Severokorejská raketová zkouška selhala

16. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Severní Korea ignorovala požadavek Donalda Trumpa, aby zastavila svůj program vývoje raket a jaderných zbraní a v neděli ráno se pokusila odpálit raketu.

Avšak zkouška selhala. "Raketa téměř okamžitě vybuchla," konstatovalo tichomořské velitelství americké armády. "Typ zbraně se ještě ověřuje." Reuters uvádí, že podle jednoho amerického činitele téměř určitě nešlo o mezikontinentální balistickou střelu.

K pokusu o zkoušku došlo několik hodin předtím, než americký viceprezident Mike Pence měl přicestovat do Seoulu na desetidenní cestu po Asii, která podle jeho poradců měla být ujištěním o americké podpoře pro Jižní Koreu.

Jak Pence, tak Donald Trump byli informováni o neúspěšně zkoušce. Podle ministra obrany Jima Mattise k tomu nemá Donald Trump co říci.

Jižní Korea reagovala na zkoušku jako na "hrozbu celému světu" a varovala, že bude reagovat na další provokace, jako by byla jaderná zkouška anebo odpálení mezikontinentální balistické střelt.

Raketa byla odpálena z města Sinpo na východním pobřeží Severní Koreje, kde je ponorková základna a kde Severní Korea provádí zkoušky balistických střel, umístěných na ponorkách. Zbraně na ponorkách jsou daleko obtížněji vysledovatelné a zničitelné a pro USA a jejich spojence by bylo daleko obtížnější zasáhnout proti nim preventivním úderem. Avšak poslední raketa byla odpálená ze země.

Jiná raketová zkouška tento měsíc také selhala, raketa se stala neovladatelnou a spadla do oceánu. Stalo se to krátce před setkáním čínského prezidenta Xi Jinpinga s Donaldem Trumpem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8154

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2017