Jak Portugalci emigrují do Angoly

14. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Není příliš obvyklé, aby se Evropané stěhovali do Afriky. Nicméně po ekonomické krizi v roce 2008 hledalo mnoho Portugalců lepší budoucnost v bývalé kolonii a Angole. A jejich stěhování pokračuje dodnes.


V minulosti mnoho Angolanů mířilo do Portugalska, ale teď směřuje pracovní migrace opačným směrem. Od roku 2014 se přestěhovalo 100 - 150 000 Portugalců a zdá se, že proud nepolevuje. Švédská výzkumnice Lisa Åkesson pracuje na knize věnované tomuto fenoménu.

Autorka zjistila, že spousta Evropanů má v novém bydlišti problém se integrovat. Také přetrvávají určité stereotypy. Angolané si myslí, že Portugalci jsou arogantní a cítí se nadřazení, a že zabírají ta nejlepší místa. S odmítáním se setkává fakt, že zaměstnávají příbuzné a přátele. Na druhé straně Portugalci se domnívají, že Angolané jsou nekompetentní a nehrnou se do práce. Avšak elity drží spolu bez ohledu na původ.

Ekonomická situace v Portugalsku se pomalu zlepšuje, ale pro mladé absolventy je stále složitá.

Někteří portugalští migranti pracují v Angole na krátkodobá víza a někteří i bez víz. Neustále se obávají, že budou vyhoštěni. Alternativou je podplatit policii nebo úředníky.

Ačkoliv klesající ceny ropy přinesly Angole problémy, mnoho Portugalců se rozhodlo zůstat. Doma by měli s nalezením práce problém, ale v Angole nikoliv a jsou navíc rychle povyšováni.

Portugalská kolonizace se lišila od britské nebo francouzské tím, že obyvatelstvo se více promísilo. Navzdory tomu některé předsudky přetrvávají.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9950

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2017