Francouzské prezidentské volby:

Podle předběžných výsledků postupují Macron a Le Penová

23. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Francouzské ministerstvo vnitra:


Vysvětlení: Výše uvedená data pocházejí z aktuálního sečítání hlasů, které zpočátku obsahuje především hlasy z venkova, který je pravicový, zatímco pozdější výsledky z měst budou spíše levicové. Předchozí odhady stále platí: Macron  23-24%,  Le Penová 21-23%. 

Podle odhadů získal nezávislý centrista Macron 23,7 procent hlasů, Marine Le Penová z Nacionální fronty 21,7 procent



Různá média přinášejí každé trochu odlišné výsledky, ale v zásadě to vypadá takto: Macron má mírný předstih před Le Penovou (některé průzkumné organizace je mají s rovnými výsledky), Fillon a Mélenchon mají asi 19,5 procent. Socialistický kandidát Hamon dostal 6,5 procent hlasů.

Zdá se tedy, že v  druhém kole francouzských prezidentských voleb se střetne nezávislý centrista s ultrapravicovou kandidátkou.

Zdroj v angličtině ZDE

Revoluce ve Francii

23. 4. 2017

čas čtení 3 minuty



Porážka etablovaných stran je ponížením pro moderní francouzskou politiku pravice  i levice. Socialistický kandidát Benoît Hamon, který reprezentoval stranu odcházejícího prezidenta Hollandea, získal pouze 6,2 procent hlasů. Konzervativní kandidát François Fillon, reprezentující pošpiněnou gaullistickou tradici, si vedl lépe, dostal 19,7 procent. Ale dnes je tomu poprvé od té doby, kdy v roce 1958 generál de Gaulle vytvořil moderní Francii, kdy se oficiální středopravicový kandidát nedostal do druhého kola. Hamon a Fillon celkem získali jen čtvrtinu hlasů. Tři čtvrtiny Francouzů, a volební účast byla 78 procent, hlasovalo pro změnu.

Je jasné, že radikální francouzští voliči dali přednost Jean-Lucu Mélenchonovi a jeho koktajlu sociálních reforem, vyšších státních výdajů a odporu vůči Evropské unii. Mélenchon získal třikrát více hlasů než oficiální socialistický kandidát Hamon. Je to historická lekce pro francouzské socialisty, která je podobná vzestupu Jeremyho Corbyna v Británii v roce 2015. Francouzská socialistická strana, kterou v sedmdesátých letech vytvořil François Mitterrand, už neexistuje. Bude se muset vrátit na začátek, má-li regenerovat.

Předtím však má Francie jasnou volbu. Druhé kolo 7. května je soutěží mezi otevřeností a bigotností, internacionalismem a nacionalismem, optimismem a nenávistí, reakcí a reformami, nadějí a strachem. Marine Le Penová získala téměř čtvrtinu francouzských hlasů. I jestliže v druhém kole prohraje, Front Nationale může ještě zaznamenat historické vítězství v červnových parlamentních volbách.

Hrozba od francouzské extremní pravice neskončila. Ani nezmizela hrozba od spřízněných extremně pravicových stran v Evropě. Jak německá AfD, tak britská strana UKIP se minulý týden posunuly doprava.

Macron je nejlepší nadějí pro Francii, tuto velkou zemi s podstatnými problémy. Těmi jsou nerovnost a nezaměstnanost, sociální rozpory, terorismus a vládnoucí elita, která své výsady považuje za zasloužené. Macron z té elity pochází a levice mu nedůvěřuje. Bude si muset získat nově důvěru voličů. Byl ale odměněn za svou velkou politickou odvahu, že se dokázal postavit z centristického hlediska proti existujícímu režimu. Jedině volba Emmanuela Macrona je nyní šancí pro pokrokové, liberální a proevropské reformy ve Francii.

Macron pracoval pro elitní banku Rotschild, bude proto lehce terčem útoků

23. 4. 2017

čas čtení 1 minuta



Když řekl Emmanuel Macron přátelům roku 2008, že přijal zaměstnání v investiční bance Rothschild, přátelé tehdejšího třicetiletého státního úředníka varovali, že to může zlikvidovat jeho budoucí kariéru v politice. Macron v té bance vydělal 2,9 miliony euro a získal přezdívku "Mozart finančnictví" za to, že v roce 2012 radil firmě Nestlé při její koupi části firmy Pfizer v hodnotě 12 miliard dolarů.  V bankce Rotschild se Macron octl uprostřed francouzských podnikatelských intrik, získal kódy a žargon světa, kde kariéry většinou záleží na absolutoriu té správné elitní univerzity. Tato historie činí nyní Macrona lehkým terčem útoků pro druhé kolo prezidentských voleb ve Francii, zejména proto, že po finanční krizi a po krizi v eurozóně jsou Francouzi velmi podezřívaví vůči bankovnímu sektoru, míní list Financial Times.

Rozhovor Britských listů 106:

Češi nejsou blbí, ale chovají se iracionálně

21. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta



Se spisovatelkou a scénáristkou Terezou Brdečkovou hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík o příčinách konstrukce iracionálních narativů v dnešní České republice. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. dubna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Od vyhlášení červnových předčasných voleb posílili konzervativci nejméně na 45 procent volební podpory

23. 4. 2017

čas čtení 1 minuta



Britští konzervativci od  úterý, kdy Theresa Mayová vyhlásila na 8. června předčasné volby, zdvojnásobili svůj předstih před labouristy na 19 procentních bodů. Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění vyplývá, že konzervativce v Anglii nyní podporuje 45 procent voličůl a labouristy 26 procent. V jiných nedávných průzkumech veřejného mínění je podpora anglických konzervativců ještě vyšší.

Znamená to, že pokud se tento rozdíl udrží, Mayová bude mít v Dolní sněmovně většinu až 100 konzervativních křesel.

Papež František srovnal tábory pro uprchlíky s nacistickými koncentračními tábory

22. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Tisíce uprchlíků tráví dlouhé měsíce v přeplněných uprchlických táborech v Řecku. V sobotu tuto situaci ostře kritizoval ve svém projevu papež František. Zejména ho dojal osud jedné ženy.

Německá populistická strana Alternative fuer Deutschland se posunula ještě více doprava

22. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Populistická protiimigrantská německá strana AfD odmítla návrh své šéfky, aby se strana názorově posunula směrem k mainstreamu. Frauke Petryová požadovala na konferenci v Kolíně nad Rýnem, aby strana AfD usilovala o koalice s jinými stranami a odmítla extremistické názory, avšak přítomní delegáti její požadavky odmítli.

Frauke Petry oznámila, že stranu AfD nepovede do blížících se všeobecných voleb v Německu a strana bude muset nalézt pro ni náhradu.

Širší souvislosti prezidentských voleb ve Francii

21. 4. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Takže zkusme trochu vnímat širší souvislosti, lze-li. I když pravděpodobně nám i na dálku asi budou rovněž ještě znít v uších ty výstřely z Champs Elysées (z 20. dubna, ve čtvrtek). V tom prvním kole by nás mělo zřejmě zde v Česku slušně překvapovat, že stávající prezident Franҫois Hollande o druhé své případné funkční období neusiluje. (Patřil by k „levici“, že? A roku 2012 ty volby vyhrál!) Přičemž navíc jeden z dřívějších prezidentů Francie, Nicolas Sarkozy, již v dřívějších měsících v té docela početně nemalé řadě uchazečů ne že by nějak výrazně zazářil. (A patřil by naopak k „pravici“, že? A prosadil se jako vítěz těchto voleb již roku 2007!) Mimo jiné dodejme, že čím více je kandidátů, tím hůř lze spolehlivě očekávat, že se dá potom odhadnout možný vítěz takových závažných voleb. 

Francie jde do prezidentských voleb motivována frustrací a zuřivostí

22. 4. 2017

čas čtení 3 minuty


Hněv občanů, obavy a frustrace připravují ve Francii velké politické změny, téměř šedesát let poté, co De Gaulle založil francouzskou Pátou republiku, píše Natalie Nougayrède.

Francie je kvazimonarchie, Její instituce se soustřeďují na prezidenta. Avšak v těchto prezidentských volbách nejde jen o volbu prezidenta, či jen o politický a ekonomický program. Ohrožena je samá podstata francouzské demokracie. Vrcholí tu obdobné trendy, jaké vyvolaly brexit a vítězství Donalda Trumpa.

"Lidi mají všeho plné zuby a jsou dezorientovaní," říká majitel obchodu v městě Montauban.

Jak ze sebe Češi úspěšně dělají mezinárodně idioty

21. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Server Coda Story publikoval v angličtině animovaný klip o České republice s názvem "Neexistující muslimská hrozba", aby upozornil na anglický článek Michaela Colborna "Neexistující muslimská hrozba v České republice". (Český překlad Colbornova článku je ZDE.) Níže uvádíme český překlad klipu.

Množství českých uživatelů Facebooku pod videem zveřejnilo   hysterické a nenávistné protimuslimské výroky (viz komentáře pod videem), čímž poskytlo přesvědčivé důkazy mezinárodnímu publiku, jak idiotsky se dokáží chovat mnozí čeští občané, a zcela potvrdilo argumentaci Colbornova článku.

Mají lidé v ČR opravdu zapotřebí dělat ze sebe mezinárodně blbce?



Většina Čechů se v životě nesetkala s jediným muslimem.

V této zemi, která má 10 milionů obyvatel, žije asi 10 - 20 000 muslimů. Není to víc než 0,2% celkového počtu obyvatel.  Navzdory tomu se v ČR stala islamofobie mainstreamem.

Ze všech Evropanů jsou Češi   nejméně ochotni pomáhat uprchlíkům.

Islám je dominantním tématem v českém zpravodajství a mnoho článků v médiích je lživých:

"Syrští migranti znásilnili ženy a pak uprchli z vazby!"

"Němci utíkají před Araby a Afričany ze své vlastní země!"

"ISLÁM DOBÝVÁ EVROPU!"

"Bojovníci Islámského státu cvičí na střelnicích v České republice!"

Lživé zpravodajství vzniká na okrajových serverech a přebírají ho mainstreamová média.

Tyto servery prosazují tento dominantní narativ:

"Jestliže odejde ČR z EU, nedojde k masové muslimské imigraci."

Co dalšího sdílejí všechny tyto servery? Jsou prokremelské.

Další ostuda pro Čechy, tentokrát znovu ve Švédsku

22. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

DVTV je uváděna ve speciálu Respektu jako jeden ze "seriózních zdrojů informací v ČR"!!

Slovan všude bratry má, zvláště Čechy, píše Jiří Pallas ze Švédska.

139 švédských spisovatelů včetně 4 členů Akademie (ti co rozhodují o Nobelově ceně za literaturu) podepsalo petici kde protestují proti účasti extremistického týdeníku Nya Tider na knižním veletrhu v Göteborgu.

Majitelem  Nya Tider je jistý Vavřinec Suk, ideolog dnes rozpadlé extremistické straničky Národní Demokraté. Nya Tider propagují jakousi vlastní verzi apartheidu, jsou samozřejmě proti imigrantům, očkování a šíří i další konspirační teorie. Suk se začíná v poslední době objevovat i v ruských proputinovských médiích.

Czech Deputy PM Babiš wants to take Czechia out of the EU integration process

22. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Andrej Babiš, Czech Finance Secretary, Deputy PM and a powerful oligarch wants to take the Czech Republic out of the EU integration process and intends to move the country to the periphery of the European Union. Babiš does not want the Czech Republic to accept the euro and wants to abolish most of the EU subsidies, which, over the past ten years, have formed a third of all the government investment. Babiš is particularly irritated by the EU programmes which finance re-qualification for employees and the unemployed. Many of the "soft" EU programmes are nonsensical, says Babiš. "There is no need for schooling and re-qualification programmes since the Czech Republic has the lowest unemployment in Europe," says Babiš. "It is a pity we have no say over how to use the EU subsidies. We need material investment. The Czech Republic suffers from a large investment deficit."

"I reject the immigration policy of the European Union. We want to have our own immigration policy, which must be quite different from the immigration policy of other countries. We ourselves must be able to say who will be able to work in this country or to whom we will give humanitarian aid. Each state has its own interest, we must fight for Czech national interests. We do not want the multicultural model."

Other Czech government politicians have  warned  that Babiš must not jeopardise further European integration, but it is very likely that Babiš and his "ANO" movement will win the general election which will take place in the Czech Republic in October 2017.

Source in Czech  HERE

Czech Social Democratic Interior Minister: Czech Republic will not accept more than 12 refugees

22. 4. 2017

čas čtení 1 minuta



So, far the Czech Republic has accepted 12 refugees although the European Union requests that it should receive 1200 of them. But the Czech Republic will refuse to accept any more, said Milan Chovanec, Czech Social Democratic Interior Minister. In his view, it is more acceptable for the Czech Republic to pay a fine of several million euros for not accepting the EU refugee quota than accepting immigrants.

Here is a quote from an interview with Chovanec, which has been published by the Czech news server Novinky.cz:

There is a danger that the European Union will demand the acceptance of more refugees in the Czech Republic according to new refugee quotas which the Czech Republic disagrees with. What will the Czech Republic do against this?

Chovanec: "So far, we have accepted 12 people from around 1600 which we should be receiving. As we are gradually doing security checks on these people I think it is not possible to accept any one else than the original 12 people. Security checks are extremely complex and these people are not willing to stay in one place. The Czech Republic is not planning to accept more refugees. This may mean that in September 2017, the European Union will initiate sanction procedures against the Czech Republic and we may have to pay a fine of several million euros. It is up to the Czech government to decide whether it is worth while to pay this fine. In my view it is worth while to pay it. It is impossible to let people come to the Czech Republic without checks."

Why do the proposed refugees fail the Czech government's security checks?

"Our security checks are very thorough and they take several weeks, sometimes more than two months. And these people were not willing to stay in one place where they were being checked, i.e. in Greece or in Italy. This is why we abandoned  carrying out the security checks on them."

Source in Czech HERE 

Francie: Macron obvinil pravicové kandidáty, že zneužívají teroristických útoků

22. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Před prvním kolem nedělních prezidentských voleb ve Francii se ostře střetli soupeřící prezidentští kandidáti ohledně své reakce na čtvrteční atentát na pařížském bulváru Champs Elysées, který si rychle přisvojil Islámský stát.

Evropský soud pro lidská práva, Zaorálek a uprchlíci

21. 4. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

 

Představte si, že by před druhou světovou válkou ministr zahraničí Československa vydal prohlášení, že případ zavražděného Čecha, který podle československé strany nebyl souzen britskými soudy úplně nestranně, musí jít před společný evropský soud. Směšně. Dnes se ale ministr zahraničí České republiky může ohánět Evropským soudem pro lidská práva, který vznikl v roce 1959.

V tzv. Evropě národů byl každý národ naprosto suverénní a neměl nad sebou žádné soudní instance. Velmoci neměly nejmenší důvod brát malé státy, jako bylo Československo, vážně. Vezmi si je Hitler nebo Stalin.

Extrémisté na pravici i levici tlačí Francii na okraj propasti

21. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Francie je druhou největší evropskou ekonomikou, členkou skupiny G7, světovou velmocí s jadernými zbraněmi a křeslem stálého člena Rady bezpečnosti OSN. Pokud takový stát nedovede nebo jen horkotěžko svede postavit věrohodného prezidentského kandidáta, je v něm cosi shnilého. A důsledky mohou být devastující.

27324

Čeští fanoušci francouzských "vlastenců" nechápou, co si vlastně přejí

21. 4. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Kdo si přeje volební vítězství Marine Le Penové, přeje si nepochybně také konec Evropské unie. A kdo fandí ultralevicovému populistovi Jean-Lucu Mélenchonovi, ať už z jakýchkoliv důvodů, přeje si s ohledem na kandidátův program konec EU přinejmenším v důsledku. Vláda každého ze zmíněných kandidátů na francouzského prezidenta by Českou republiku nakonec těžce zasáhla a vyhlídky do budoucna by se zhoršily přinejmenším na celou následující dekádu.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Předseda Evropského parlamentu:

Pokud by Británie zvolila jinou vládu, brexit může být zrušen

21. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

 

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani uvedl, že brexit může být lehce zrušen, pokud by ve všeobecných volbách přišla v Londýně k moci nová vláda. Je to v rozporu s (nepodloženým) tvrzením Theresy Mayové, že brexit je nevratný proces. Ovšem jak Mayová, tak šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn vyloučili druhé referendum o výsledcích britského vyjednávání o brexitu s EU.

Tajani po rozhovorech s Mayovou v Londýně také varoval, že Evropský parlament bude vetovat jakoukoliv dohodu o brexitu, pokud by nezaručila plná existující práva občanů EU žijících v Británii. Uvedl, že tato ochrana bude trvale spadat pod jurisdikci Evropského soudního dvora. Obojí jsou pro Mayovou problematické požadavky. Nicméně Evropský parlament musí ratifikovat každou vyjednanou dohodu o brexitu.

Právníci jsou nejednotni ohledně toho, zda se může Británie jednostranně rozhodnout zvrátit brexit a připravují řízení, které má rozhodnout, zda je možno aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy o odchodu z EU zrušit, avšak Tajani objasnil proces, kdy by k zastavení brexitu stačilo prosté politické rozhodnutí ostatních členských zemí EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Francouzské volby: "Patrioti versus globalisté"

21. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Všichni říkají, a samozřejmě správně, že francouzské prezidentské volby jsou poněkud šílené. Je tomu tak proto, že se nepodobají žádným jiným. Nikdy předtím se čtyři různí kandidáti nedostali do posledního týdne s realistickou šancí postoupit do druhého kola.

Na Champs Elysées v Paříži byl usmrcen policista

21. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Na Champs Elysées v Paříži byl usmrcen policista

Paris shooting: policeman killed on Champs-Élysé​e​s https://t.co/d4hj7KRBwh

— The Guardian (@guardian) April 20, 2017

Při přestřelce na pařížském bulváru Champs Elysées byl usmrcen jeden policista a dva byli zraněni. K incidentu došlo jen pár dní před prvním kolem prezidentských voleb.Asi v 21 hodin ve čtvrtek večer přijel muž v automobilu k zaparkovanému policejnímu antonu, plnému policistů. Vystoupil z automobilu a začal střílet z automatické zbraně. Usmrtil jednoho policistu ve vozidle a začal střílet i na další, kteří stáli nedaleko na chodníku. Posléze ho policie střelbou usmrtila. Policejní zdroj sdělil tiskové kanceláři AFP že jeden turista byl "lehce zraněn" fragmentem kulky na koleně. Jeden policejní zdroj uvedl, že útočník byl "úřadům známý". V úterý byli ve Francii zatčeni dva muži, kteří plánovali "bezprostřední útok" před prezidentskými volbami. Není známo, zda měl čtvrteční útočník s nimi něco společného.

Útočník, devětatřicetiletý Karim Cheurfi, byl Francouz, známý francouzské policii. Strávil téměř 15 let ve vězení, kam byl odsouzen za tři pokusy o vraždu, dva z nich pokusy o vraždu policistů. Byl předčasně propuštěn z vězení r. 2015. ZDE

Komentátor Simon Jenkins v deníku Guardian varuje, že pokud budou média přehnaně a hystericky reagovat na každý útok na veřejnosti, terorismus nikdy neskončí.

Ruský Nevyšší soud zakázal Svědky Jehovovy a označil je za extremistickou organizaci

21. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Ruský Nejvyšší soud rozhodl, že Svědkové Jehovovi už nebudou smět působit v Rusku. Jejich organizace bude zrušena a jejich majetek bude zkonfiskován. Soud rozhodl, že Svědci Jehovovi "ohrožují práva občanů, veřejný pořádek a veřejnou bezpečnost". Jejich odpor proti transfuzím "narušuje ruské zdravotnické zákony".

Organizace oznámila, že se proti rozhodnutí odvolá. V Rusku je údajně až 170 000 stoupenců této sekty. Za poslední rok jsou Svědkové Jehovovi v Rusku pod podstatným tlakem od úřadů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 105:

Snaží se koalice mocných zlikvidovat Andreje Babiše?

14. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Jan Čulík hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s Bohumilem Kartousem o středoevropské a české politice před blížícími se volbami do Poslanecké sněmovny a před prezidentskými volbami. Jak to dopadne? Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. dubna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Organizace pro zákaz chemických zbraní: V syrském Chán Šajchúnu zabíjel sarin

21. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Výkonný výbor Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) analyzovala ve dvou laboratořích vzorky odebrané třem obětem útoku v syrském Chán Šajchúnu. Výsledky ukazují vystavení nervově paralytické látce sarin nebo jí podobné látce. Vzorky od dalších sedmi jedinců léčených v nemocnicích byly také analyzovány ve dvou dalších laboratořích. Také ty ukazují použití sarinu nebo látky mu podobné.

Noc u Langera

20. 4. 2017 / Jaroslav Hutka

čas čtení 18 minut

 
Tento měsíc 21. dubna je mi sedmdesát a Galén vydává k tomu také dvou CD SLADKÉ ŽLUTÉ, píše folkový zpěvák Jaroslav Hutka.  Jsou to nahrávky z roku 1974 a většína těch písní už je ztracených a zapomenutých. Je to jakési dohledání minulosti, kdy se u nás ruskou okupací zastavil čas. Objednat si můžete tuto dvoudesku ZDE.
 
Následuje text, který jsem napsal do bookletu této dvoudesky…

Důležité rozhodnutí Ústavního soudu

20. 4. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


Justice je naprosto klíčovou podmínkou fungování demokracie. Všechny volby a svobody jsou jen fraškou, pokud je systematicky potlačována spravedlnost a soudy naprosto formální argumentací hrají do karet nikoli jen nějakým jednotlivým podezřelým, ale celým sítím, které podle všeho prorůstají stát jako podhoubí, jež tu či onde nad zem vynese nějakou tu plodnici.

Typickým příkladem je „ping-pong“, který spolu hrají Obvodní soud pro Prahu 1 a Městský soud v Praze v případu zneužití vojenské rozvědky paní Nagyovou (dnes Nečasovou), milenkou tehdejšího premiéra Nečase (dnes jeho manželkou). Soudkyně Obvodního soudu Králová nejprve uložila Nagyové a jejím spoluobviněným trestním příkazem podmíněný trest a pak je dvakrát osvobodila přes názor vyšší soudní instance, Městského soudu, že nelogicky hodnotila důkazy a nekriticky akceptovala obhajobu.

Co (ne)víme o technice

20. 4. 2017

čas čtení 8 minut

Zamyšlení nad knihou Josefa Šmajse Fenomén technika (Brno, Doplněk 2016, 226 s.)

Profesor Josef Šmajs je u odborné veřejnosti znám zejména jako autor originálního filosofického konceptu evoluční ontologie. Není proto překvapivé, že oblast techniky ve své publikaci tematizuje zorným úhlem zmíněného teoretického konceptu, který je čtenáři představen v úvodní kapitole.

Turecko: Desítky lidí byly zatčeny za protesty proti referendu o posílení Erdoganových pravomocí

20. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Desítky členů politické opozice v Turecku byly ve středu zatčeny při časných ranních policejních raziích  za to, že protestovaly proti legitimitě nedělního referenda, které schválilo posílení pravomocí prezidenta Erdogana.

Erdogan tvrdí, že v referendu zvítězil těsnou většinou 51,4 procent vůči 48,6 procentům, jenže demonstranti v určitých částech Turecka od neděle každou noc demonstrují a tvrdí, že šlo o podvodné hlasování.

"Rozdrťte sabotéry": Leninismus v anglické politice!

20. 4. 2017

čas čtení 4 minuty


To, že ultrapravicový britský list Daily Mail používá nyní leninskou a stalinskou rétoriku proti odpůrcům brexitu, neušlo komentátoru Stevu Pooleovi:



Nenávist vůči odlišným názorům je, jak se zdá, v britské politice nyní normální. "Rozdrťte sabotéry!" řval deník Daily Mail, když oznámil, že Theresa Mayová chce uspořádat předčasné volby. "Rozdrťte sabotéry, paní premiérko!" přidal se bulvární deník The Sun.

Je překvapující, že jazyk anglických stoupenců tvrdého brexitu přijímá nyní výrazivo ruské bolševické revoluce. V roce 1918 rozpustili bolševici ruské demokraticky zvolené ústavní shromáždění na základě argumentace, že je to jen záminka pro buržoazní kontrarevoluci. "Všechnu moc Sovětům!" vyhlásil Lenin. "Rozdrtíme sabotéry!" Loni na podzim byli obdobným způsobem vláčeni britským pravicovým tiskem tři soudci, kteří se odvážili rozhodnout ve prospěch pravomocí britského parlamentu oproti vládě. Byli označeni za "Nepřátele lidu". (Je docela dojemné, že 19. dubna věnoval deník Daily Mail stránky 2 a 3 hrdinské poctě sovětského stylu jednomu britskému zemědělci, který oře svá pole s koňmi. Je to asi dobře, protože po brexitu si ten farmář stejně nebude moci dovolit traktor.)

Ve Venezuele sílí protivládní protesty

20. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Ve Venezuele ve středu hrozilo politické násilí. Do ulic vyšly statisíce protivládních demonstrantů v reakci na smrt studenta, který byl zastřelen kulkou do hlavy nedaleko střetnutí provládních a protivládních demonstrací.

Posílily obavy z krveprolévání, když prezident Nicolás Maduro rozmístil v ulicích vojáky, vyzbrojil občanské milice, které s ním sympatizují a svolal demonstrace svých stoupenců proti tomu, co označil za puč organizovaný Spojenými státy.

Facebook jako platforma pro zveřejňování vraždění

20. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Na velikonoční neděli, po dobu delší než dvě hodiny bylo na Facebooku video vraždy. Čtyřiasedmdesátiletý Robert Godwin hledal ve svém sousedství v Clevelandu plechovky na recyklaci, když ho zastřelil do hlavy sedmatřicetiletý Steve Stevens.

Poslední okamžiky Godwinova života, bývalého pracovníka železárny, s brýlemi a bílými vlasy, byly zaznamenány jako svědectví teroru digitálního věku. Lidé se toto video dívali po celé dvě hodiny, až ho někdo udal a video bylo odstraněno.

Spasitel ze stroje, čili Chocolate Jesus 2.0

19. 4. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Od roku 1917 se ve výzbroji amerických ozbrojených sil vystřídalo nějakých osm generací stíhacích letounů. Za stejnou dobu ale Američané nedovedli náležitě vstřebat jednu klíčovou doktrinální a institucionální inovaci - německou Auftragstaktik (označovanou v jejich dokumentech výrazem "Mission Command").

Přečetli jsme:

O fašistickém podhoubí Parlamentních listů

19. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Ve veřejném povědomí jsou Parlamentní listy (dále PL) zapsány jako snad senzacechtivý, ale také otevřený digitální plátek, jehož jediným výrazným znakem je, že dle motta „Nikdo vám nevnucuje, co si máte myslet“ neselektuje informace – což někoho odrazuje stejnou měrou jako jiného přitahuje.

Realita je ale o dost horší. Dlouholetá opora listů Lukáš Petřík totiž působí souběžně i v roli šéfredaktora EUportal.cz, virtuální stoce dostupné na adrese euportal.parlamentnilisty.cz, kde nalezneme i desítky, možná stovky perel následujícího typu...

Celý článek: ZDE

Trauma lze zdědit, ukázal výzkum. I odolnost vůči němu

19. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Chápeme, odkud se berou naše fyzické rysy. Ale když dojde na osobnostní, máme sklon je považovat spíše za vlastní než za zděděné po rodičích. Psychologové jdou o krok dále. Považují záležitosti jako úzkost nebo depresi za vycházející z osobních zkušeností, které nás zformovaly. Nicméně některé studie jdou ještě dál a hovoří o předávání od rodičů nebo dokonce prarodičů.

Trump nevěděl, kde má námořní flotilu

19. 4. 2017

čas čtení 1 minuta



Americká námořní flotila, vedená letadlovou lodi, o níž minulý týden tvrdil Bílý dům, že "rychle pluje" směrem k Severní Koreji, aby zvýšila nátlak na Pchjongjang, byla ve skutečnosti ve vzdálenosti mnoha tisíců kilometrů a plula opačným směrem.

Teprve v úterý 18. dubna se americká flotila vedená letadlovou lodí USS Carl Vinson vydala na cestu směrem k Severní Koreji, ale až po celé řadě zavádějících tvrzení, která minulý týden vydala Trumpova vláda.

Zmatek ohledně směřování flotily hrozil, že zastíní návštěvu amerického viceprezidenta Mikea Penceho v Japonsku, jejímž cílem je projevit americkou rozhodnost ohledně Severní Koreje.

Ve Washingtonu čelí Trumpova vláda kritice, poté, co byla zmíněná flotila vyfotografována ve vzdálenosti 5600 kilometrů od Severní Koreje v jižních mořích, jak směřuje dále na jih - přestože Bílý dům tvrdil, že se vydala na sever. Do oblasti nedaleko Severní Koreje dopluje nyní flotila až v květnu.

Zmatek potvrdil severokorejský narativ, že Amerika jen řeční, "ale nikdy nenásledují žádné činy".

Šéf severokorejského státu Kim Jon-un vyhrožuje, že Severní Korea bude konat testy raket "každý týden".

Daily Mail: "Rozdrtit sabotéry!"

19. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Pozoruhodně v hysterii ohledně brexitu používá stále častěji britský ultrapravicový bulvární tisk stalinského jazyka. O rozhodnutí premiérky Mayové uspořádat letos v červnu předčasné všeobecné volby napsal ve středu deník Daily Mail na své titulní straně, že účelem je "ROZDRTIT SABOTÉRY!" 

Příště bude Daily Mail zřejmě bojovat i proti mandelince bramborové...


K tomu ještě:

"Jednu poslankyni za to, že byla pro Evropskou unii ani ne před rokem zavraždili, vy neodpovědní, toxičtí darebáci":

Theresa Mayová také potvrdila, že se nehodlá účastnit žádných předvolebních televizních debat. O své politické strategii hodlá veřejnosti sdělovat jen minimum. Volební program Konzervativní strany bude seškrtán pro tyto volby na minimum. Mayová nebude s nikým diskutovat ani jednat o své politice.
 
Komentátoři poznamenávají, že předčasné volby mají zřejmě Mayové dát čas. Původně se příští všeobecné volby měly v Británii konat r. 2020 a je nyní zjevné, že vyjednávání s EU o brexitu zdaleka nebude ukončeno. 
 
Také je velmi pravděpodobné, že i ještě kolem roku 2020 budou mít evropští občané volný přístup do Británie a Británie bude stále ještě podřízena rozhodnutí Evropského soudního dvora. Toto jsou dva základní požadavky stoupenců, totiž zrušení volného pohybu evropského obyvatelstva do Británie a zrušení jurisdikce Evropského soudního dvora a ultrapravice jako list Daily Mail by zuřila, kdyby před příštími volbami vyšlo najevo, že tyto požadavky nebudou splněny.

Jiní komentátoři poukazují na to, že mnoho členských zemí EU si stále ještě myslí, že Británie udělala rozhodnutím odejít z EU tragicky katastrofální rozhodnutí a že si věc ještě rozmyslí a brexit zruší. Pokud zvítězí v červnových volbách Konzervativní strana velkou většinou, představa EU, že Británie přece jen v evropské organizaci zůstane, by skončila.

Ivanka Trump zneužívá veřejné funkce k budování obchodní značky

19. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

6. dubna spoelčnost Ivanky Trump získala předběžný souhlas čínské vlády pro tři nové obchodní značky, což jí poskytne monopolní práva na prodej šperků, batohů a lázeňských služeb ve druhé největší světové ekonomice. Ten večer Ivanka a její manžel Jared Kusner seděli vedle čínského prezidenta a jeho ženy u večeře v rezidenci Mar-a-Lago.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2017

16. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

V březnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 54 874 Kč. Příjem z reklamy byl 15 160 Kč. Výdaje na provoz Britských listů byly 62 474.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem března   2017 165 130.16 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

51871