Vstupujeme do nové doby temna v oblasti novinářské práce?

15. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Média v Austrálii houfně propouštějí novináře, varuje Margaret Simmons. Jak budeme v budoucnosti schopni rozlišit fakta od fake news?

Jak to bude s médii vypadat v budoucnosti? Autorka předpokládá:

- V budoucnosti budou existovat daleko menší redakce než nyní. Na scéně se objeví nové média, prodávat budou své "informace" i nemediální organizace a budou existovat i fragmenty starých médií.

- Některé redakce budou fungovat na šikmé ploše mezi zpravodajstvím, aktivismem a reklamou.

- Některé redakce budou továrnami na vyrábění fake news. Budou vydělávat na šíření šokujících lží.

- Sociální sítě začnou investovat do výroby kvalitního zpravodajství, protože jinak přijdou o své čtenáře. Viz nový čínský server WeChat, který má funkcionalitu daleko modernější, než Facebook a Twitter. Pokud chcete vidět, co se nově bude dít na sociálních sítích, podívejte se do Číny. WeChat investuje mnoho peněz do původní novinářské práce.

- Vlády budou muset převzít určitou míru odpovědnosti za zpravodajství a informace. V Evropě a v Kanadě se experimentuje s metodami na podporu novinářské práce.

- Z mezinárodního výzkumu vyplývá, že země, které mají silnou tradici veřejně financovaných médií, jsou soudržnější, lépe informované a méně polarizované.

- A nakonec jsou tady občané. Občanský žurnalismus nemůže nahradit řádně zdrojované a kvalifikované profesionály, ale stane se trvalou součástí ekologie novinářské práce.

- Být odpovědným spotřebitelem zpravodajství, jeho finančníkem a šiřitelem, se nyní považuje za důležitou součást dobrého občanství. Pokud se nám tuto představu podaří udržet, krizi přežijeme.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9933

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2017