Pentagon je kvůli plánované akci v Jemenu ve sporu s humanitárními organizacemi. Obávají se hladomoru

19. 4. 2017

čas čtení 1 minuta
Humanitární organizace na společném jednání s americkým ministerstvem obrany varovaly Pentagon, že útok na Jemen může "vyvolat hladomor" v některých částech země, která již nyní trpí v důsledku dvouleté války.

Pentagon prosazuje útok na strategický přístav al-Hudajda v Jemenu navzdory námitkám z ministerstva zahraničí a od humanitárních organizací.

Ministerstvo obrany se přiklání k logistické a zpravodajské podpoře ambiciózní operace vedené ozbrojenými silami Spojených arabských emirátů, jejímž cílem je obsadit přístav kontrolovaný povstaleckými Húsii. Proti se staví ministerstvo zahraničí a Americká agentura pro mezinárodní pomoc, které jsou přesvědčeny, že útok způsobí hladomor, když uzavře přístav, jímž do země proudí většina humanitární pomoci.

Pentagon se snaží rozptýlit obavy tvrzením, že Saúdové získají kontrolu nad přístavem během "čtyř až šesti týdnů" a pomoc pak bude pokračovat.

Ale humanitární organizace považují takový scénář za příliš optimistický a vycházející ze záměrného podcenění složitosti úkolu, údajně s cílem získat pro operaci podporu Trumpovy administrativy.

Není jasné, kde se prognóza trvání operace vzala. Jeden z vysokých představitelů Pentagonu sdělil BuzzFeed News, že takové očekávání je nerealistické, protože obsazení přístavu si "může vyžádat měsíce".

Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty chtějí obsadit přístav Hudajda, protože tudy proudí zásoby pro povstalce podporované Íránem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7739

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2017