RAND: Evropská obrana jako mýtus

14. 4. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

The Abilities of the British, French, and German Armies to Generate and Sustain Armored Brigades in the Baltics. ZDE (pdf)

Armády tří hlavních evropských mocností - Británie, Francie a Německa - by nedokázaly v případě potřeby včas vyslat adekvátní jednotky na obranu Pobaltí, konstatuje studie americké RAND Corporation. Zatímco Rusko by zvládlo všechny tři pobaltské státy obsadit do 60 hodin ZDE (pdf), hlavní evropské armády by svedly reagovat teprve v řádu dnů až týdnů.


Studie má své limity a některé také výslovně formuluje. Vychází z otevřených zdrojů, ovšem mnohočetných. Nebere v úvahu potřebné logistické kapacity.

Ovšem RAND také uvažuje o leteckých přesunech jednotek, přičemž letecký prostor nad Pobaltím by byl v případě konfliktu v řádu dnů nebo i týdnů v zásadě nepřístupný. Zmiňuje možnost přesunu po železnici, ovšem hlavní železniční trasy jsou např. raketami Iskander snadno vyřaditelné z provozu. Výslovně vynechává problematiku překonávání vodních překážek, ale chybí také zmínka o silniční síti a těžkých tahačích - nejpravděpodobnějších prostředcích pro přesun do Pobaltí v případě krize. Neřeší otázku organické protivzdušné obrany plánovaných těžkých brigád ani organickou dělostřeleckou podporu. Předpokládá tedy, že by jednotky sestávaly jen z tanků, obrněných bojových vozidel a pěchoty. Ale tím by si podržely významně nižší bojovou hodnotu než ruské protějšky.

Britská armáda by v případě krize dokázala nasadit jeden obrněný prapor (cca 650 vojáků) do 30 dnů a za dalších 30 - 90 dnů by poskytla celou obrněnou brigádu (cca 5 000 vojáků). Francie, která je přetížena angažmá v Africe, by mohla poskytnout jeden obrněný prapor během týdne, zatímco brigádu za několik týdnů až měsíc. Německo by zvládlo mobilizovat obrněný prapor během doby jednoho týdne nebo delší a brigádu během týdnů až měsíce, přičemž by však muselo dojít k zapůjčení vybavení od jiných jednotek, aby Bundeswehr mohl vyslat takovéto expediční síly.

Věrohodný deterent v případě obrany Pobaltí by vyžadoval, aby západní armády získaly schopnost shromáždit několik obrněných ("těžkých") brigád v prostoru východně od Varšavy během desítek hodin po vypuknutí krize; nikoliv aby se tam zcela nedostatečné síly dokázaly dopravit během doby jednoho týdne či ještě delší. Rychlost je klíčová pro scénář, v němž by především Polsko šlo na pomoc Pobaltí a spojenecké země současně posilovaly jeho vlastní obranu. Jenže bez Američanů je odstrašující potenciál evropského NATO naprosto nedostatečný.

Pokud má mít Evropa věrohodnou obranu, musí si pořídit kapacity, které by jí umožnily odstrašit potenciálního útočníka. Zda je evropské země pořídí za 1 %, 1,5 % či 2 % HDP je přitom otázka vedlejší. Rozhodující jsou kapacity a schopnosti, nikoliv výše výdajů.

Zatímco Spojené státy právě svrhly na afghánské povstalce "matku všech bomb" ZDE, GBU-43/B s tritolovým ekvivalentem 11 tun ZDE - a nepochybně zasáhly všechny tři vyhublé džihádisty ohřívající si v tunelu večeři na ohníčku ze sušeného ovčího trusu - Evropa nemá k dispozici adekvátní ozbrojené síly potřebné k vlastní obraně.

Děkujeme čtenářům, že výraznou měrou přispěli na provoz Britských listů od Trumpova zvolení do začátku roku 2017. Potřebujeme však trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

1
Vytisknout
10115

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2017