský kandidát Aécio Neves 15 milionů euro.

Brazílie byla a je svědkem nekonečné série odhalení případů korupce, kterou páchá celá její politická elita. Bylo to možné proto, že bývalá prezidentka Dilma Rousseffová schválila nové zákony - posléze ovšem ji svrhli v politickém puči právě ti politikové, které pro korupci vyšetřuje Nejvyšší soud. V důsledku jejích legislativních změn dostali prokurátoři autonomii a federální policie nezávislost. Vznikla instituce "dohod o vině (kdy obviněný mohl dosáhnout snížení svého trestu, když nabídl důkazy proti jiným osobám, které se podílely na korupční praxi). To umožnilo odsouzení více než stovky politiků a podnikatelů.

Do vězení byli odsouzeni i nejbližší spojenci bývalého prezidenta Luly (Luíse Inácia da Silvy). Nyní se Lula octl znovu v ohnisku obvinění. Marcelo Odebrech, ředitel nejmocnější stavební společnosti v Brazílii, který byl svědkem toho, že 77 jeho manažerů bylo uvězněno za účast na obrovském korupčním projektu, který jim umožnil řídit monumentální stavby s přehnanými rozpočty, řekl, že dal tomuto bývalému levicovému prezidentu 13 milionů dolarů. Lula už předtím se octl v ohnisku kontroverze, protože nedokázal vysvětlit, proč neoficiálně bydlí v bytě a používá malou farmu, když obojí vlastní jiná stavební společnost. Lulova manželca Marisa minulý měsíc zemřela na mozkovou mrtvici zřejmě v důsledku dlouhých měsíců úzkosti, protože bylo zřejmé, že její manžel může skončit ve vězení.

V úterý rozhodl Nejvyšší soud v Brazílii o vyšetřování a potenciálním obvinění dalších 98 politiků, včetně 8 současných ministrů ve vládě prezidenta Michela Temera. Temer sám je mnohokrát zmiňován v obviněních a údajně požádal Odebrechta o 3 miliony euro. Všichni obvinění politikové hlasovali pro impeachment prezidentky Rousseffové.

Mezi 23 obviněnými senátory se šéf opozice Aécio Neves, který prohrál ve volbách, v nichž vyhrála Rousseffová, objevuje v pěti různých případech úplatkářství.

Brazilci nyní vědí, že všechny veřejné stavby za nejméně posledních dvacet let a všechny smlouvy uzavřené s obří státní ropnou společností Petrobras znamenaly obrovské vytunelovávání státních prostředků, které končily v kapsách politiků u moci. Odhaduje se, že členům vlády bylo ileálně vyplaceno jen v těchto sektorech 30 miliard euro.

Tento týden ukázaly dvě zprávy reálné důsledky vší této korupce. Ve veřejné nemocnici v Rio de Janeiro pro lidi, kteří si zlomí končetinu nebo nějakou jinou kost v těle, je ve frontě na léčení 10 000 lidí. Správa nemocnice ukázala, že by tato instituce potřebovala asi 100 milionů euro, aby bylo možno provést všechny lékařské zkoušk a zaměstnat dostatek lékařů a zdravotních sester a nakoupit zdravotnický materiál, aby lidi nemuseli nekonečně čekat. Následujícího dne, shodou okolností, byl zatčen bývalý ministr zdravotnictví ze státu Rio de Janeiro. Ukázalo se totiž, že se podílel na podvodu, jehož prostřednictvím byly vytunelovány přesně ty finanční prostředky, které nemocnice potřebuje, aby unikla chaosu: 100 milionů euro.

Bývalý guvernér Ria, Sérgio Cabral, který je ve vězení, je obviněn z rozkradení více než miliardy euro.

Na ilustraci: Kongres schválil zákon, který umožňoval lidem, kteří posílali peníze ilegálně na zahraniční účty v daňových rájích, aby je vrátili zpět do Brazílie, bez trestních důsledků. V důsledku dohod s vládami těchto daňových rájů se mnoho Brazilců obávalo, že budou odhaleni, a rozhodlo se peníze repatriovat do Brazílie. Zpět do země se vrátilo asi 60 miliard euro.

Prezident Temer bezostyšně likviduje většinu sociálních benefitů, které zavedl prezident Lula. V důsledku podstatných změn v zaměstnaneckém zákoně byly zrušeny záruky zaměstnanců a věk odchodu do důchodu byl pro obě pohlaví zvýšen na 70 let. Kvóty pro černochy na univerzitách jsou snižovány, stejně jako je rušena sexuální výchova, která zahrnuje homosexuály. V minulosti zastávaly ženy skoro polovinu všech vrcholných politických funkcí v předchozí vládě, nyní tvoří 3 procenta osob ve federální správě.

Jako ve většině světa se Brazílie obrací k populismu a k pravicové politice. Lula chce kandidovat na prezidenta v listopadu 2018, ale je velmi pravděpodobné, že se mu to nepodaří, protože bude předtím odsouzen do vězení.

Moderátor brazilské verze Trumpova televizního pořadu The Apprentice byl zvolen primátorem města São Paulo, nejbohatšího a největšího města v zemi. João Dória Jr. se, jak se zdá, připravuje na stejnou roli, jakou hraje v Americe Trump, a očekává se, že se stane nejsilnějším pravicovým a populistickým kandidátem.

Děkujeme čtenářům, že výraznou měrou přispěli na provoz Britských listů od Trumpova zvolení do začátku roku 2017. Potřebujeme však trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
8589

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2017